14 ADANA MİLLETVEKİLİNİN TBMM KARNESİ
Manşet Haber 18.04.2018 08:53:15 0

14 ADANA MİLLETVEKİLİNİN TBMM KARNESİ

14 ADANA MİLLETVEKİLİNİN TBMM KARNESİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde Adana’yı 14 Milletvekili temsil ediyor. Mecliste Adana’dan en çok sandalyeye 6 Milletvekili ile AKP sahip. CHP’nin 4, MHP’nin 3, HDP’nin ise 1 Milletvekili bulunuyor.

www.adanaulus.com’un  yazarı Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Doktor Öğretim Görevlisi İsmail Güneş, Adana Milletvekillerinin TBMM’de şu ana kadar yapmış oldukları meclis faaliyetlerine göre yasama karnelerini inceledi. 17 Kasım 2015 tarihinde yapılan yemin töreninden başlayarak 30 Mart 2018 tarihine kadar 865 günlük süreyi mercek altına aldı.  Yazarımız araştırmasına şu tespitlerle başlıyor:

“Temsili demokrasilerde ulusal egemenlik hakkı seçilen temsilciler aracılığı ile kullanılır. Halkın temsilcileri parlamentoda yasama görevini yerini getirirler. Yazının amacı bu süre içerisinde Adana halkını temsil eden Milletvekillerinin asli görev alanları olan TBMM ve kullanılması olası araçları ne denli kullanıp kullanmadıklarının tespit edilmesidir.

TBMM’de milletvekillerinin yasama organında ki faaliyetlerinde kullanabilecekleri araçlar kanun teklifleri, yazılı ve sözlü soru önergeleri, genel görüşme, soruşturma önergeleri, meclis araştırma önergeleri ve gensorudur. Bunun yanı sıra milletvekillerinin kürsü konuşmaları görüş ve düşüncelerini özgürce açıklamaları açısından demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından biridir.”

İsmail Güneş 14 Adana Milletvekilinin meclis çatısı altındaki faaliyetlerini TBMM Web sitesindeki verileri esas alarak şu 14 başlık altında inceledi.













































1.İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri
2.İmzası Bulunan Kanun Teklifleri
3.Sahibi Olduğu Sözlü Soru Önergeleri
4.Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri
5.İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri
6.İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri
7.İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturma Önergeleri
8.İmzası Bulunan Meclis Soruşturma Önergeleri
9.İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırma Önergeleri
10.İmzası Bulunan Meclis Araştırma Önergeleri
11.İlk İmza Sahibi Olduğu Gensoru Önergeleri
12.İmzası Bulunan Gensoru Önergeleri
13.Genel Kurul Konuşmaları
14.Komisyon Konuşmaları

Tablo-1’de Adana Milletvekillerinin yukarıda sayılı olarak verilen 14 değişkene göre performansları görülmektedir.

 

 

 

MECLİSTE EN ÇOK KONUŞAN VEKİLLER

İsmail Güneş’in araştırmasına göre,  TBMM Genel Kurulunda en çok söz alarak konuşan isim HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş oldu. Meclis konuşmalarına baktığımızda kürsü hakkını en çok kullanan Adana Milletvekili 373 kez kürsüyü kullanan Meral Danış BEŞTAŞ (HDP) oldu.  Bektaş’ı 146 konuşma ile İbrahim Özdiş (CHP),  140 konuşma ile Mevlüt Karakaya (MHP) ve 115 konuşma ile Zülfikar İnönü TÜMER (CHP) izledi.

Bu süre zarfında en az kürsü kullanımına aittir.  Aydın Uslupehlivan (CHP) biri yemin diğer ikisi 2015 ve 2016 da bütçe görüşmelerine dair fikir beyan etmek üzere toplamda 3 kez söz hakkı kullanmıştır. Uslupehlivan’ın yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kendisine şifalar diliyoruz.

