GRİP HASTALIĞI, GRİP AŞISI VE EL HİJYENİ UYARISI
Manşet Haber 15.01.2020 18:08:41 0

GRİP HASTALIĞI, GRİP AŞISI VE EL HİJYENİ UYARISI

GRİP HASTALIĞI, GRİP AŞISI VE EL HİJYENİ UYARISI

Adana İl Sağlık Müdürlüğü mevsimsel grip hastalığı, grip aşısı ve el hijyeni ile ilgili vatandaşları uyardı.

Valilik İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle:

'Grip influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük belirtileri ile başlayan bazı vakalarda kusma, ishal ve yüksek ateş ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.

Grip virüsu vücuda alındıktan sonra ortalama 1-7 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. İlk belirti genellikle 38 derece üzerinde ateştir. Bunun yanında halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları ile birlikte özellikle çocuklarda bulantı ve kusma da görülebilir. Ateş ve ağrılar 2-4 gün içinde azalırken kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve solunumla ilgili problemler ortaya çıkar. Çoğu belirti 7 gün içinde kaybolurken yorgun hissetme günlerce sürebilir.

Gribe yol açan İnfluenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla bulaşması, hasta kişiler ile direkt veya hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyaların kullanılmasıdır.  Bu nedenle kişisel korunma önlemleri ile hastalıktan korunmak da çok önemlidir.

Gripten korunmada en etkili yöntem GRİP AŞISI’dır. 65 yaş üstü ve altta yatan hastalığı olan bireyler daha büyük risk altında olması nedeniyle grip aşısı konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmesi çok önemlidir.

Risk grupları;

  • 65 yaş üstü

  • 2 yaş altı bireyler

  • Bakımevi/huzurevinde kalanlar

  • Kronik böbrek yetmezliği

  • Astım dahil kronik akciğer hastalığı olanlar

  • Koroner arter hastalığı olanlar, kalp damar sistemi hastalığı olanlar

  • Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar

  • Kan hastalığı

  • Nörolojik ve metabolizma hastalığı olanlar

  • Kronik karaciğer hastalığı olanlar

  • Obezler

  • Sağlık çalışanları

  •  6 ay -18 yaş arasında uzun süre aspirin kullanması gereken kişiler

  •  Gebeler  (Sağlık uygulama tebliğine göre grip aşısı ödenme kapsamına girmiştir.)


 

Özellikle bu risk gruplarına giren kişilerin sağlık kurumlarına başvurarak grip aşısı konusunda bilgi almaları ve aşıları yaptırmaları önem arz etmektedir.

Kişisel korunma önlemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

  • Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir.

  • Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.

  •    Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.

  • Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.

  • Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.

  • Eller ve yüzler sık sık temizlenmelidir.


 

Grip benzeri hastalıklardan korunmak için özellikle kış aylarında sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi, ılık içecekler ve bol su içilmesi gerekmektedir. Özellikle eller temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. El yıkamada önce ellerin su ile ıslatılmasına, 3-5 ml sıvı sabunla ellerin 15 sn ovalanmasına, ellerin ve parmakların tüm yüzeylerinin temizlenmiş olmasına ve daha sonra ellerin iyice kağıt havlu ile kurulanmasına, kullanılmış havluların çöp kutusuna atılmasına dikkat edilmelidir.

Grip hastalığının tedavisi ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahati önerilir.

Çoğu hasta 3-4 gün içinde rahatlamaktadır ve antiviral tedavi çoğunlukla gerekmemektedir. Ancak çocuk, gebe ve yaşlılar ile kronik hastalığı olan kişilere hekim gözetiminde antiviral tedavi başlanabilir. Bu tip ilaçlar da şikayetlerin ilk 2 gününde başlanırsa daha etkili olmaktadır. Antibiyotikler ise virüse etkili olmadığından gereksiz kullanım bakterilerin direnç kazanmasına neden olmaktadır.

Özellikle grip döneminde mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.

EL HİJYENİ

El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini almalıdır. Pek de önemsemediğimiz bu konu ile ilgili eğitimler çocukluk çağlarından itibaren başlamalı ve yaşa, kişiye, mesleğe özel eğitimlerle devam etmelidir. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşam içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için, toplu yaşam alanları ve çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.







Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır. Bakteriler, mayalar, küfler, mantarlar gibi mikroorganizmalar vücutta uygun ortam bulduklarında çoğalarak hastalık yaparlar. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Hapşırma ile 4500–1.000.000, öksürme ile 3500, konuşma ile 500-1000 partikül ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.

Ellerimizle kirli eşya ve gereçlere dokunarak, kontamine olunur. Yani mikroplar yayılarak kendi sağlığımızı ve başkalarının sağlığını da tehlikeye atar. Kaşınmak, göz, ağız, bıyık, burun, kulak elleyerek ellerimizde bulunan mikropları her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.  Solunum yolu, soğuk algınlığı, bronşit, grip, ishal, verem vs. gibi bir çok bulaşıcı hastalık ellerin hijyen yetersizliği nedeniyle bulaşabilmektedir.







      Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız?

Her tuvalete gittikten sonra

Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen

Yemek hazırlamadan önce,  yemek öncesi ve sonrası

Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyve dokunduktan sonra

İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra

Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra

Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra

Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra

Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce

Her hangi tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce

Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra

Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra

Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra

Nasıl El Yıkamalıyız?

Çok kalabalık yerlerde, uygun olmayan zamanlarda, tuvaleti olmayan yerlerde,  sabunsuz  tuvaletlerde   el yıkanma alışkanlıkları yok  olmaktadır. Ellerimiz bol su ile avuç içi, el sırtı, parmak araları, tırnak yüzeyleri ve bileklerin her tarafına temas ederek 3- 5 dk. da temizlenmelidir. Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanmalı, kağıt havlu veya şahsi havlu ile iyice kurulanmalıdır. Kağıt havlu ile musluk kapatılarak çöp kutusuna atılmalıdır. Kurutma varsa iyice kurutulmalıdır. Sağlık ve gıda işinde çalışanlarda el hijyeni toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.8° / 13.8°