“ADANA’DA BÜYÜK SORUN YAŞANIYOR”
Manşet Haber 27.06.2017 13:30:09 0

“ADANA’DA BÜYÜK SORUN YAŞANIYOR”

“ADANA’DA BÜYÜK SORUN YAŞANIYOR”

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Çağdaş Kaya, kentsel dönüşüm projelerinde depreme dayanıklı ve vatandaşın hakkını hukukunu koruyan sağlıklı yaşam alanlarının yaratılmasının hedef alınması gerektiğini savundu.
Kaya, Adana-Ceyhan depreminin 19. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, iktidara eleştiriler yöneltti.Yönetimde bulundukları onca yılda Türkiye‘deki çarpık yapılaşmaya, plansız kentleşmeye karşı hiçbir somut adım atmayan iktidarın Van depremi sonrası hızla deprem tehlikesi gerekçesiyle tüm ülke topraklarını hiçbir kurala ve koşula bağlı olmaksızın ranta açan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu” çıkardığını ve kentsel dönüşüm projelerinin hız kazandığını ifade eden Kaya, “Ancak uygulamalara rantın yüksek olduğu yerlerden başlandığını görmekteyiz. Ne yazıktır ki, bu projelerle, deprem tehlikesi ve yapı stokunun haldeki durumu gerekçe gösterilerek, kentlerimiz birer rant alanı gibi görülerek sermayeye sunulmaktadır” dedi.
“ADANA’DA BÜYÜK SORUN YAŞANIYOR”
Adana’da da tablonun farklı olmadığını ifade eden Kaya, “Kentimiz hızla gelişmiş, önemli ölçüde göç almış, hızlı ve çarpık kentleşme, imar afları, kaçak yapılaşma nedeniyle sorunlu, can ve mal güvenliği olmayan bir yapılaşma süreci yaşanmıştır. Kentimizde afet ve deprem açısından riskli yapı stokunun bulunduğu alanlar oluşmuştur. Bunların önemli bir kısmının yenilenmesi kalanların da güçlendirilmesi gerekmektedir. Ancak bunun gerçekleştirme biçimi büyük sorunlar taşımaktadır. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerinde depreme dayanıklı ve vatandaşın hakkını hukukunu koruyan sağlıklı yaşam alanlarının yaratılması hedef alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
“PROJELER DEPREM ŞARTNAMESİNE UYGUN OLMALIDIR”
Doğal afet olan depremlerde can ve mal kayıplarının azaltılması için mühendis, mimar ve şehir plancılarının yapı üretim sürecinin içinde olması ve barınma, kullanma amaçlı yaşam alanlarının deprem şartnamesine uygun projelendirilmesi ve yapım aşamasının denetiminin doğru yapılmasının gerekliliğine işaret eden Kaya, şunları söyledi:
“Aynı zamanda deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak çalışmalarda kamu yararı ve ülke çıkarı bağlamında ulusal bir deprem politikası ve stratejisi belirlenerek ciddi programlar oluşturulmalı ve daha da önemlisi bunlar yaşama geçirilmelidir. Binaların güvenliğinin sağlanması kadar olası bir depremde kentin hazır olması da oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu açıdan Adana’da deprem toplanma alanlarının sayısı, niteliği, kamuoyu tarafından bilinmesi, bu alanların yakınında helikopter pistlerinin olması önemlidir. Aynı zamanda bu alanlarda altyapının oluşturulması, deprem anında toplananlar için yeterli seviyedeki ihtiyaçların karşılanmasını temin edecek çalışmaların önceden yürütülmesi gerekmektedir. Yine sağlık desteğinin de anında verilebilecek düzeyde örgütlü olması sağlanmalıdır. Doğanın bir gerçeği olan depremler önlenemez. Bizim amacımız; depremin her yıl dönümünde acıları depreştirmek değil, ülke olarak, kent olarak depremlere gerekli önlemler alınarak hazırlıklı olma yolunda adımlar atılmasını sağlamaktır.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.1° / 11.6°