ADANA BAROSU’NDAN HAVA KİRLİLİĞİ UYARISI
Manşet Haber 16.01.2018 19:55:06 0

ADANA BAROSU’NDAN HAVA KİRLİLİĞİ UYARISI

ADANA BAROSU’NDAN HAVA KİRLİLİĞİ UYARISI

Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu ile Çocuk Hakları Komisyonları, Adana’nın yoğun bir hava kirliliğine maruz kaldığını, bu durumun en fazla bebekler, çocuklar, gebe ve yaşlılarda ciddi oranda risk teşkil ettiğini açıkladı.
Adana Adliyesi Mahmut Esat Bozkurt Avukatlar Salonunda açıklamalarda bulunan Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sevda Sevilmiş, hava kirliliğinin insan sağlığı bakımından tehdit oluşturacak boyutlardayken kış aylarında, odun-kömür vs. yakarak ısınma tercih edilmesi ve havaya salınan zehirli madde miktarının artması dolayısıyla çok daha vahim boyutlara gelmekte olduğuna vurgu yaptı.
Adana Barosu tarafından yapılan basın açıklamasında şu konulara dikkat çekildi:
'Dünya Sağlık Örgütü’nün görünmez katil olarak tanımladığı hava kirliliği çocuklar için, başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere bir çok kalıcı hastalıklara sebep olmaktadır ve ne yazık ki kısa zamanda çocuklar için öldürücü etkilere yol açmaktadır.
02.01.2018 gece saatlerinde hava kirliliği nedeniyle göz gözü görmezken Devletin resmi internet sitesi olan www.havaizleme.gov.tr 'den saat 22.00 itibariyle aldığımız verilere göre
- Adana Valilik ölçüm istasyonu- pm (10 ) 610 ug / m3 ( 10 mikron partikül madde -metreküpde 610 mikrogram )
-Adana Meteoroloji ölçüm istasyonu -pm (10 ) 793 ug / m3 ( 10 mikron partikül madde -metreküpte 793 mikrogram ) olmuştur.
Dünya Sağlık Örgütünün ( WHO ) PM (10 ) -10 mikron partikül madde için belirlediği sağlığa zararlı sınır değer 20 ug/ m3 - AB'nin sınır değeri 50 ug /m3 -Türkiye'nin sınır değeri ise 70 ug /m3'tür. Dünya Sağlık Örgütü Kanser Araştırma biriminin 2013 yılında yayınladığı rapora göre partikül madde kirliliği ( dış ortam hava kirliliği ) akciğer kanserine yol açmakta , mesane kanseriyle pozitif ilişkisi bulunmaktadır.Dünya Sağlık Örgütünün verdiği sınır değer 20 ug /m3 iken , 2.01.2018 Salı akşamı saat 22.00'de Adana'lılar olarak 793 ug / m3 olarak partikül madde soluduk.
BU DEĞER UYARI EŞİĞİNİN AŞILDIĞI BİR DEĞERDİR
UNİCEF’in 2017 yılında yayınladığı “Havayı Çocuklar için Temizleyin” başlıklı raporda uydu görüntüleri kullanılarak, dünyada ne kadar çocuğun Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen uluslararası standartların üzerinde bir oranda hava kirliliğine maruz kaldığı ortaya kondu. Bu rapora göre milyonlarca çocuk uluslararası standartlardan en az 6 kat daha fazla hava kirliliğine maruz kaldığı ve bu sebepten dolayı her yıl 920 bin çocuğun hava kirliliğinden öldüğü belirtiliyor.
Hekimler , çocukların hava kirliliğine karşı daha hassas olduklarını, toksinleri zararsız hale çevirme sistemlerinin yetersiz olduğunu, hızla büyüyen ve çoğalan hücrelerinde çevresel zararlıların daha kolay hasar oluşturduğunu, burun yerine daha çok ağızdan soluk alıp verdikleri için akciğerlere doğrudan giden kirli havanın gelişimleri kötü yönde etkilediğini” belirtmektedirler.
Başta kent özelinde ardından ulusal düzeyde hava kirliliği konusunda toplumsal bilinç artırılmalı, çocukların temiz ve sağlıklı bir havada nefes alabilmeleri sağlanmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün uluslararası hava kalitesi standartlarının gerekleri yerine getirmeye çalışmalıdır. Fosil yakıt tüketimi azaltmalı, enerji etkinliği ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlara kamusal yatırımlar yapmalı, kentler bazında yerel yönetimlerin kış aylarındaki kömür-odun vs ile ısınma yerine alternatif çevreci-ekoloji odaklı ısınma yöntemlerinin üretmesi sağlanmalıdır. Çocukların hava kirliliğe maruz kalma durumlarını asgariye indirmekten ve onları kirli hava soludukları çevreden yalıtmaktan yana değil, hava kirliliğinin derhal önlenmesi için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinden, sağlık ve yaşam haklarının ihlal edilmediği, özgürce nefes alabildikleri temiz ve sağlıklı bir çevrenin var edilmesi gerekmektedir! Bu amaç ile herkesi çocuklara karşı toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmeye, kamu makamlarını ise hukuki ve idari sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye ve hava kirliliğini engellemeye davet ederiz. '
Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kentleşme Hukuku Üyesi Av. İsmail Hakkı Atal da; Kömür tüketiminin çok yoğun olduğu günümüzde, önümüzdeki yıllarda bu durumun halk sağlığına olumsuz etkisi olacağını ifade etti.
Toplantıya, Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Genel Sekreter Av. Semih Gökayaz, Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nevzat Elçi, Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Simay Sönmezateş, Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı Av. Umut Erdem, komisyonu üyeleri ile birlikte avukatlar katıldı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.8° / 13.8°