“ÜLKEMİZDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KALMAMIŞTIR”
Manşet Haber 9.01.2017 17:43:51 0

“ÜLKEMİZDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KALMAMIŞTIR”

“ÜLKEMİZDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KALMAMIŞTIR”

Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük, '10 Ocak Çalışan gazeteciler günü, nedeniyle bir mesaj yayımladı. Küçük, tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarıyla donanmış bir basının ve medyanın, toplumsal gelişmenin ve aydınlanmanın yaşama geçmesinde çok önemli yeri olduğunu bildirdi.
Baro Başkanı Veli Küçük, bu günün 1961 Anayasasında gazeteciler lehine yer alan hükümlerle birlikte 'Çalışan gazeteciler bayramı' olarak kabul edildiğini, ancak 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra bu hakların bir kısmının geri alınması üzerine ' 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü' olarak değiştirildiğini anımsattı.
Avukat Küçük, bu sektörde çalışanların ekonomik, sosyal ve özlük haklarının her geçen gün daraltılarak olumsuz etkilendiğini ifade ederek, “Böylesine önemli bir misyonu yerine getirmek için her şartta görevleri peşinde koşan gazetecilerin, basın emekçilerinin düzenli bir mesaisi olmadan, halkı bilinçlendirmek için verdiği kararlı mücadele her türlü takdirin üzerindedir' şeklinde konuştu.
BASKI VE SANSÜR OLUMSUZ ETKİLİYOR
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL sürecinde basın sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirterek, “Sansür ve baskı altında çalışan basın sektöründe, yaşanan süreçte; 118 basın kuruluşu kapatıldı, 184 basın emekçisi göz altına alındı ve bunlardan 56’sı tutuklandı; 886 basın emekçisi işsiz kaldı, 620 gazetecinin basın kartı, 32’sinin de parlamento kartı iptal edildi” dedi.
Basın emekçilerine yönelik zor kullanımı nedeniyle de 1 gazetecinin hayatını kaybettiğini, 6 gazetecinin darp edildiğini, 3 basın merkezine polis baskını düzenlendiği bilgilerini aktaran Av. Veli Küçük, basın emekçilerine açılan davalara da işaret ederek, 22 dava ve soruşturmanın devam ettiğini, bunlara 6 yeni soruşturma ve davanın da eklendiğinin altını çizdi.
Av. Küçük, basın kuruluşlarına kapatma ve haber engelleri hakkında ise, 6 haber sitesine erişim engeli, 2’sine kapatma, 24 yayın lisansı iptali, 2 gazeteye yayın durdurma, 116 kuruluşun kapatılması, 8 haber için erişim engeli ve 2 olaya ilişkin de yayın yasağı getirildiğini ifade etti.
Darbe girişimi sonrasında FETÖ terör örgütüyle hiç bir bağı olmayan, farklı ve muhalif görüş ve düşüncelerini ifade eden gazetecilerin doğrudan hedef alınarak gözaltına alınması ve tutuklandıklarına değerlendirmesinde yer veren Av. Küçük, işsiz kaşan gazetecilerin sayısının ise 854’ü bulduğunu kaydetti.
Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:
“Her şartta mesai mefhumu gözetmeksizin görevlerini yerine getirerek ilimizin ve ülkemizin kalkınmışlık düzeyine ve tanıtımına, yurttaşın ve kamuoyunun bilgilendirilmesine ve aydınlatılmasına büyük katkı sağlayan ve kamu hizmetlerinin devamlılığında önemli katkıları olan tüm basın mensuplarımızın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, aileleriyle birlikte daha nice senelere sağlık, mutluluk ve başarılara erişmelerini dilerim”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

32.1° / 19.2°