ANTİDEPRESANDA PATLAMA YAŞANIYOR
Manşet Haber 23.12.2019 12:12:45 0

ANTİDEPRESANDA PATLAMA YAŞANIYOR

ANTİDEPRESANDA PATLAMA YAŞANIYOR

ANTİDEPRESAN KULLANIMINDA BÜYÜK ARTIŞ


CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, son 10 yılda yarı yarıya artan antidepresan kullanımına dikkat çekti. 10 yıl önce 34 milyon 114 bin 69 kutu olan antidepresan kullanımının, bu yılın ilk 11 ayında 49 milyon 618 bin 567 kutuya yükseldiğini belirten Bulut, “Antidepresan kullanımındaki artış, halk sağlığı açısından ürkütücü ve endişe vericidir” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yaptığı yazılı açıklamayla 2010 yılında 34 milyon 114 bin 69 kutu olan antidepresan kullanımının 2019’un ilk 11 ayında 49 milyon 618 bin 567 kutuya yükseldiğini bildirdi. Antidepresan kullanımının son 10 yılda yüzde 45.45 arttığını kaydeden Bulut, “Vatandaş antideprasanlara 2010 yılında 337 milyon 698 bin 733 TL öderken bu para 2019’un ilk 11 ayında 657 milyon 509 bin 943 TL’ye yükseldi. Vatandaşın antidepresana verdiği para yine son 9 yılda yüzde 94.70 artmış durumda” dedi.
Antidepresan kullanımındaki artışın, halk sağlığı açısından ürkütücü ve endişe verici olduğunu kaydeden Bulut, Birleşmiş Milletler 2019 Yılı Dünya Mutluluk Raporu’na göre 156 ülke arasında geçtiğimiz yıl 74’üncü sırada olan Türkiye’nin beş basamak gerileyerek 79. sıraya düştüğünü bildirdi. Türkiye’nin mutsuz insanlar ülkesi olduğunu kaydeden Bulut, antidepresan kullanımında adeta patlama yaşandığını söyledi
EKONOMİK GÖSTERGELER DURUMU ÖZETLİYOR
AK Parti iktidarlarında ekonomik sıkıntılar, borçlar, işsizlik, toplumsal travmalar ve belirsizlikler nedeniyle vatandaşın ruh sağlığının bozulduğunu belirten Bulut, “Ülkedeki ekonomik göstergeler her şeyi özetliyor. Vatandaşın kredi kartı borçları 550 milyar liraya yaklaştı. İcra dairelerindeki dosya sayısı 21 milyonu aştı. Resmi rakamlara göre işsiz sayısı 2019 yılı Eylül döneminde 4 milyon 566 bin kişi oldu. Genç işsizlik oranı ise 4.5 puan artışla yüzde 26.1 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısında bir yılda yaşanan artış 55 ilin nüfusunu geçti. Genç kadın işsizliği ise 32,9’a yükseldi. 2020 TL olan Asgari ücret 2102 TL olan açlık sınırının altında. Türkiye’de 16 milyon kişi yoksul; 14 milyonu sosyal yardımlarla geçiniyor. İktidar ekonomik krizi inkâr etmek yerine yoksulluk, işsizlik, geçim sıkıntısı gibi kronikleşen sorunlara çözüm bulmalıdır” dedi.
SON 10 YILIN ANTİDEPRESAN KULLANIMI

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

31° / 16.7°