ADANA SİNEMA MÜZESİ
Manşet Haber 27.08.2016 15:31:43 0

ADANA SİNEMA MÜZESİ

ADANA SİNEMA MÜZESİ

sinema_muze_adana (2)Adana Sinema Müzesi 23 Eylül 2011'de 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali hazırlıkları kapsamında kente kazandırıldı. Sinema müzesinin ek bölümü de bu yıl yapılacak festival kapsamında hizmete girecek. Adana Sinema müzesi artık 2 tarihi konağın onarılmasıyla daha geniş bir alanda ziyaretçilere açılacak.

'Adanalı sanatçıları genç kuşaklara tanıtmak, sanatçıların çalışmalarını kitlelerle paylaşmak'  amacıyla 5 yıl önce kurulan Sinema Müzesinde Adana'nın yetiştirdiği en önemli isimlerden Yılmaz Güney'e ait bir oda, Türk sinemasının ustalarının çektiği filmler, fotoğraflarla, oyuncuların filmlerden kalan çeşitli eşyaları, film afişleri ve film setlerinde kullanılan bazı materyaller bulunuyor.adanasinema_muzesi

Sinema müzesinde özellikle Adanalı sanatçılara ve Adana'da çekilen filmlere ait izlerin yaşatılıyor. 'Kişisel sinema izleme Modülü”nde ziyaretçiler, arzu ettiği Yeşilçam filmini izleyip, daha sonra arşiv ve kütüphane bölümünden izlediği filmle ilgili bilgi de alabiliyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Seyhan İlçesi’nin tarihi Tepebağ Mahallesi'nde 'Sinema Müzesi', aynı zamanda da tarihi bir olaya tanıklık ediyor. Anadolu'daki ilk ve tek 'Sinema Müzesi' olma özelliğini taşıyor. Müzede,  Yılmaz Güney, Şener Şen, Menderes Samancılar, Ali Özgentürk, Bilal İnci, Ali Şen, Mümtaz Sevinç, İrfan Atasoy, Aytaç Arman, Yüksel Arıcı, Demir Karahan, Abdurrahman Keskiner, Meral Zeren ve Salih Güney gibi isimlerin de eserleri yer alıyor.
Adana'nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan tarihi Tepebağ Mahallesi'nde restore edilen binanın da çeşitli özellikleri var. 200 yıllık 2 ayrı tarihi bina artık Adana Sinema müzesi olarak hizmet veriyor. Müzeyi gezerken dikkat çeken özelliklerden biri  'Adana Sinemacılar Bölümü', 'Altın Koza Tarihi Bölümü' ile birlikte kişisel sinema bölümü ve kütüphane araştırma bölümü de yer alıyor. Türk Sanat Müziği'nin usta yorumcusu merhum Zeki Müren'in, 'Rüya Gibi' filminin yapımcısı Berker İnanoğlu'na yazdığı telgraf da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu telgrafta filmden dolayı İnanoğlu'nu kutlayan Müren, şu  satırları kaleme almış; 'Rüya gibi filminiz hayırlı uğurlu olsun, hepinizi sevgiyle öperim.' sinemamuzesi
YILMAZ GÜNEY'İN BALMUMU HEYKELİ
Sinema Müzesinin kütüphanesinde 1891 tarihli Osmanlıca fotoğraf kitabının yanı sıra 'Ses', 'Artist' gibi tarihe damgasını vurmuş dergiler ve Yılmaz Güney'in ilk romanı olan; 'Boynu Bükük Öldüler' ile birçok usta yazarın eserleri araştırmacılar için zengin bir arşiv olarak öne çıkıyor. Müzede en çok ilgiyi ise Yılmaz Güney için özel olarak hazırlanan bölüm görüyor. Burada, sanatçının bal mumu heykeli ziyaretçileri karşılarken, heykelinden arkasında Yılmaz Güney ile özdeşleşen “Umut” ve “Yol” filmlerinin afişleri yer alıyor. Sergilenen eserler arasında Güney'in kişisel eşyalarıyla birlikte
filmleri ve bu filmlerde giydiği kıyafetler, 'Altın Koza Film Festivali'nde aldığı ödüller, kaleme aldığı ve Türk sinemasını eleştiren ve geleceğine ilişkin yürüttüğü tahminlerin de bulunduğu mektuplar var.

YAZLI SİNEMA MAKETİsinema_muzesi

Adana Sinema Müzesi'nde  bir de yazlık sinema maketi var. Adana’nın simgesi olmuş Sular Sineması'nın maketi yanında yazlık sinemaların fotoğraflarına yer veriliyor. Müze haftanın her günü akşam saat 18.00’e kadar gezilebiliyor.

SİNEMA MÜZESİNDEN NOTLARsinema_muze_adana (3)
Yılmaz Güney’e ayrılan bölüm. Ressam ve sinemacı olan Abidin Dino, romanlarıyla pek çok filme ilham kaynağı olan Yaşar Kemal, Orhan Kemal, yönetmen Şahin Kaygun, oyuncu Şener Şen, yönetmen Ali Özgentürk ve yine eserleriyle sinemaya ilham kaynağı olan Muzaffer Özgü’ye ayrılan bölüm.

Altın Koza Film Festivali’nin dününü ve bugününü gözler önüne seren bölüm. Fotoğraf ve sinema sanatına ait 2000 adet kitabın olduğu bir kütüphane ve film arşivleri bölümü. Müzede, kişisel veya toplu film izlemeye imkân veren mekan.sinema_muze_adana (4) sinema_muze_adana (1) sinema_muzesi_yilmaz_guney

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°