BAŞKAN İNSANLARI NE ZAMAN HELALLEŞTİRECEK?

BAŞKAN İNSANLARI NE ZAMAN HELALLEŞTİRECEK?

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, birbirinden herhangi bir şekilde hesabı ya da alacağı olan ya da devletle bir hesabı olan vatandaşların kendi aralarında hesaplaşmaları daha doğrusu alacak-verecek hesabını kapatıp, haleleşmeleri için özel masalar oluşturup, yüzyıllar öncesinden gelen ancak unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği yeniden başlatacaklarını söylemişti.
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında yazılı ve görsel basında bu yönde açıklamalarda bulunan Şükrü Genç, “Türkiye’nin içinde bulunduğu şu sıkışık dönemi en az hasarla atlatmanın yolu kendi kültürümüze, özümüze, folklorumuza dönmektir. Helalleşme masaları kurmamız gerekiyor. Musalla taşına gitmeden önce helalleşmenin şimdiden ortamını yaratmamız lazım. Ben bu sözü duyunca çok duygulandım. Çok geç kalma durumunda bu işlerin çözümsüzlüğü de çok net bir şekilde çıkacaktır. Bizim temelimizde geleneklerimiz var. Bu konuda akademisyenlerden, toplumun her kesiminden insanları bir araya toplayacağız.
Musallada herkes 'helal ediyorum' diyor ama o anlık bir söz.
Neyi kandırıyoruz biz? Biz gerekirse bu masayı Mardin’de, Diyarbakır’da da kuracağız. Türkiye’nin içinde bulunduğu problemleri hemen çözebilecek, olaylara objektif bakabilen insanlar burada olacak” demişti. Ben de başkanın konuyla ilgili açıklamasını haber olarak yayınlayıp, toplumun bilgi sahibi olmasını sağlarken içimden “helal olsun Başkana, ne kadar düşünceli biri. İnsanlar arasındaki barışa katkıda bulunmak, birbirlerine karşı vicdanlarını rahatlatmak ve toplumun sorunlarını çözmek için ne kadar anlamlı ve doğru bir adım atıyor” diye geçirmiştim.
Hatta bu düşüncemi kendileriyle de paylaşmıştım. Ancak aradan uzun bir süre geçtiği halde bu konuyla ilgili ne bir girişim ne de yeni bir açıklama duydum. Yapılsaydı mutlaka bilgi sahibi olurdum. Çünkü bunu halka anlatmak ve duyurmak en başta gazeteci olarak benim görevim ama olmadı.
Neden böyle oldu bilemiyorum. Acaba Sarıyer’de, İstanbul’da ya da Türkiye’de kimsenin kimseden alacağı mı yok, ya da insanların birbiriyle ya da devlet kurumlarıyla bir sorunu mu yok. Anlamadım. Ama bildiğim kadarıyla Sarıyer ve onun gibi İstanbul'un birçok ilçesinde yaşayan insanların çok çeşitli sorunları var. Devletle olanlar bir yana, kişilerin birbirleriyle, kurum ve kuruluşlarla da “arazi”, “tapu”, “mülkiyet” gibi birçok meselede önemli sorunları var. Anlaşıp, hallolması gereken konular bunlar. Mutlaka da çözülmesi, aradaki anlaşmazlığın giderilmesi, alacaklının alacağını alması, borçlunun borcunu ödemesi gerekir. Yoksa borcu olan öteki dünyaya kul hakkıyla gitmiş olur ki bunun hesabını vermenin zor olduğu da herkesçe malum.
Aslında atalarımız ne kadar iyi yürekli ve hak yemeyen insanlarmış. Bunun için de böyle güzel gelenekleri, yaşama geçirip, uygulamışlar. Şimdileri ise bazı kötü niyetli insanlar birbirlerini çarpmak, devleti dolandırmak için fırsat kolluyor.
Bunların sayısı da güç geçtikçe artıyor. Ama Başkan Şükrü Genç’ten bu geleneği yaşama geçirmesi için beklenti içinde olanlar oldukça fazla. Zor bir mesele ama olmayacak bir şey değil. İyi aracılık etmek, tatlı dille, gönül bolluğu ile meseleleri çözmek gerek. Ama kimsenin alacağını, hakkını kimsede bırakmamak lazım. Herkesin vicdanı da yüreği de rahat olacak. İnsanların, “hakkımı yediler, böyle helalleşmek mi olur” dememesi lazım. Ben bundan yanayım. Ne kimsenin hakkı bende kalsın ne de bir başkası benim hakkımın üstüne yatsın. Şahsen benim birine bir lira borcum olsa o gece uyuyamam. Biri de benim hakkımı yese, alacağımın üstüne yatsa çok üzülürüm. Üzüntümün birinci nedeni, beni çarpmaya, dolandırmaya kalkan biriyle iş yapmış olmam, ikincisi enayi yerine konulmuş olmam. Yoksa para önemli değil. Kaybetsem, çaldırsam belki içimde bir umut olur, bulunur belki derim. Ama bunun bile bile yapılması, iyi sözlerle borçlanıp, sonra birden ters dönerek kişinin alacaklısını tanımamazlıktan gelmesi doğru değil. İnsanlar birbirlerine bu yüzden hasım oluyor, aralar bu yüzden açılıyor.. İşte bu nedenledir ki Başkan Şükrü Genç’in ortaya attığı fikir çok önemliydi ama bir türlü yaşama geçmedi. Ama ben hala ümitliyim. “Belki” diyorum..! Düşünsenize, örnek veriyorum; biri benden beş yıl önce on ton domates alıyor. Kilosu bir lira. Ne eder, on bin lira. Malı teslim edince bin dolar veriyor. Doların kuru o zaman iki lira. Yani iki bin lira ödüyor. Sekiz bin lira alacağım kalıyor. Aradan geçen sürede dolar devamlı yükseliyor, beş, altı, yedi lirayı buluyor. Şimdi beş lira diyelim. Benim alacağım kaç liraya çıkmış olur? Beşle sekizi çarpalım etti mi kırk bin lira. Ama adam vermiyor. Haa bir de diyor ki “bu parayı vermem için önce kazanmam lazım”. “Ne yaptın arkadaş o kadar domatesi, yedin mi? Mutlaka satmış veya bir yerlere vermişsindir” desen ne fayda.. Eeee..! O zaman ver borcunu? Vermiyor.. Gel de böylesiyle helalleş.
Yani Başkana ve bu konuda görev üstlenecek kişi ve kuruluşlara büyük görev düşüyor. Helalleşmek, helalleştirmek gerek..!

