“ BASIN ÖZGÜR DEĞİL, ETKİ VE BASKI ALTINDA”
Manşet Haber 23.07.2018 14:21:36 0

“ BASIN ÖZGÜR DEĞİL, ETKİ VE BASKI ALTINDA”

“ BASIN ÖZGÜR DEĞİL, ETKİ VE BASKI ALTINDA”

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, basında sansürün kaldırılışının 110 yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Av. Küçük, tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarıyla donanmış bir basının ve medyanın, toplumsal gelişmenin ve aydınlanmanın yaşama geçmesinde çok önemli yeri olduğunu bildirdi.
Ülkemiz basınının gelişmesinin hem Cumhuriyetimizin, hem demokrasimizin gelişmesine katkı koyacağını ifade eden Av. Küçük, şunları söyledi: 'Bugün, gazetecilere sansürün kaldırılması vesilesiyle kutlanan Basın Bayramı'nın yıl dönümüdür.
Basın mensupları, halkın haber alma hakkının yaşama geçmesini sağlayan, toplumu bilgilendiren ve kamuoyunu aydınlatan önemli bir görevi icra etmektedirler.
Anayasamızın 28 maddesine göre; 'Basın hürdür, sansür edilemez.” Gazetelere yapılan kısıtlamalar, baskılar halkın bilgi alma, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahaledir.
'BASIN ÖZGÜRLEŞMELİ VE HALK İÇİN OLMALI'
Basın mensuplarının bu görevlerini kısıtlamadan, sansüre uğramadan özgürce yapmaları basın özgürlüğünün ilk şartıdır. Ancak Türkiye’deki pek çok basın yayın kuruluşu ne yazık ki tarafsızlığını yitirmiş durumdadır. Halk devlet için değil, devlet halk için olmalı anlayışıyla hareket eden basın yayın kuruluşlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Basın, tamamen halkın hizmetinde olan, tarafsız ve bağımsız işlev gören yayın kuruluşları olmalıdır.
'BASIN KARTLARINI MESLEK KURULUŞLARI VERMELİDİR'
703 sayılı KHK ve yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi sonrası üzerinde 'Başbakanlık' yazan sarı basın kartlarının da değiştiğini belirten Av. Küçük, 'Sarı basın kartı bu kararla iyice devletleşti. Devlet kimin gazeteci olacağına, olamayacağına ya da olmadığına karar veremez. Basın kartları meslek kuruluşlarınca verilmeli. Gelinen noktada bütün kontrol Cumhurbaşkanına verildi. Aslında gazetecilik devletin çıkarı ya da bir partinin çıkarı için yapılmaz. Gazetecilik halk için yapılır ve o unvan da meslek kuruluşlarınca ve halk tarafından verilir. ' dedi.
15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL sürecinden basın sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirten Av. Küçük, 'Basında sansürün kaldırılışının yıldönümünde malesef 12 bin gazeteci işsiz, 144 gazeteci tutuklu ve 167 kurum kapatıldı. Türkiye'de basın susturulmuştur.
Bugün mesleğini ve görevini yapan Cumhuriyet gazetesi yazarları yargılanıyor. Neredeyse dünyada tüm tutuklu gazeteciler kadar Türkiye’de tutuklu gazeteci var. Bu düzenin adı kesinlikle “demokrasi” değil, bu rejimin adı kesinlikle “hukuk devleti” değildir. Sansürün kaldırıldığı bugün de toplumu doğru ve özgürce bilgilendirmek gibi zorlu bir görevi yerine getiren, İfade özgürlüğümüzün adeta simgesi olan tüm basın mensuplarımızın Basın Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum. ' diye konuştu.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.1° / 11.6°