ADANALI FESTİVALİN 'GÖNÜLLÜ' SESİ...

ADANALI FESTİVALİN 'GÖNÜLLÜ' SESİ...


Dünkü, “yurttaşın alım gücü hakkı” sözümü değerlendirenler arasında, konunun ekonomik olduğunca “sosyal-sanatsal” boyutunun da olduğunu söyleyenler oldu.





Herkesin “sanatsal etkileşimden yararlanma hakkı” vardı, “sosyal etkileşimden yararlanma hakkı” vardı!





Salt “sosyal-sanatsal” etkileşim mi?





Hayır, elbette; bunun yanına sağlık, eğitim, dinlence, barınma, doyum gibi birçoğunu ekleyebiliriz!





Tüm bunlara “hak” dedik ama yurttaşın; bu “bu haklarının” olduğu ya da “bu haklardan” yararlandığı konusunda sonuç ne?





Yapılacak olan bir “sanatsal” festivalde asıl konu yurttaş mı, konu yurttaşın “sanata” bakışına katkı yapmak mı, konu yurttaşın “sanatı” anlamasını sağlamak mı, konu “sanatın” insan yaşamındaki olması gereken mi, konu “sanatı” sanat olduğu için yapmak mı, konu “sanatı” toplumcu-gerçekçiliğe ulaştırmak mı, yoksa başka şeyler var da oyalanıyoruz mu; ne?





***





Önceki gün Divan Otel’de, 26. Adana Altın Koza Film Festivali nedeniyle düzenlenen basın toplantısına çok sayıda basın emekçisi gelmişti.





Basın emekçilerinin burada oluş nedenlerinin başında bu “etkinliğin” neresinde olduklarını bilmek, bunun yanı-sıra da bu etkinliğe nasıl “katkı” verebileceklerini görmek içindi…





Ünlü halk ozanının “beni benden sorun” dediği gibi, Adana’da düzenlenen bir “etkinlik-festival” en güzel Adanalı yazarların elinde anlam bulacaktır!





Adana’yla “özel günler” dışında ilgisi olmayan, “özel günlere” dayalı “bindirilip” getirilen ellerden çıkacak yazıların ne denli “anlamlı” olabileceğini, üstelik böyle bir bakışın “toplumcu-gerçekçi sanata” ne denli katkı yapabileceğini “bir kez” düşünün isterim.





Adanalı yaşadığı, bildiği, gördüğü, elle tuttuğu toplumunun olaylarıyla, “festivali” harmanlayarak yazacaktır. Festivalde konuşmacılar için ayrılan yerlere “hiç ilgisi” olmayanların, yorumlama-sorgulama becerilerinden yoksun, salt koltuklarından dolayı ön sıralarda olanları soracaktır. Sinema kapısında, salona girebilmek için bekleşenlerin sokakta, pazarda, evde yaşadıklarını yazacaktır. 





Belki yeni yıllarda, Adanalı kalemlerin yazdıkları bir filme konu olabilecek, izleyenler yaşamlardan kareler bulabilecek, film çıkışı izleyen biriyle konuşacak; kim bilir…





İstanbul’dan “bindirilip” gelenler ne yazacak?





Sanıyorum, “öncelikle” nerede yazıyor, denilmeli değil mi? Adı namlı, tirajı yüksek, rant kapıları aralı, köşelerine aldıkları “yazılar” paralı…





Bunlar ne yazacaklar biliyor musunuz? Önce allayıp-pullayacaklar, dışarıdan adını bilmediğimiz birkaç örnek festival adı vererek parlatacaklar, Altın Koza Film Festivali’nin ne denli üzerinde çalışılmış olduğunu okura anlatacaklar!





Adanalı okurlar da bir güzel inanacak!





***





Basın toplantısında Anakent Belediye Başkanı Zeyden Karalar’da olmasa-koşmasa kalkıp gidecektim inanın!





Yapılacak olan “yazılı sınavından” habersiz, önceden hazırlıksız yakalanmış liseliler gibiydiler!





Karalar’ın, çocukluk yıllarından örnek vererek başladığı konuşması, yazlık sinemalar, elli yıl önce ilkinin yapıldığı, sinema filmlerinin ilk gösterim kentinin Adana olduğu konuları kanımca toplantının “en hazırlıklı” bölümüydü.





Ne Menderes Samancılar, ne Nebil Özgentürk, ne festivalin yönetimi elinde bulundurduğu belirtilen Kadir Beycioğlu uykusuz gibi, yorgun gibi, isteksiz gibi, “olsun-bitsin” der gibiydi!





Konuşmacıların hepsinin ortak sözü “çok çalıştık” oldu! Aylardır beri uykusuz kalarak, sıkça Adana’ya gelerek çalışmışlardı! O kadar başvuru olmuş, aralarından çoğunu elemişler, broşür hazırlamışlar, logo çalışması yapılmış, seçkin konuklar aranmış, falan filan…





Samancılar’ın ilk oynadığı fotoromanı Kelebek’te yayınlandığı yıllarda ortaokulluydum. Gerek fotoromanlarında, gerekse film-dizilerinde “şiddet” konuları sıkça görülür. Ya “kin uğruna” kızı dağa kaçırır, ya kız çocuk diye okula göndermez, ya toplum baskısı diye kadını tokatlar…





Burada konuşmasına “ne yazık ki ülkemizde şiddeti izliyoruz” diye sözüne başladı.  Mültecileri anlattı. Ekonomik zorlukları anlattı. Ancak anlattıklarını “festivalle” harmanlayamadı!





Özgentürk’te öyleydi. Tamam, Adana’da bir festival olduğunu, buralara kimlerin çağrılacağını, hangi filmlerin seçileceğini anlatıyordu da; sanki o an öğretilmiş-ezberletilmiş konular gibiydi anlattıkları.





Beycioğlu’nun sözünü bile etmeyeceğim!





Zeydan Karalar’da olmasa, toplantıya hiç de gerek yoktu kanımca…





***





Birkaç gün sonra Adana’da Altın Koza Film Festivali yapılacak…





Yapılacak olan “sanatsal” festivalde Adanalı yurttaş, Adanalı basın nerede anlayamadım! Adanalının “sosyal-sanatsal” etkileşim hakkı var değil mi? Varsa nerede?





Festivalin yabancı filmini, yabancı konuğunu anlatanlar; festivalin “yerel” gücünü, “yerel” tanıtımcısını, “yerel” sesini anlatma ya da sözünü etme gereği duymadılar!





Her yıl “harçlık” verilerek sağlanan “görevli gençlerin”, bu yıl “gönüllü” yapılma zorunluluğu konusunda da ses yok! Başka şeyler var da oyalanıyor muyuz gerçekten?



Oktay EROL

22.09.2019 03:17:19

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.


VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI