ADANA’DA OKUL YAPIMINDA ARSA SIKINTISI VAR
Manşet Haber 12.01.2018 06:50:12 0

ADANA’DA OKUL YAPIMINDA ARSA SIKINTISI VAR

ADANA’DA OKUL YAPIMINDA ARSA SIKINTISI VAR

Vali Mahmut Demirtaş, Adana’da Bin 242 resmi ve özel okulda 462 bin 838 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğünü, öğretmen sayısının da 28 bin 597 olduğunu açıkladı.
2016-2017 döneminde Adana’nın eğitim ve öğretim seviyesindeki başarı çıtasının yükseltilmesi, derslik sayısının arttırılması, okulların eksikliklerin giderilmesi ve onarım çalışmalarını değerlendiren Vali Mahmut Demirtaş, şöyle dedi:
“İlimizde liselerin tamamı, ortaokulların yüzde 69’u, ilkokulların yüzde 67’si normal eğitim (tam gün eğitim) yapmaktadır. 2017 yılı içerisinde ilkokul ve ortaokullardan 47 okul normal eğitime geçmiştir. Bununla birlikte 2017 yılı içerisinde Bakanlık tarafından gönderilen ödeneklerin tamamı normal eğitime geçiş noktasında kullanılmıştır.”
“2017 Yılı Yatırım Programında toplam 110 proje bulunmakta olup, bunlardan 101’i genel bütçeyle 9’u ise hayırseverlerimizin katkılarıyla yapılmaktadır. 110 projeden 14 projenin inşaatı tamamlanmıştır, 43 projenin inşaatı ise devam etmektedir. 10 projenin ihalesi yapılmış olup sözleşme aşamasında,10 proje ise ihale aşamasındadır. 33 projenin ise ihaleye esas dosyası hazırlanmaktadır.
“Programda yer alan yatırımlarımızın eğitim öğretime sunulması ve ikili eğitimden tekli eğitime bir an önce geçilebilmesi amacıyla programda yer alan projelerin yüzde 70’inin ihalesi sonuçlandırılarak inşaatlara başlanmıştır. Bu doğrultuda 2017 Yılı Yatırım Programında yer alan 110 adet eğitim kurumu için 2017 yılında 151 milyon 776 bin 862 TL ödenek gönderilmiş olup, bu ödeneğin 132 milyon 037 bin 570 TL’si harcanmıştır.”
“Yapımı tamamlanan ve mevcut okullarımızın donatımı için 6 milyon 688 bin TL tahsis edilmiştir. İlimizde bulunan okullarımıza yönelik onarım faaliyetleri kapsamında 12 milyon 888 bin 959 TL harcanarak 127 okulumuzun onarımı tamamlanmıştır. 7 milyon 860 bin 770 TL tutarındaki harcamayla 7 okulumuzun deprem güçlendirme çalışması yapılmıştır.”
“ 30 bin 046 Adet Tablet Bilgisayar Dağıtıldı”
Fatih Projesi kapsamında, okullarda 550 okula etkileşimli tahta kurulumu tamamlanmıştır. Fatih Projesi kapsamında, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize 30 bin 046 adet tablet bilgisayar dağıtımı gerçekleşmiştir. Fatih Projesi kapsamında kalan okullarımıza en kısa sürede etkileşimli tahtakurulumu ve fiber internet erişimi planlanmaktadır.”
“21.839 öğrenci Taşımalı Eğitimde”
“2016-2017 eğitim öğretim yılında eğitime erişim sıkıntısı yaşayan 21 bin 839 öğrencimizin taşımalı eğitim kapsamında 31 milyon 962 bin 066 TL harcanarak eğitime erişimleri sağlanmıştır. Bununla beraber 2017 yılında öğrencilerimize 6 milyon 224 bin 884 adet ücretsiz ders kitabı dağıtılmıştır.
“İlimizde örgün eğitim faaliyetlerinin yanı sıra hayat boyu öğrenme faaliyetleri de devam etmektedir. İlimizde hayat boyu eğitim faaliyetleri 19 halk eğitim merkezi ve olgunlaşma enstitüsü olmak üzere toplamda 20 yaygın eğitim kurumu tarafından yürütülmektedir. 2017 yılında 11 bin 994 kurs açılmış olup kursiyer sayısı 204 bin 463’tür. Bu bağlamda İlimizin hayat boyu öğrenme katılım oranı yüzde 9,3’tür. Bu oranları artırma adına bu yıl ilk kez “Hayat Boyu Öğrenme Şenlikleri” düzenlenmiştir.”
