“ET FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR” SORUSUNA YANIT GELDİ
Manşet Haber 14.08.2017 12:47:50 0

“ET FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR” SORUSUNA YANIT GELDİ

“ET FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR” SORUSUNA YANIT GELDİ

Yurtdışından ithal hayvana yönelen Türkiye’de, alındığı iddia edilen tedbirlere rağmen et fiyatlarının yükselişinin önlenememesi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından TBMM gündemine taşındı. Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, fiyat dalgalanmalarının en aza indirilmesi amacıyla başlatılan çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yurtdışından canlı hayvan ve et ithalatının arttığı son yıllarda et fiyatlarının bir türlü düşürülememesini Meclis gündemine getirdi. Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde etin kilogram fiyatının alındığı iddia edilen önlemlere rağmen bir türlü düşmediğini belirtti. Büyük marketlerde et fiyatlarında sürekli bir dalgalanma olduğuna işaret eden Gürer bu nedenle fiyatların öngörülenin üzerine taşındığını kaydetti. omer_fethi_gurer_nigde
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde son iki yıl içinde giren canlı ithal hayvan sayısının açıklanmasını istedi. Yurtdışına ödenen toplam ithal et bedelinin ne kadar olduğunu soran Gürer, ülkemizde kesimlik hayvan açığının ne kadar olduğunu, bu bağlamda yapılan çalışmalardan neden yeterli sonuç alınamadığına cevap verilmesini istedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in et fiyatlarındaki dalgalanmalar ve ithal hayvan politikasıyla ilgili soru önergesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, dış ticarete ilişkin verilerin düzenli olarak TÜK tarafından kurumsal web sayfasından kamuoyunun bilgisine sunulduğu ifade edildi.
Açıklamada, “Bakanlığımızca et ve et ürünleri piyasası takip edilmekte olup, hem tüketicinin hem de üreticinin korunması amacı ile et fiyatlarının makul bir seviyede tutulması noktasında gerektiğinde piyasaya müdahalede bulunulmaktadır” denilerek, Bu kapsamda Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünce gerekli tedbirlerin alındığı ve fiyat dalgalanmalarının en aza indirilmesi amacıyla çalışmaların yapıldığı ifade edildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıklamasında ,”Bakanlığımızca 2017 yılında uygulamaya konulan Milli Tarım Projesinin hayvancılık ayağını 'Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli” oluşturmaktadır. Bu model ile hayvan varlığımızın artırılarak yerli üretimin artırılması ve hayvan ithalatının azaltılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda; Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgeleri, Damızlık Düve Üretim Merkezleri Kurulması, Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezleri Kurulması, Damızlık Manda Üretim Merkezleri Kurulması ve Hastalıktan Ari Bölgelerin Genişletilmesi Projeleri yürütülmektedir. Bu projeye ilişkin kamuoyuna bilgilendirmeler yapılmış olup, hayvancılık sektörünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer ise, alındığı iddia edilen tüm tedbirlere rağmen, et fiyatlarında istenilen seviyeye ulaşılamamış olmasının nedenin, uygulanan yanlış tarım politikasından kaynakladığını ifade etti. Tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye’nin tarımda ve hayvancılıkta kendi kendine yettiği dönemlerin artık geride kaldığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bir zamanlar dünyanın dört bir yanına ihraç ettiğimiz pek çok ürünü artık ithal eder duruma geldik. Et fiyatları geçen yıla göre yüzde 18 oranında arttı. Alındığı iddia edilen tedbirlere rağmen, et fiyatlarında enflasyon oranının iki katı kadar artış yaşanması, önlemlerin yetersiz olduğunu gösteriyor. Burada zaten üretici de kazanmıyor. Hem üretici hem tüketici kaybediyor, kazananlar ithalatçılar oluyor” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarının her yıl katlanarak arttığına da dikkat çekerek, geçen yıla göre yem fiyatının yüzde 40’ın üzerinde bir artışla rekor kırdığını anlattı. Gürer, hayvancılık maliyetindeki artışın raf fiyatına yansıdığını da belirterek, “Hükümet böyle durumlarda hemen ithalata yöneliyor. Yerli üretici için özellikle aile tipi hayvancılığın desteklenmesi, köylerde yeniden yaşamın canlandırılması gerekiyor. Yerli hayvan türlerinin korunup geliştirilmesi, ülke doğası ve şartlarına uygun hayvancılığın yaygınlaştırılması sağlanmalı. Sürdürülen çalışmalar yeterli olmadığı için sorun bitmiyor, eğer hükümet 15 yıldır açıkladığı proje ve çalışmalardan sonuç almış olsaydı bugün hala aynı sorunlar konuşulmayacaktı. Et ve balık kurumunun özelleştirme kapsamına alınması, TİGEM’e gereken desteğin verilmemesi, sorunun büyümesine neden oldu. Gereken destek yerli üreticiye verilmedi, yemde KDV oranı düştü, o kadar zam bindi ki yerli üretimde fiyatın aşağı çekilmesini sağlayacak destek havada kaldı. Sorun proje açıklamaktan çok sonuç alacak uygulamaların sağlanamamasıdır 'diye konuştu.

YAZARLAR

35.8° / 20.3°