ADANA’DA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA MİLYONLAR SOKAKTA
Manşet Haber 7.04.2019 13:38:44 0

ADANA’DA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA MİLYONLAR SOKAKTA

ADANA’DA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA MİLYONLAR SOKAKTA







Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı olan ve dünyanın sayılı karnavalları arasına girmeyi başaran “Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” için on binlerce insan bir kez daha Adana’da buluştu. Kent karnaval coşkusuyla büyük bir şölen alanına dönüşürken, yerli ve yabancı binlerce kişi “hoşgörü ve dostluk” mesajını tüm dünyaya yolladılar. Karnavalın açılışını Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe belediye başkanları, sanatçılar ve karnavalın fikir önderi Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt “karnaval gongunu” birlikte çalarak gerçekleştirdiler.









Baharı müjdeleyen portakal çiçekleri kokularının eşliğinde 7’nci kez düzenlenen karnavalda 100’den fazla etkinlik yer alırken, sokakları dolduranlar rengarenk giysileriyle unutamayacakları anlar yaşadılar. Hafta sonu boyunca adeta uyumayan kent haline gelen Adana’da tüm oteller dolarken, kebabçılar gece geç saatlere kadar sıra bekleyenleri ağırlamaya çalıştılar. Trafiğin zaman zaman durma noktasına geldiği Adana’ya karnaval için yurtiçinden ve yurtdışından 100 bin kişinin geldiği tahmin ediliyor. Adanalılar ile birlikte karnavala katılımcı sayısının 1,5 milyonu aşarken insanlar sokakta yürümekte bile zorlandılar.  









Bozkurt “Hoşgörü karnavalın
ana teması”





7
yıldır düzenlenen karnavalın fikir önderi Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar
Bozkurt, Adana’nın karnaval süresince hareketli ve cıvıl cıvıl bir
şehir haline geldiğini belirterek “Birlikte eğlendik, birlikte güldük, birlikte baharın tazeliğini
hissettik. Bu gururu yaşatan, karnavala böylesine sahip çıkan Adana
halkıdır.  Ayrıca yerel ve mülki
idarelerimiz de ilk günden itibaren bizleri hep desteklediler onlara da ayrıca
teşekkür ediyorum” dedi.





Karnavalın halkın moral değerlerini yükselttiğine de işaret eden Bozkurt şunları söyledi;









“Karnavalımız, toplumsal birlikteliği sağlama misyonunun yanında ekonomik anlamda kent kalkınmasını da ivmelendiriyor. Bu ivmelenmeye doğrudan tanıtımın katkısı büyük boyutlara ulaştı. Adana’ya son 5 yılda gelen yerli ve yabancı turist sayısında da yüzde 100’e yakın artış meydana gelmiş. Bu sayıya günü birlik gelenler, havayolunu kullanmayanlar ve konaklama yapmayanlar dahil edilmeden ulaşılmış. Bu şekilde gelen Adana dostları da dahil edildiğinde çok büyük boyutlarda bir turizm ortaya canlılığı çıkıyor. Turizm hareketliliği  kentimiz için ciddi bir kaynaktır ve bu kaynağın her yıl artarak daha yüksek boyutlara ulaşması da en büyük amaçlarımızdan biridir. Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı olan Uluslararası  Portakal Çiçeği Karnavalı, Adana halkının karnavalıdır.  Karnaval boyunca, toplumun her renginden farklı kesimleri gerçek bir kardeşlik havasında, hoşgörüyle birlaraya getirmiştir. En önemli ilkemiz ve en büyük dileğimiz  kimseyi ötekileştirmeden herkesi kucaklamaktır. Adanalılar bunları sevgi ile yapmış ve dostlarını en iyi şekilde ağırlamışlardır”









Kostümlü Kortej
Geçişi Rengarenkti





Her yıl olduğu gibi bu yıl da karnavalın “simgesi” durumundaki kostümlü kortej geçişi cumartesi günü gerçekleştirildi. Herkesin büyük heyecan ve özlemle beklediği kostümlü grupların geçiş yapacağı kortej karnavalın ilk yıllarındaki gibi şehir merkezinde yapıldı.









