Adana’nın Seçim Havası

Adana’nın Seçim Havası

Türkiye bu yıl 2’nci kez, üstelik milletvekillerini seçmek için 5 ay arayla seçime gidiyor.

Seçime  bugün 10 Ekim olduğuna göre 21 gün var. Adana’da 1 milyon 483 bin 562 kayıtlı seçmen  sandık başına gidecek. 12 Haziran 2011 yılında seçimlerinde oy kullanma oranı yüzde 85.32 iken, 7 Haziran 2015 seçimlerindeki oranyüzde 84.83 olarak gerçekleşti. Yüzde 0.49 oranında azalma var.

Adana’nın seçim sonuçlarını birlikte değerlendirelim.

12 Haziran 2011 yılında  Adana’nın kayıtlı seçmen sayısı 1 milyon 401 bin kayıtlı seçmeni var. 14 milletvekilinden 6’sını iktidar partisi AKP kazanıyor. CHP 4, MHP 3 ve 1 de Bağımsız aday kazanıyor. CHP kıl payı 1 milletvekilliğini kaybediyor.

Yurtdışı oylarla birlikte partilerin aldığı oylar şöyle:

AKP:438.321- 6 Milletvekili

CHP:361.547- 4 Milletvekili

MHP:238.140-3 Milletvekili

Bağımsız: 93.169

7 Haziran 2015 tarihinde Adana’daki seçmen sayısı 1 milyon 478 bin 646’ya ulaşıyor. Şimdi siyasi partilerin aldığı oylarını dikkatliye inceleyelim. 2011 yılına göre seçmen sayısı  76 bin 934 artıyor. Adana’nın 14 olan Milletvekili sayısı değişmiyor. Değişen bu milletvekillerinin siyasi partilere göre dağılımı. Partilerin aldıkları oyları da yine dikkatlice mercek altına alalım. Vereceğim rakamlar YSK’nın kesin sonuçları.  12 Haziran 2011’e göre 7 Haziran 2015 seçimlerinde bir değişiklik var.  HDP de seçime katılıyor. Partilerin aldığı oylar ve çıkardıkları milletvekili sayıları şöyle:

AKP  : 382.219- 5 Milletvekili

CHP  : 359.280- 4 Milletvekili

MHP: 290.428- 3 Milletvekili

HDP : 183.491- 2 Milletvekili

İktidar partisi AKP Adana’da kan kaybediyor. Önce Milletvekili sayısı 6’dan 5’e düşüyor. Adana’da seçmen sayısındaki artışa rağmen aldığı oy sayısındaki azalma 56 bin 102. CHP yıllar sonra ilk kez parti üyelerinin tercihine başvurarak milletvekili adaylarını belirledi. CHP Genel Merkezi 2. Ve 5. Sıraya kontenjan kullandı. Sonuç: CHP açısından da iç açıcı değil.  İktidar partisi gibi CHP’de kan kaybediyor. Seçmen sayısındaki artışa karşın CHP’nin oy sayısında da 2011 yılına göre  2 bin 267 azalma oluyor.

Adana’da seçmen sayısı artıyor. İktidar partisi AKP’de hem milletvekili sayısında azalma oluyor, hem de aldığı oy azalıyor. CHP’nin Milletvekili sayısı değişmiyor ancak onunda aldığı oy sayısında az da olsa azalma oluyor. AKP ve CHP’de böyle bir tablo ortaya çıkıyor. İlk kez parti olara HDP adıyla seçime giren bağımsızlar oy patlaması yapıyor. Milletvekili sayısını ikiye katlıyor. Aldıkları oy oranı  artıyor tavan yapıyor. HDP 7 Haziran’da Adana’da 2 Milletvekilini TBMM’ne gönderiyor. 2011’de bağımsız olarak aldıkları 93.169 oy 183.491’e yükseliyor. HDP barajı da beklenenin üzerinde aldığı oyla aşıyor. MHP’de durum nasıl? MHP’nin 2011’e göre milletvekili sayısında değişiklik olmuyor, 3 Milletvekili Adana’dan Ankara’ya gitti.  MHP’nin 238.140 olan oy sayısı 290.428’e yükseldi. MHP’nin de oyu yükseliyor. Bir önceki seçime göre aldığı oy 52 bin 288 artış gösterdi.

Türkiye ve Adana 7 Haziran’ın üzerinden 5 ay geçmeden 1 Kasım’da tekrar sandık başına gidecek. Adana’da 7 Haziran 2015’e göre seçmen sayısında 4 bin 916 artış var. Siyasi partiler 4 bin 916 oyu paylaşmak için mi sandık başına gidecek. 5 ay içerisinde sandığa giden seçmen sayısında artış mı? Azalma mı olacak?  Sonuçta sandığa giden seçmenin 1 Kasım’daki tercihi nasıl olacak?

