ADANA’DA SURİYELİLERİN GİRİŞİMCİLİĞE TEŞVİKİ İÇİN PROJE BAŞLATILIYOR
Manşet Haber 30.05.2020 15:13:44 0

ADANA’DA SURİYELİLERİN GİRİŞİMCİLİĞE TEŞVİKİ İÇİN PROJE BAŞLATILIYOR

ADANA’DA SURİYELİLERİN GİRİŞİMCİLİĞE TEŞVİKİ İÇİN PROJE BAŞLATILIYOR






Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilerin ekonomiye entegrasyonu için Avrupa Birliği’nin 26.4 milyon avroluk bütçe ile desteklediği proje kapsamında iş kurmaları ve işlerini geliştirmeleri amaçlandığı açıklandı.





3 Haziran’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve ICMPD Başkanı Michael Spindelegger katılımları ile açılışı  gerçekleşecek olan proje ile Suriyeli göçmenlerin evsahibi toplumla birlikte girişimciliğe teşvik edilmesinin öngörüldüğü bildirildi.





Yapılan açıklamaya gore, açılış etkinliğinde “Dijitalleşen Dünyada Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Politika Çerçevesi ile Mültecilerin Entegrasyonunun Desteklenmesi” ve “Sosyo-ekonomik Entegrasyon için İnovasyon ve Teknoloji Politikaları Çerçevesinde Ev Sahibi Toplulukları ve Mültecileri Desteklemek” konusunda iki panel gerçekleştirilecek.





Kaynakların verimli kullanımı, sürdürülebilirlik açısından katılımcıların 18-44 yaşları arasından seçilmesi şartı getirilen projede, yüzde 30 kadın kotası da uygulanacak.









10  VİLAYETTE 48 AY SÜRECEK





1993 yılında kurulan, Türkiye’nin de 2018’de üye olduğu ICMPD, Türkçe adıyla Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi’nin yürüteceği ENHANCER (Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi Projesi) adı verilen proje İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri ve Hatay illerinde ve 48 ay süreyle devam edecek. 





PROJENİN AMACI





Sürdürülebilir Sosyo-ekonomik Entegrasyon İçin Girişimcilik Kapasitesinin İyileştirilmesi Projesi (ENHANCER),Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. ENHANCER Projesi, Türkiye'de geçici koruma altında olan Suriyeli mültecilerin istihdam imkanlarını arttırıp yaşam koşullarını iyileştirmek ve böylelikle topluma sosyo-ekonomik katılımına katkıda bulunmak amacıyla 2020 yılında başlatıldı.  





ENHANCER, geçici koruma altında olan Suriyeli mülteciler ve yerel ev sahibi topluluklar arasında potansiyel girişimcilerin ileri seviyelerde beceriler kazanması, girişimciler için geliştirilmiş iş bağlantıları, politika koordinasyonunun iyileştirilmesi ve sosyo-ekonomik uyum hakkında ulusal, bölgesel ve yerel aktörlerin katilimi dahil olmak üzere pratik sonuçları hedefleyen kapsamlı, yenilikçi ve kapsayıcı bir destek sağlamayı hedefliyor. 





Proje, geçici koruma altında olan Suriyeli mültecilerin girişimcilik ekosisteminde konumlandırılmasını mümkün kılarak bu konuda yerel ev sahibi toplulukların kapasitesini güçlendirmeyi amaçlıyor.





PROJEDE DESTEK VERILECEK ALANLAR 





Proje kapsamında destek verilecek alanlar ise şöyle özetlendi:





·       Potansiyel girişimciler için temel ve teknik beceri geliştirme eğitimleri





·       Bilgi birikimi transferine ve piyasaya erişime yönelik girişimci eşleştirme ve tedarik zincirleriyle buluşturma





·       Alternatif finansmanla eşleştirme (kurumsal sosyal sorumluluk fonları, kitle finansmanı, etki finansmanı gibi)





·       Potansiyel ve mevcut girişimciler için mentörlük





·       Start-up hibe desteği





·       Yerel kurumlara hizmetlerini geliştirmeye yönelik hibe destekleri





·       Yerel girişimcilik ve ortak kullanım merkezlerinin oluşturulmasına yönelik hibe destekleri





·       Yerel pazarlama iş birliği (collaborative marketing) oluşturma





·       Ulusal ve yerel kurumlara göç-girişimcilik ve göç-ekonomik kalkınma politika alanlarını yönetme konusunda teknik yardım ve politika önerisi/çerçevesi geliştirme





·       Yerel ekosistem komiteleri





·       Ulusal düzeyde politika, izleme ve öneri geliştirme platformu



YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

35.8° / 20.3°