Okulların, sivil toplum örgütlerinin, özel ve kamu işletmelerinin, hatta futbol taraftar derneklerinden binlerce kişinin katıldığı kostümlü kortej halkın yoğun ilgisi nedeniyle 1 kilometrelik yolu saatler boyunca aşamadı.









İrem
Derici Coşturdu





İstasyon
Meydanı’nda gerçekleştirilen resmi açılışın ardından sahneye Türk Pop müziğinin
ünlü ismi İrem Derici çıktı. On binlerce kişinin izlediği konserde yerinde
duramayanlar karnaval eğlencesine ortak oldular.





İskender Paydaş ve Çukurova Üniversitesi Senfoni Orkestrası da karnaval etkinliklerinde muhteşem bir konser verdi.









Adana Ünlüleri Ağırladı





Portakal çiçeği kokusunun insanlar üzerinde yarattığı mutluluk, heyecan, sevgi ve aşk duygusunu tüm Türkiye’nin ve dünyanın yaşaması fikriyle ortaya çıkan “Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” iş, sanat, spor ve cemiyet hayatının ünlü simalarını da ağırladı. Menderes Samancılar, Arif Keskiner, Nebil Özgentürk, Dolunay Soysert, Seray Gözler, Feridun Düzağaç, Levent Özdilek, Emre Karayel, Altan Gördüm, Galip Erdal, Demir Karahan, Erdal Cindoruk, Güvenç Dağüstün, Murat Hasari, Yüksel Arıcı başta olmak üzere çok sayıda tanınmış sima Adana’ya gelenler arasındaydı.









Kostüm Yarışması’nın Teması “Kraliçeler”





Düzenlendiği her yıl büyük çekişme ve heyecana sahne olan Kostüm Tasarım Yarışması’nın bu yıl ki teması “farklı uygarlık veya uluslardan örnek aldıkları kraliçelerin,  tarihte ne tarz önemli işler yaptıklarını tasarımları ile ifade ederek,  günümüzde kadınların her alanda daha aktif olmasına gönderme” oldu. Defileden sonra Ümit Temurçin başkanlığındaki jüri finale kalan 10 kostüm arasından ilk 3’ü açıkladı. Birbirinden güzel kostümler arasından Özlem Minaz Çelebi’in tasarladığı kostüm birinciliği kazandı. İkinci Erkan Mercan olurken, üçüncülüğü Fevzican Ceman elde etti.









Hintli
Dansçılar ve Alya Büyüledi





Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın en büyük sürprizlerinden biri de Hintli dansçılar ve Alya Dormen oldu. Karnaval kapsamında iki kez sahneye çıkan Hintli danşçılar ve Alya Dormen’in şovları nefesleri kesti. Alya Dormen, kareografisini kendisinin yaptığı “Memleketim” şarkısı eşliğindeki dansı ise binlerce izleyene duygusal anlar yaşattı.









100’den fazla etkinlik





3-7 Nisan arasında düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda 100’den fazla eğlenceli etkinlik gerçekleştirildi. Ünlü sanatçıların yer aldığı açılış ve kapanış konserleri, Hintli dansçıların gösterisi, Kostümlü Gösteri Grupları Korteji, Motorize Ekipler ve bandolardan oluşan karnaval korteji, Su korteji, Türkiye’nin her yerinden 300 pilot ile gelecek olan Türk Choppers MK Merkezpark’taki Motosiklet Senfonisi, Türk Riders, VosFest ve Klasik Otomobil Kulübü gösterisi, Sokak Konserleri, Yurtiçi ve yurtdışından çeşitli sanatsal sergiler, Açıkhava dans ve spor gösterileri, Söyleşiler ve tiyatro aktiviteleri, Adana Kültürünü anlatan performanslar ve sanatsal gösteriler, Portakal Çiçeği Halk Koşusu, Kostümlü koşu ve anne-baba-çocuk koşusu, Moda Tasarım yarışması, Satranç Turnuvası, Çocuk Tiyatrosu ve Çocuk Sanat Aktiviteleri, 0-5 yaş çocukar için 101 farklı oyun içeren aktivite alanı, TJK Portakal Çiçeği Karnavalı Özel Koşusu ve TJK Pony Club başta olmak üzere etkinlikler düzenlenirken, portakallı lezzetler ve kortej kostüm tasarımı gibi ödüllü yarışmalar da renkli karnaval programında yer aldı.























YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°