BAHARAT İHRACATIMIZDA ABD LİDER ÜLKE
EKONOMİ 25.06.2017 09:48:04 0

BAHARAT İHRACATIMIZDA ABD LİDER ÜLKE

BAHARAT İHRACATIMIZDA ABD LİDER ÜLKE


Anadolu topraklarında yetişen otlar ve baharatlar, dünyanın 150 ülkesinde hem insanlara şifa kaynağı oluyor, hem de dünya mutfaklarında hazırlanan yemeklere tat ve lezzet katıyor.
Türkiye, 2016 yılında 175 milyon dolarlık baharat ihracatı yaparken, bu ihracatın yüzde 79’unu Egeli ihracatçılar gerçekleştirildi. Amerika Birleşik Devletleri ise; 27 milyon 887 bin dolar ile en fazla baharat ihraç ettiğimiz ülke konumunda.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Egeli ihracatçılar, 2016 yılında baharat ihracatından 137 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.
Türkiye’nin baharat ihracatı 2015 yılında ise; 153 milyon dolar olmuştu. Baharat ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 14 artış gösterdi.
Dünya genelinde sağlıklı beslenmenin yükselen değer oluşu Türk baharatlarına olan ilgiyi her geçen gün arttırıyor.1498205119_sage_2
Baharat ihracatında kekik, defne ve kimyon zirvede
Baharat ihracatında ilk iki sırada kekik ve defne yer alıyor. Türkiye, defne ve kekik üretiminde aynı zamanda dünya lideri. Yemeklere lezzet katan kekik ihracatından Türkiye, 2017 yılında 60 milyon 750 bin dolar döviz elde etti.
Kekik ihracatını, yemeklere tat veren başka bir baharat defne yaprağı izledi. Türkiye, 2016 yılında defne yaprağı ihracatından 40 milyon 169 bin dolar kazandı.
Özellikle et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kimyon, baharat ihracatında listenin üçüncü basamağında yer buldu. Türkiye, 2016 yılında 11 milyon 138 bin dolarlık kimyon ihraç etmişken, 2017 yılında yüzde 106’lık rekor artışla 23 milyon 20 bin dolarlık kimyon ihraç etme başarısı gösterdi.
Soğuk algınlığına karşı en çok tükettiğimiz şifa kaynağı olan adaçayı ihracatımız ise 7 milyon 713 bin dolar oldu.
Baharat ihracatında ABD zirvede1498205177_kekik3
Türkiye’nin baharat ve şifalı otlar ihracatında Amerika Birleşik Devletleri lider durumda. 2015 yılında 22 milyon 162 bin dolarlık baharat ve odundışı orman ürünleri ihraç ettiğimiz ABD’ye ihracatımız 2016 yılında yüzde 26 artış gösterdi.
Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan baharat ve odundışı orman ürünleri ihracatının yüzde 91’ini Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri gerçekleştirdi. Bu başarıda Ege İhracatçı Birlikleri’nin 1998 yılından bu yana Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu düzenlediği ABD’nin en büyük gıda fuarları arasında yer alan Summer Fancy Food Show Fuarı’nın büyük payı var.
ABD’ye ihracatta 13 milyon 145 bin dolarlık tutarla kekik ilk sırada yer alırken, kimyon ihracatı 4 milyon 506 bin dolar, anason 4 milyon 444 bin dolar, defne yaprağı 2 milyon 880 bin dolar ile ihracatta pay aldı.
Bu ürünlerin çoğu doğanın armağanı
Birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa kaynağı, defne, kekik, adaçayı, ıhlamur gibi ürünlerin çoğunun doğada kendiliğinden yetiştiğini belirten Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, bu ürünlerin toplanıp, işletmelerde paketlenip ihraç edilerek katma değere dönüştürüldüğünü kaydetti.
Doğadan toplanan defne, kekik, adaçayı, ıhlamur, palamut, meşe palamudu, meyan kökü gibi ürünlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ihraç ürünlerinden olduklarını ve ihracatın tamamına yakınının Ege Bölgesi’nden yapıldığını ve Türkiye’nin bu ürünlerin ihracatında dünyada lider konumda olduğunun altını çizen Tarakçıoğlu, “Bu ürünleri hem toplayanlar, hem işleyen işletmeler, hem ihracatçılar bu sayede geçimlerini sağlıyorlar. Bu ürünler, özellikle toplumumuzun gelir seviyesi en düşük kesimi olan orman köylüsüne ciddi anlamda gelir kaynağı sağlıyor. Bu ürünlerin, istihdama katkısı da çok önemli. Doğanın bize hediyesi olan bu ürünleri kullananlarda şifa buluyor, sağlıklı ürünler tüketmiş oluyor” diye konuştu.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°