Kürsüyü en az kullanan ikinci Adana Milletvekili ise Fatma Gül Demet Sarı olmuştur. Sarı’nın konuşmalarının beşi bakanlık bütçesi ile görüşmelerle ilgili olup bir tanesihakkındaki gensoruya yanıt vermiş, birinde de yemin töreninde kürsü kullanmıştır. Diğer iki konu ise Aladağ yurt kapatılması ve  bir yasa teklifi hakkındadır. Güldemet Sarı’nın ortalama söz alma süresi yemin sonrası 108 günde bir olmuştur.  Güldemet Sarı 318 Gündür söz hakkı kullanmadı.

Talip Küçükcan’da Adana Milletvekilliği süresince Kürsü ’den uzak kalan 3. isim oldu. Kücükcan toplam 18 kez kürsüyü kullandı.



EN ETKİN 5 VEKİL



Meral Danış Beştaş 1154 etkinlikle ilk sırada yer almıştır. Elif Doğan Türkmen 848 , İbrahim Özdiş 796, Zülfikar İnönü Tümer 404, Mevlut Karakaya 392  etkinlikle onu takip etmektedir. Bu beş milletvekili en etkin biçimde yasama ve denetleme araçlarını kullanan Adana Milletvekilleri olmuştur ve TBMM Milletvekili karnesinde geçer not almıştır.

Kullanım düzeyi orta altı kabul edilebilecek ikinci grupta ise 2 milletvekili yer almaktadır. Bu grupta yer alan milletvekillerinden Muharrem Varlı 194 Aydın Uslupehlivan 153 etkinlikte bulunmuştur.

Yasama ve denetleme araçlarının kullanımında vasatın altında ve düşük kabul edilebilecek ve Meclis faaliyet karnesi zayıf olan grubu kendi içerisinde ikiye ayırdık.  3.grupta olarak nitelediğimiz ortalama altında olan bu grupta Seyfettin Yılmaz (MHP), Necdet Ünüvar (AKP)  yer almaktadır.

Dördüncü grup TBMM Karnesi zayıf ve en az etkinlikte bulunan Milletvekillerinden oluşmaktadır. Bu grupta AK Partili Mehmet Şükrü Erdinç(31) , Tamer Dağlı (27), Ömer Çelik(23), Talip Kücükcan (20)yer alırken Milletvekilleri arasında son sırayı Fatma Güldemet Sarı (13) almıştır. Üç ve dördüncü grupta yer alan Milletvekilleri TBMM Milletvekili karnesinde geçer not alamamıştır.

Demokrasilerde parlamentonun etkin kullanımı hayati önem taşır. Parlamento siyasetin kalbidir ve meşru zemindir. Toplumun gözü, kulağı oradadır ve o mekanizma içerisinde her şey konuşulur tartışılır ve şeffaflıkla bunlar kamuoyunun gözü önünde olur. O nedenle pek çok batı demokrasinde parlamentoda görev yapan vekillerin performansları çok yakından takip edilir. Bu amaçla kurulan STK, düşünce kuruluşları bulunur. Kamuoyu bu tür çalışmalara bir değer atfeder. Parlamenterler gelecekte bu görevlerine devam edebilmek, hizmet sunabilmek adına bu tür performans kriterlerine önem verirler.

Ülkemizde politikanın gerçekleri farklıdır. Genelde lider ve dar bir kadro sultasına dayalı, tabana yayılmayan bir seçme ve seçilme mekanizması demokrasiyi bir türlü içselleştiremez. Seçilmişlik aslında bir tür atanmışlık türüdür. Çok seslilik yerini tek sesliliğe, performans ve başarı yerine lidere ve ana kadroya yakınlık kriterine bırakır. Halkın politikacıdan beklentisi ise bireysel fayda esaslıdır.  O nedenle bu tür çalışmaların kamuoyunun değerlendirmelerinde pek değeri yoktur. Bu çalışmada bir akademik merak ürünüdür. Asıl olan ise mevcut koşullarda halkın politika ve parlamentoya atfettiği değerler ve bunun sandığa yansımasıdır.

ADANAULUS.COM

 

 

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°