33 ÜLKEDEN 93 RESSAM ADANA’DA BULUŞUYOR
Manşet Haber 19.01.2018 11:29:35 0

33 ÜLKEDEN 93 RESSAM ADANA’DA BULUŞUYOR

33 ÜLKEDEN 93 RESSAM ADANA’DA BULUŞUYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 2’ncisini düzenlediği Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı’na 33 ülkeden 93 ressam katılacak. 22-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikte, birbirinden değerli ressamlar, Adana’nın tarihi, doğal ve kültürel değerlerini tuvale yansıtacak.
Küratörlüğünü Prof.Dr. Birsen Çeken ve Doç. Dr. Gültekin Akengin’in yürüttüğü 2. Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı’na Arnavutluk, Azerbaycan, Başkordistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çuvaşistan, Dağıstan, Hırvatistan, Gagauz Yeri, Gürcistan, Irak, İran, Kabartay Balkar, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan, Moğolistan, Nahçıvan, Nog’ay, Osetya, Özbekistan, Rusya, Sırbistan, Tataristan, Türkiye, Türkmenistan, Ural, Uygur Özerk Bölgesi, Yakutistan ve Yunanistan’dan 93 ressam katılacak.
2.Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı’nın ev sahibi Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’nın tarihi, doğal ve kültürel değerlerini çeşitli tekniklerle resmedecek sanatçılarla 22 Ocak günü saat 10.00’da 75. Yıl Sanat Galerisi’nde buluşarak, sanat çalıştayını başlatacak. Törene Adana Kent Konseyi bileşenleri, sivil toplum örgütleri ve derneklerin temsilcilerinin yanı sıra sanatsever vatandaşlar da katılacak.
Açılış seremonisinin ardından konuk ressamlar geziler yapıp, Adana’yı çıplak gözle tanıma fırsatı bulacak. Usta ressamlar, daha sonra 75. Yıl Sanat Galerisi’nde tuval karşısına geçip, Adana’yı anlatan somut ve soyut resimlerini yapmaya başlayacak. 10 gün sürecek etkinlikte ressamlar eserlerini ortaya çıkarırken, canlı müzik dinletileri de sunulacak. Çalıştay kapsamında yapılacak üç ayrı panelde Türk dünyası ressamları, Adanalı ressamlar ve sanatseverlere bir araya gelip, düşüncelerini ve deneyimlerini paylaşacak.
93 ressamın Adana temalı somut ve soyut tabloları, 31 Ocak akşamı saat 18.00’da düzenlenecek törenle izlenime sunulacak. Türk dünyası ressamlarının oluşturacağı eşsiz Adana resim koleksiyonu sergisi bir hafta açık kalacak.


YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°