1961 GİBİ OLSUN!

1961 GİBİ OLSUN!

Tüzük partilerin anayasasıdır.

Tıpkı ülkemizde yapılan anayasa tartışmalarında nasıl ki adaleti, özgürlüğü temel alıyorsak, parti tüzükleri yaparken de sanıyorum aynı kriteri esas almalıyız.Anayasa tartışmalarında en özgürlükçü, adaleti isteyen taraf olacağız sonra dönüp kendi parti tüzüğünü yaparken ise, “tek adam”perspektifini partiye çerçeve olarak oturtacağız.

Buradan anlaşılan, birşeyler ya içimize sinmemiş, ya da savunduğumuz değerler dünyamızda yok. Özgürlüğü, çoğulculuğu, liyakatı, emeği, bilgiyi teşvik etmeyen bir tüzük hayali, elbette ki “ben bilirimci” tek adam hayalinin bir sonucudur, anlayışıdır.

****

Parti tüzüğü, partiye üye olanların seslerini kısıp, tek bir potada eritme amacından çok, partide ki “fikir tartışmalarını, çok sesliliği” artırıp, bunlardan bir armoni yapmanın yolunu açmalıdır.

1961 Anayasası, özgürlükçü, temel insan haklarını öne çıkartan döneminin ötesinde bir akılla hazırlanmıştı. Hep birileri söyler ya, “bol geldi” diye. Hayır efendim, bırakın bunları, halka ne kadar fazla hak verirseniz bol gelmez, az gelen aslında sizedir, sizin “at oynatma” alanınızdır. Hep söylenildiği üzere, “Türk aydını” halka tepeden bakar diye, bu aydın kimdir acaba? Bu tip bir tüzüğü hazırlayan kişinin kendisine yöneltilecek böylesi bir eleştiride ne der cevap olarak, “hayır, ben o aydınlardan değilim” mi? Kim peki, ben değilisem, vatandaş değilsem. O zaman kişinin icraatlerine bakacağız, söylediği, ifade ettiği hayaller ne, tüzük beklentisi, taslağı ne diye.

****

Bu tüzük artık batı tipi demokrasilerin fark ettiği üzere, siyasi görevler sadece bir süreliğine, sınırlı olarak tanımlanmalı. Bütün makamlar sonsuza kadar birilerinin malı olmamalıdır. Partiden kaynaklanan bütün görevler, benim önerim, 2 dönemle sınırlandırılmalı. Hanedanlık benzeri görüntüler, ilk önce parti içerisinde bitirilmeli. Sonuçta sonsuz seçilmenin nasıl bir güç sarhoşluğu yarattığı gerçeğini en canlı yaşarak öğrendik bizler. Bundan mutlaka ders çıkarmalıyız, ve bu tüzük illa görev sürelerine “sınır” koymalıdır

****

Ve bindirilmiş, sanal üyelikler, tutma delegeliklerin yolu mutlaka kesilmeli. Her üye aidatını yatırmakla, partiyle bağı “kişisel” olarak güçlendirilmeli, “özgür iradeli” üyeye ortaya çıkaracak, politikalar temel olmalıdır. Bakmadığın tarla nasıl ki bağ olur, katkı vermediğin partide sonuçta tabanın, üyenin sesi olmaz, birilerinin sesi olur. Üyelikten atılma, fikir beyanlarından “disiplin süreçleri” ile değilde, daha çok maddi şartlar, etik şartlar üzerinden net bir şekilde işlemeli. Fikir beyan etmek, ihraç sebebi olmaktan çıkarılmalı bu partiden.

Yapılacak olan yeni parti tüzüğü, 1961 anayasası gibi, özgürlükçü, katılımcı bir ruh taşımalıdır. Tüzükte, özgürlükler alabildiğine fazla, görev süreleri alabildiğine sınırlı olsun. Demokrasi bırakın bol gelsin bizim partiye, tek adamlığın dar gelmesinden daha iyi değil mi ?

adanaulus

6.03.2018 13:04:54

YAZARLAR


DEMİRÇALI: YÜREĞİR’İ KAZANARAK TARİH YAZILACAK

"HALKÇI BELEDİYECİLİK BAYRAĞINI ADANA VE 15 İLÇEMİZDE DALGALANDIRACAĞIZ"

CHP ‘Lİ OYA TEKİN: SON SÖZÜ SİZ SÖYLEYİN

CHP’Lİ GÖÇMEN: SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN TEMEL NOKTASI İNSAN VE HİZMETTİR

TZOB MART AYINDA ÜRETİCİ VE MARKET FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİ AÇIKLADI

ZEYDAN KARALAR: HİZMETTE SİYASİ AYRIM YOK

ENERJİSA’DAN "SEÇİM" AÇIKLAMASI

CHP İL BAŞKANI TANBUROĞLU: KAZANIYORUZ

ÇUKUROVA ÖDÜLÜ TYS BAŞKANI ÖZYALÇINER’E VERİLDİ

SEÇİME 3 GÜN KALA HATIRLADI!

“OMUZ OMUZA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ ”

“GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİDİR”

KEREM ŞAHİN TMMOB ADANA İKK SEKRETERİ

DEM EŞBAŞKAN ADAYLARI: ADANA’DA İTTİFAK YOK DEM PARTİ VAR!

TÜRKEŞ: ADANALILAR HİZMETİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR

CUMHUR İTTİFAKI 5’İ BİR YERDE

TEMİZLİK TAKINTISI NEDİR? KİMLER DE GÖRÜLÜR?