ADANA’DA SURİYELİLERE AYRICALIK
Manşet Haber 12.11.2018 18:58:40 0

ADANA’DA SURİYELİLERE AYRICALIK

ADANA’DA SURİYELİLERE AYRICALIK

Adana Valiliği, sadece şehit ve gazi çocuklarına tanınan ikametgahına bakılmaksızın okul kayıtlarının yapılması ayrıcalığını Suriyeli öğrencilere de verdi. Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz’un imzasıyla 15 ilçe kaymakamlığı kanalıyla ildeki tüm okullara gönderilen yazıda, Suriyeli öğrencilerden 1. sınıfa başlayacaklardan “denklik belgesi istenmemesi” talep edildi.CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Adana’da, Suriyeli öğrencilere herhangi bir şart aranmadan istedikleri okullara kayıt yaptırma olanağı verildi. Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz’un imzasıyla 15 ilçe kaymakamlığına gönderilen yazıda, ülkemizde geçici koruma altında olan eğitim çağındaki Suriyeli çocukların, Türk eğitim sistemine entegrasyonu kapsamında 2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarakayıtlarının alınması çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Yazıda, Suriyeli öğrencilerin nitelikli eğitime erişimi için, örgün eğitime kayıtları konusunda bazı okul yetkililerinin “isteksiz” davrandığı ve “yer olmadığı, okulun ikametgah kapsamında olmadığı, denkliği olmadığı vb. sebeplerle velilere zorluklar çıkardığı ve okula kayıt etmedikleri yönünde şikayetlerin geldiği savunuldu. Suriyeli öğrencilerin okullara kayıtları konusunda ikametgah kapsamı aranmaması, öğrencilerin denklik başvurusu alınıp (DYS sistemi üzerinde) bağlı olduğu ilçe milli eğitim müdürlüğünden denklik talebinde bulunulması, ilkokula başlayacak öğrencilerin (1. Sınıfa) ise, denklik belgesi istenmeden kayıtlarının yapılması talimatı verildi.Suriyeli öğrencilerin okullara kayıtları sırasında kurum idaresinin hassasiyetle davranması gerektiği, zorluk çıkartan ve kayıtlarıyapmayan kurum idaresi hakkında yasal işlem başlatılacağı da yazıda vurgulandı.
ŞEHİT ÇOCUKLARINA TANINAN BİR HAK
CHP’li Orhan Sümer, okula kayıt işlemine ilişkin yönetmelikte öğrencilerin yerleştirilecekleri okulları belirlemek üzere ikamet bilgilerinin esas alındığı, bunun da ulusal adres veri tabanındaki adres bilgilerine göre düzenlendiğini hatırlattı. Sümer, aynı yönetmelikte şehit ya da gazi çocuklarının ise adres bilgilerine bakılmaksızın talep ettikleri okula kayıt yaptırma istisnası tanındığını ifade ederek, “Bu ülke için canını ortaya koyan, fedakarca görev yaparken şehit düşen ve geride kalan çocukları bizlerin emaneti olan şehitlerimizin ve gazilerimizin çocuklarına tanınan bu hakkın Suriyeliler’e verilmesi doğru değildir. Eğer bu hakkı tanımak istiyorsanız, yönetmeliği değiştirirsiniz ve tüm çocukların yararlanmasını sağlarsınız. Yok tanımak istemiyorsanız, böyle yazışmalarla şehitlerimizin kemiklerini sızlatmayın” dedi.
MECLİS GÖNDEMİNDE
Orhan Sümer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. Bu konuda benzer bir uygulamanın 2017 yılında Bursa’da hayata geçirilmek istendiğine, ancak gelen tepkiler üzerine vazgeçildiğine işaret eden Sümer, söz konusu uygulamanın Adana’da neden hayata geçirildiğini sordu. Sümer, “Yönetmelik gereği ülkemizde sadece şehit, harp malulü ve muharip gazi çocuklarının okullara kayıtlarında adreslere bakılmaksızın istedikleri okula kayıt yapılmasına rağmen, bu hükmü Suriyeli çocuklar için işletmenizin gayesi nedir? Binlerce Suriyeli çocuğun şehit ve gazilerin çocuklarına tanınan hukuki istisnadan yararlandırılmasına Bakanlık olarak yaklaşımınız nedir” sorularını yöneltti.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.1° / 11.6°