Demirçalı: SODES Rant Kapısı mı?
Manşet Haber 25.06.2014 08:18:39 0

Demirçalı: SODES Rant Kapısı mı?

Demirçalı: SODES Rant Kapısı mı?

 CHP Genel Sekreter Yardımcısı Adana Milletvekili Ali Demirçalı, SODES'e aktarılan milyonlarca liranın AKP'li yandaş dernek ve vakıflara aktarıldığını iddia etti.

Kalkınma Bakanı Cevat Yılmaz’a Adana’da SODES kapsamında açılan “Etüt Merkezleri”nin hangi vakıf ve derneklere verildiğini soran Demirçlı,  “Adana’da bugüne kadar AKP, CHP ve MHP’li belediyelere, SODES bütçesinden ayrılan toplam ödenek miktarı nedir? “dedi

Demirçalı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bünyesinde kurulan ve 34 ilde faaliyet yürüten SODES’in, il özel idarelerinin, kamu kuruluşlarının, meslek örgütlerinin, belediyelerin, mahalli idare birliklerinin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının istihdam, sosyal içerme, kültür, sanat ve spor alanındaki projelerinin desteklenmesi amacıyla oluşturulduğunu anımsatarak, “Ancak, SODES kapsamındaki projelerin kabulünde yanlı davranılarak, hükümete yakın kesimlere iltimas tanındığı, projelerin kabul edilmesi, uygulanması ve istihdama katkıları noktasında ciddi sorunlar olduğu ve SODES’in bir rant kapısı haline getirildiği iddiaları her geçen gün artmaktadır.” Dedi.

YANDAŞLARA MI AKTARILDI?

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Kalkınma Bakanı Cevat Yılmaz tarafından yazılı yanıtlamasını istediği SODES soruları şöyle:

“1-2011 yılından itibaren, Adana ilimizde SODES uygulaması kapsamında kaç kurum, dernek, vakıf, üniversite ve sivil toplum kuruluşu,  projesi desteklenmiştir? Bu projeler hangileridir? Toplam ödenek miktarı nedir?

2-Adana ilinde SODES kapsamında 2011 yılından günümüze kadar Kabul edilen projelerden en çok yararlandırılan kuruluş hangisidir?

3-Adana ilinde bugüne kadar AKP, CHP ve MHP’li belediyelere, SODES bütçesinden ayrılan toplam ödenek miktarı nedir? Aktarılan ödenek miktarının yıllara göre dağılımını ve hangi belediyeleri kapsadığını belirtiniz.

4-2011-2013 yılları arasında Adana ilinde SODES projesine başvurduğu halde yararlanamayan, kaç başvuru bulunmaktadır? Bu projeler kimlere aittir ve neden Kabul edilmemiştir?

5-Adana ilinde SODES kapsamında açılmış olan “etüt merkezleri” hangi vakıf ve derneklere verilmiştir?

6-Adana ilinde SODES’in desteklediği bazı projelerin zaman içerisinde işlevini kaybetmesine rağmen, bu projelerin sadece mali destek alabilmeleri için devam etmelerine göz yumulduğu iddiaları bulunmaktadır. İddia edilen bu projeler hangileridir? Söz konusu iddialara yönelik bakanlığınız tarafından başlatılmış bir inceleme ya da soruşturma mevcut mudur?

7-SODES tarafından ayrılan bütçe bakımından bugüne kadar en çok ödenek hangi ilimize ve toplamda kaç proje üzerinden sağlanmıştır?

8-Bugüne kadar SODES'e aktarılan milyonlarca TL, AKP'li yandaş dernek ve vakıflara aktarıldığı iddiası hakkında ne düşünüyorsunuz?”

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

32.1° / 19.2°