Adana’nın sağlık patronu Kiraz
Manşet Haber 22.10.2012 11:09:43 0

Adana’nın sağlık patronu Kiraz

Adana’nın sağlık patronu Kiraz

Ak Parti Hükümeti’nin hastane yönetimi sistemini değiştirmesine yönelik uygulamalarında son noktaya gelindi. Devlet hastaneleri her ilde oluşturulan Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlandı. Her ile de Kamu Hastaneleri Birliği’nin Genel Sekreterleri atanıyor.

Bu uygulamaya göre Adana KHB Genel Sekreterliği görevine Antalya Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Kemal Kiraz atanırken, Adana Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamza Müslümanoğlu İstanbul Fatih Bölgesi Genel Sekreterliğine, Adana’nın eski İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak ise Gaziantep’e genel sekreter oluyor. Yeni uygulama ile tüm hastanelerin başhekimlerinin görevleri sona erdirilirken, halen başhekim olarak görev yapan bazı isimlerin görev yerleri de değiştiriliyor. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Baştabibi Musa İnal’da görev yeri değiştirilecek isimler arasında yer alıyor.

Hastane yönetim sistemi değişiyor. Devlet hastaneleri her ilde oluşturulan Kamu Hastane Birlikleri'ne (KHB) bağlandı. İstanbul'da 5, İzmir ve Ankara'da 2'şer birlik kuruldu.
KHB'ler sözleşmeli genel sekreterler yani CEO'lar tarafından yönetilecek. 60'tan fazla ilde idareciler belli oldu. Yeni düzenlemeyle, daha kaliteli hizmet sunulması ve hastaneler arasında rekabetin artırılması hedefleniyor.

Devlet hastanelerinin yönetim yapısında önemli bir değişikliğe gidiliyor. Hastaneler, her ilde kurulan Kamu Hastane Birlikleri'ne (KHB) bağlanıyor. Düzenleme kapsamında hastaneleri artık başhekimler değil ‘genel sekreter'ler yani CEO'lar yönetecek. 40 milyar liralık sağlık bütçesinin yönetimi de genel sekreterlerde olacak. Sözleşmeli olarak görev yapacak CEO'lar 15 bin liraya kadar maaş alacak. Hastanelerin bütün faaliyetlerini onlar denetleyecek. Genel sekreter ve ekibi ile 4 yıla kadar sözleşme yapılabilecek. Tıbbî hizmetler, idarî hizmetler ve malî hizmetler başkanlıkları kurulacak ve bu başkanlıklar genel sekretere bağlı çalışacak. Altı aylık denetimler sonucunda başarısız bulunan genel sekreter ve ekibinin sözleşmesi, sürenin bitmesi beklenmeden feshedilecek. Yeni yapılanmada önemli oranda etkisini kaybeden başhekimler, genel sekreterin atadığı hastane yöneticisine bağlı olacak.

Yeni düzenlemeyle vatandaşa daha hızlı ve kaliteli hizmet sunulması hedefleniyor. Birlikler, ihalelere daha kuvvetli çıkacak. Hastanelerin hekim ve personel ihtiyacı, birlik içindeki diğer hastanelerden bürokrasiye takılmadan hızlı bir şekilde giderilecek. Öte yandan düzenleme birçok yer değişikliğine yol açacağı için hekimler ve personel endişeli. Uygulama Kurban Bayramı'ndan sonra başlıyor.

Geçtiğimiz yıl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile baştan aşağı değiştirilen Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yasası'nın son halkası Kamu Hastane Birlikleri (KHB) uygulamaya geçiyor. 900'e yakın devlet hastanesi önümüzdeki aydan itibaren her ilde kurulacak KHB'ye bağlanıyor. Hastane birliklerinin başında başhekim değil, CEO'lar (genel sekreter) olacak. Birliklerin bütün faaliyetlerini denetleyecek ve yönetecek olan CEO olmak için en az dört yıllık eğitim veren yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak ve kamu veya özel sektörde 8 yıl iş tecrübesine sahip olmak şartı aranıyor. Birliklerde CEO'lar, başkanlar, uzmanlar, büro görevlileri; hastanelerde ise hastane yöneticileri, başhekim ve başhekim yardımcıları ile müdürler ve müdür yardımcıları sözleşmeli statüde çalışacak. Bunun için 10 bin civarı personel kadrosu ayrıldı. Genel sekreter ve ekibi 4 yıla kadar sözleşmeyle göreve gelecek. Altında tıbbî hizmetler, idarî hizmetler ve malî hizmetler başkanlıkları kurulacak. Bunların altında da her hastaneye birer yönetici atanacak.

Altı aylık aralarla yapılan denetimler sonucunda başarısız bulunan sekreter ve ekibi süre beklenmeden gönderilecek. Bu değerlendirme, kamu veya özel değerlendirme kuruluşlarına da yaptırılabilecek. Yapılan değerlendirme sonuçlarına göre birliğin, yönettiği hastanelerin sınıfını yükseltememesi ya da düşürmesi halinde CEO ve ekibi görevden alınacak.

Kamu Hastane Birlikleri de Kurban Bayramı'ndan sonra devreye girecek. Birlikler eski sistemdeki gibi il sağlık müdürlüklerine değil Ankara merkezli Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na bağlı olacak. Kapasite bakımından Türkiye'nin en büyük birliği Bursa'da kuruluyor. Bursa'yı içinde Bakırköy Ruh Sinir Hastalıkları, Mehmet Akif Ersoy Kalp, Kanuni Sultan Süleyman ve Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastaneleri'ni de bünyesinde barındıran İstanbul Bakırköy-Çekmece KHB izliyor. İstanbul'un Avrupa yakasında 3, Anadolu yakasında 2 birlik bulunacak. Birliklere atanacak CEO'lar büyük ölçüde belli oldu. Avrupa yakasında Beyoğlu Bölgesinde Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdür Vekili Dr. Güven Bektemür, Fatih bölgesinde Adana Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamza Müslümanoğlu, Küçükçekmece-Bakırköy bölgesinde Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İhsan Bakır, Anadolu yakası kuzey bölgesinde İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Şuayip Birinci ve güney bölgesinde Üsküdar Devlet Hastanesi Başhekimi Tuncay Palteki'nin görevlendirilmesi bekleniyor.(Günaydın Adana Gazetesi)

YAZARLAR

28.8° / 17.6°