1 Kasım’da seçmenin tercihinde değişiklik olup olmayacağını daha sonra değerlendirmek üzere noktayı koyalım. TBMM’nde temsil edilen 4 siyasi partide Milletvekili adaylarında nasıl bir değişiklik oldu?  13 yıldır Türkiye’yi yöneten ve Adana’da sürekli kan kaybeden AKP, 3 dönem kuralını değiştiriyor. 7 Haziran’da listede olmayan 3 dönem Adana Milletvekilliği ile Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Ömer Çelik yeniden listebaşında yer alıyor. 7 Haziran seçimlerinin 3. Sıra Milletvekili Sadullah Kısacık bu kez listede yer almıyor. Sadullah Kısacık Adana tarihine soyadı gibi en kısa süre milletvekili olarak görev yapan kişi olarak geçiyor. AKP  seçilebilecek yerlerde değişiklik yapıyor. Necdet Ünüvar, Güldemet Sarı ve M. Şükrü Erdinç yerini koruyor. 7 Haziran’da seçilen Milletvekili Sadullah Kısacık’a listede yer vermiyor. 6. Sıradaki Türbanlı olan Dr. Esra Yalvaç, 7. Sıradaki Avukat Mehmet Can da yer almıyor. Yerlerine Tamer Dağlı ve Av. Mehmet Sağlam yerleştirildi.

CHP, 7 Haziran’da seçilen milletvekillerinde hiçbir değişiklik yapmadı. Elif Doğan Türkmen, Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş ve Aydın Uslupehlivan’ın sıralamasında da bir değişiklik yapmadı. 5. Sıradaki Dr. Mustafa Kemal Özkan yerine eski il başkanı Eczacı Burhanettin Bulut’u yazdı. 6. Sıradaki adayı Jeoloji Mühendisi Müzeyyen Şevkin yerini korudu.

MHP’de de seçilen Milletvekillerinde değişiklik yapılmadı. Mevlüt Karakaya, Muharrem Varlı ve Seyfettin Yılmaz yerlerini korudu. MHP’de de 4.DAKİ Abdülkadir Yuvalı ve 5. Sıradaki  Ali Aydın isimleri değişiyor. 4. Sıraya Cahit Öztok, 5. Sıraya da 7 Haziran seçimlerinde 8. Sıradaki Sinan Gül getirildi.

2011 seçimlerine göre 7 Haziran’da Milletvekili sayısını 1’den 2’ye çıkaran HDP’de ilk 2. Sıradaki Meral Danış Beştaş ile Rıdvan Turan isimleri değişmiyor. 3 sıradaki Av. Vedat Özkan yerine Şahap Bolkan yazıldı.

Şimdi 1 Kasım’da Adana’da 4 siyasi partinin milletvekili sayısında bir değişiklik olur mu, partilerin aldığı oy sayıları ile oranlarında değişiklik olacak mı?  Aslında yukarıda dile getirdiğim 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra artan 4 bin 916 seçmenin tercihi mi tabloyu değiştirecek? 5 ay sonra yapılacak seçimde nasıl bir değişiklik olur? Bana göre AKP Adana’daki 5 olan milletvekili sayısını korumaya çalışacak. CHP Milletvekili sayısını artırarak Adana’da birinci parti olabilecek mi?. 7 Haziran seçimlerinde CHP’nin İl Başkanı olan Eczacı Burhanettin Bulut Milletvekili seçilebilecek mi? MHP 3 olan Milletvekili sayısını artırabilecek mi? Artırabilmesi için şartlar değişti mi, değiştiyse neler oldu? HDP’nin de Milletvekili sayısını artırması imkansız olarak görünüyor. HDP’de önce 2 olan milletvekili sayısı ile aldığı oyu korumaya çalışacak.

Sonuç olarak Adana’da 5 ayda seçmenin tercihini değiştirecek ne oldu? AKP, CHP, MHP ve HDP 14 milletvekili sayısını ve aldıkları oyu koruyabilecek mi,? Bütün bunların yanıtını 1 Kasım akşamı sandıklar açılınca hep birlikte göreceğiz. Ne dersiniz Adana seçmeni 7 Haziran tablosunu değiştirecek mi?

Son olarak, Adana’daki seçim havasına kısaya göz atacak olursak;  1 Kasım’da seçim yapılacak gibi bir hava var mı? Görünen tablo ortada…

İsmail BAŞKAN

9.10.2015 23:59:40

YAZARLAR


SEYHAN NEHRİ ÜZERİNDE VOLEYBOL, TENİS VE KONSER

ANADOLU EMEKLİLER DERNEĞİNDEN DAYANIŞMA

YÜREĞİR BELEDİYESİ PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA

KAYIP ALTIN KEMER ŞAMPİYON GÜREŞÇİDE

ULUSLARARASI FOTOĞRAFLAR ADANA TEPEBAĞ’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

ÇALIŞANLAR ARTIK ‘RUH SAĞLIĞI İZNİ’ DE ALIYOR!

ABB BAŞKANI MEZUN OLDUĞU LİSAYİ ZİYARET ETTİ

TEKİN: MUHTARLARIMIZLA HİZMET SÖZLEŞMESİ YAPACAĞIZ

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA REKOR MERT DEMİR KONSERİNDE

BU BESİNLER, ALZHEİMER VE PARKİNSON RİSKİNİ AZALTIYOR!

"YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYORSUNUZ?"

DÜNYA SANAT GÜNÜ’NDE ÜÇ SANATÇIYA ÖDÜL

İLACA ERİŞİM ENGELLENEMEZ!

BİRİKTİRME HASTALIĞI BELİRTİLERİ!

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINDA HER GÜN ETKİNLİK

A.KADİR KAÇAR YAZDI/ DDY ÇILDIRMIŞ OLMALI...

TARKAN, YARININ KÖYLERİ İÇİN ADANA’DA