Tuncay DAĞLI

9.12.2018 21:48:46

YAZARLAR


KEREM ŞAHİN TMMOB ADANA İKK SEKRETERİ

DEM EŞBAŞKAN ADAYLARI: ADANA’DA İTTİFAK YOK DEM PARTİ VAR!

TÜRKEŞ: ADANALILAR HİZMETİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR

CUMHUR İTTİFAKI 5’İ BİR YERDE

TEMİZLİK TAKINTISI NEDİR? KİMLER DE GÖRÜLÜR?

İKLİM DOSTU KENTLER İÇİN YEREL YÖNETİM ADAYLARINA ÇAĞRI

OYA TEKİN SEYHAN İÇİN EN BÜYÜK HAYALİNİ AÇIKLADI

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN: HALİL NACAR’IN YANINDAYIZ

TUİK: KRONIK HASTALIĞI OLAN 65+ YAŞTAKI KIŞILERIN ORANI %78, 7

İMO: ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!

ÇAY, AVRUPA VE AMERİKA PAZARINA ODAKLANACAK

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’TA “TEMİZLİK” YANITI

ADANA’DA 96 OTOMOBİL MOTORU

GÖÇMEN, “HALKÇI BELEDİYECİLİK TAAHHÜTNAMESİNİ” İMZALADI

MURAT SANCAK’TAN İLGİNÇ PAYLAŞIM!

HAKAN FİDAN AK PARTİ ADAYLARINA DESTEK İÇİN ADANA’DA

TGC SİİRT TEMSİLCİSİ CUMHUR KILIÇÇIOĞLU VEFAT ETTİ.