“Özel Okulların Sayısı Artıyor”
“İlimizdeki özel okulların sayısı hızla artmakta olup, 54 anaokulu, 25 ilkokul, 36 ortaokul, 22 Anadolu lisesi, 9 fen lisesi, 24 temel lise, 1 akşam lisesi ve 16 mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmak üzere toplam 187 özel okul faaliyet göstermektedir. 2017 yılında 10 anaokulu, 6 ilkokul, 12 ortaokul, 6 Anadolu lisesi, 3 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 3 fen lisesi olmak üzere toplamda 40 özel okul açılmıştır. 2017 yılı için özel okul okullaşma oranı yüzde 18,1’dir. Bu okullarda temel eğitimde 16 bin 204, ortaöğretimde 16 bin 441 öğrenci olmak üzere toplam 32 bin 645 öğrenci eğitim almaktadır. İlimizde özel öğretim kurumlarında eğitim gören temel eğitim öğrencilerinin resmi okullara oranı yüzde 5,47, orta öğretim kurumları öğrencilerinin resmi okullara oranı yüzde 15,52’dir.”
“İlimizde misafir olarak bulunan Suriyeli sığınmacılara yönelik eğitim faaliyetleri devam etmekte olup 21 geçici eğitim merkezinde 16 bin 209 öğrenciye ve resmi okullarımızda da 15 bin 370 kayıtlı öğrenciye eğitim verilmektedir. Bu bağlamda 8 prefabrik ve 9 betonarme olmak üzere 17 okul binasının inşaat ve ihale süreçleri devam etmektedir. Bununla beraber UNİCEF tarafından 11 okul bahçesine, 38 derslikli 19 konteynır derslik kurulmuştur.”
“ERASMUS Projeleri kapsamında ilimizden kabul edilen projelerin bütçesi toplam 1 milyon 786 bin 574 Euro’ dur. Kalkınma Bakanlığımızca yürütülen SODES Projeleri kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 5 projesi desteklenmeye değer görülmüştür. Projelerin toplam bütçesi 1 milyon 077 bin TL’dir. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları kapsamında ilimizden 476 okulun başvurusu desteklenmeye değer görülmüştür. Proje kapsamında okullarımıza 2 milyon 380 bin TL tutarında para aktarımı yapılacaktır.”
“Anadolu ve Fen Lisemiz Türkiye Birincisi”
“ÖSYM tarafından 2016 yılında yayımlanan veriler ilimizde yürüttüğümüz eğitim faaliyetlerinin olumlu neticelerini göstermektedir. 2016 Ortaöğretim Kurumlarına Göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sonuçları Kitapçığında ilimiz Adana Anadolu Lisesi’nin MF1-2-3-4 Puan ortalamasına göre 1603 Anadolulisesi içerisinde Türkiye birincisi, Seyhan Adana Fen Lisesi’nin MF1-2-3-4 verilerinde en yüksek ortalamaya göre tüm fen liseleri içerisinde Türkiye birincisi olduğu görülmektedir.”
“Maddi Sıkıntımız Yok, Arsa İhtiyacımız Var”
“Adana ilimizin eğitim ve öğretimdeki başarı çıtasını çok daha yükseklere taşımak yolundaki gayretlerimizin olumlu sonuçlarını almaya başladığımıza dikkat çekerken, yeni okullar yapımı için maddi bir sıkıntı yaşanmamakta ancak arsa sıkıntısı yaşanmakta olduğunu vurgulamak istiyorum. Ancak, bu sıkıntıyı çözümlemek yolundaki çalışmalarımızı yerel yönetimlerimiz nezdinde kararlılıkla sürdürdüğümüzü belirtmek istiyorum.”


YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°