ADANA’DA BİSİKLET ÇALIŞTAYI
GÜNCEL 27.05.2018 11:59:43 0

ADANA’DA BİSİKLET ÇALIŞTAYI

ADANA’DA BİSİKLET ÇALIŞTAYI

Adana Büyükşehir Belediyesi ile Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından “Bisiklet Kenti Adana” için bir süredir ortak yürütülen “İki Teker Adana” başlıklı çalışmalar ‘Adana’da Bisiklet Çalıştayı’ ile devam etti.

Adana Büyük Sürmeli otelinde gerçekleştirilen STK koordinasyonunu Mimarlar Odası’nın, Resmi kurumların koordinasyonun Büyükşehir Belediyesinin yaptığı, Adana’dan meslek odaları,  STK ve vatandaşların katıldığı ve modaratörlüğünü mimar Tan Kanmaz’ın yaptığı; ‘Adana’da Bisiklet Çalıştayı’nın açış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Mimarlar Odası Adana Şubesi olarak, mimarlar topluluğumuzun mesleki alanları içindeki kent sorunları hakkında, çözüm odaklı öneriler geliştirilmesini topluma hizmet olarak gören bir politika anlayışındayız. Kente dair Önerilerin Gerçekleştirilmesinde Sivil toplum örgütlerinin bilinçli, kuvvetli ve sürekli takipleri gerekmektedir. Ayrıca, kent problemlerinin çözümünde,  kent halkı ve sivil toplum örgütlerinin bilinçli, kuvvetli ve sürekli değerlendirmelerinin yerel yönetimler üzerindeki yönlendirme etkisini  de son derece değerli buluyor ve destekliyoruz.”diyerek Büyükşehir Belediyesine, Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Gül ve Kent Estetik Daire Başkanı Özlem Kulak’a, Peyzaj Mimarlar Odası Adana Şubesine, Peyzaj Mimarları ve Şehir Plancıları Odası Adana Şubeleri ile STK temsilcilerine ve tüm katılımcılara destek, katılım ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

“BİSİKLET ÇEVRE VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ YAPMAZ”

Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Gül, “Bisiklet kullanımının artırılması şehrimiz ve ülkemiz için, başta karbon salınımından kaynaklanan kirliliğin azaltılmasının yanı sıra sağlık ve ekonomik yönünden de oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Bisiklet kullanımı eğlenceli, çevre dostu, hızlı ve pahalı olmayan bir aktivitedir. Çevre ve gürültü kirliliği yaratmadığından günümüz ulaşım modellerinin temel ögelerinden biri haline gelmiştir. Bu sebeple bisiklet kullanımı bütün dünyada özellikle şehir içi ulaşımı yaygınlaşmaya başlamıştır.”

“PEDAL GÜCÜNÜN BEYGİR GÜCÜNÜN ÜZERİNE ÇIKMASI DİLEĞİM”

Dünyada bisiklet kullanımı ile ilgili istatistiklere baktığımızda 2013 yılında 2,5 milyar bisiklet üretiminden bahsediyoruz. Bunun karşılığında binmeye doyamadığımız otomobillerin sayısı sadece 500 milyon gibi bir rakam. Biraz daha detaya baktığımızda 2013 yılında her 6 bisiklete karşı 1 otomobil üretildiğini o tarihteki nüfusa göre de her 6 kişiden birinin bisikleti olduğu anlaşılmaktadır. Avrupa’da kullanılan bisikletlerin %70’i taşıma, bizden biraz farklılık gösteriyor. %29’u eğlence, %1’i de yarışma amaçlı kullanılmaktadır. Çalıştayda çıkan sonuçların neticesinde bütün kent kullanıcılarını memnun eden standart ve konforun sağlandığı bisiklet yollarını planlamak ve uygulamak ümidiyle bisiklet çalıştayının  verimli geçmesi temennisi ile pedalın gücünün beygir gücünün üzerine çıkmasını diliyor hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.

5 AYRI GURUP, 5 BAŞLIKTA ÇALIŞTI...

Türkiye ve Adana’dan konusunda uzman ve başarılı uygulamalarıyla dikkat çeken bazı yerel yönetim temsilcileri ve bir çok katılımcının sunum yaptığı çalıştayın 2. bölümünde katılımcılar ‘Bisiklet Yolları’, ‘Bisiklet Ulaşımının İhtiyacı Olan Altyapılar’, ‘Kültürel Bisiklet Turizmi’, ‘Bisiklet-Eğitim’, ‘Yönetmelik, Mevzuat ve Yerel Yönetimler’ başlığında çalışmalarını 5 ayrı gurupta sürdürerek, konu ile ilgili soruları masa konuları çerçevesinde cevaplandırarak çözüm önerileri geliştirdiler.

Günün sonunda masalardan gelen raporlar forum da tartışıldı ve eylül, ekim aylarında yeniden buluşmak dilekleriyle sona erdi.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°