İFRAL TURGUT YAZDI/HİÇ BİR DİKTATÖRLÜK HİKÂYESİ MUTLU SONLA BİTMEZ
15.04.2024 21:24:00 0

İFRAL TURGUT YAZDI/HİÇ BİR DİKTATÖRLÜK HİKÂYESİ MUTLU SONLA BİTMEZ

Jammeh, lüks otomobillerini ve eşyalarını kargo uçağı ile çoktan yurt dışına göndermişti. Ama yolun sonu da görünmüş, deniz bitmişti. Bindi uçağına ve Ekvator Ginesi’nde sürgüne kanat açtı. Kimsenin günahını almayalım ama galiba

 

Yahya Jammeh… Gambiya Devlet Başkanı. Askeri darbeyle iktidara geldi, devletin tepesine yerleşti ve 22 yıl iktidarda kaldı. Gücü eline alınca, rejimi değiştirdiğini, Gambiya’yı bir İslam Cumhuriyeti’ne dönüştürdüğünü ilan etti. Bütün seçimleri kazanıyordu. Kazanmak için de ne gerekiyorsa onu yapıyordu ama sonunda, karşısına bir emlak komisyoncusu çıktı ve oyların yüzde 46’sını aldı.

Jammeh, önce bir televizyon konuşması yaptı ve yenilgiyi kabul etti. Ancak hemen sonra, çark ederek, OHAL ilan etti. Çünkü iktidarı bıraktığı an başına gelecekleri biliyordu. Mutlaka yargılanacaktı. Sayısız yolsuzluğu vardı

Aslında yolsuzlukları ufak tefek şeylerdi. Mesela: 

• Hazineden 114 milyon dolar çalmış, lüks araçları için de bir kargo uçağı almıştı. 

• Sosyal güvenlik, limanlar ve telekomünikasyon şirketinden 50 milyon dolar götürmüştü.

• Emeklilik fonundan, zimmetine geçirdiği parayla, şahsına 4.5 milyon dolara özel jet almıştı. 

• Ülkeyi 1 milyar dolardan fazla borca sokmuştu. 

• Telekomünikasyon şirketi Gamtel aracılığıyla, kamu maliyesinin 50 milyon dolarını kendi hesaplarına geçirmişti. Vs. 

Seçimlerde hile yapıldığını iddia etti. Doğru söylüyordu. En iyi kendisi bilirdi. Gerçekten de hile yapılmıştı. Belki kimin yaptığını da biliyordu. Yeni seçimler yapılıncaya kadar koltuğu bırakmayacağını söyledi. Başkanlık iyi bir kalkandı. Zira başkan kaldığı sürece, yargılanamayacaktı. Yasalar ona göre ayarlanmıştı. Bürokrasi dediğin de ne idi ki? Alaşağı ederdi. Peki, ya o koltuktan kalkarsa?

Ama Jammeh bir konuda gafil davranmıştı. Gambiya’nın, ileri demokrasilerde olduğu gibi bir YSK’sı yoktu. Düşünememişti, bu kadar basit bir ayrıntıyı. Alelacele seçim kanununu bile değiştiremedi. Üstüne üstlük, artık halk da uyanmıştı. Seçim Komisyonu, ilk yayınlanan sonuçlarda bazı hatalar olduğunu ama seçim sonuçlarının değişmeyeceğini ilan etti. Komisyona bak….

Jammeh iktidarı vermemekte direniyordu, ancak uluslararası baskı ve (Batı Afrika Birliği) ECOWAS’ın askeri müdahalesi sonucunda, koltuğa veda etmek zorunda kaldı. Seçilmiş başkan Adama Barrow'un danışmanı Ahmad Fatty, resmen açıkladı: “Devletin kasaları neredeyse boşaltılmış. Bu, Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası yetkilileri tarafından da teyit edildi.” Kimse şaşmadı..

Jammeh, lüks otomobillerini ve eşyalarını kargo uçağı ile çoktan yurt dışına göndermişti. Ama yolun sonu da görünmüş, deniz bitmişti. Bindi uçağına ve Ekvator Ginesi’nde sürgüne kanat açtı. 

Kimsenin günahını almayalım ama galiba kaçacağı yeri de önceden belirlemişti.

KAFAM KARIŞTI… BEN BU HİKAYEYİ DAHA ÖNCE ANLATMIŞ MIYDIM? 

• YOKSA SİZDEN Mİ DUYMUŞTUM?

• SANKİ, BİR YERLERDEN HATIRLIYOR GİBİYİM.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

27.1° / 18.7°