YERLİ VE MİLLİ TOHUM ‘KALE’ ÇUKUROVA’DA EKİLECEK
EKONOMİ 24.03.2024 10:55:00 0

YERLİ VE MİLLİ TOHUM ‘KALE’ ÇUKUROVA’DA EKİLECEK

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Kale mısır çeşidi, Adana’da üreticilere tanıtıldı.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Kale mısır çeşidi, Adana’da üreticilere tanıtıldı.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi kapsamında düzenlenen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen “Kale Gibi Mısır Çeşidi" Yayım Projesi tanıtım toplantısı İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.

Tanıtım toplantısı açılışında konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, mısır üretiminde Adana'nın söz sahibi bir il olduğunu belirterek stratejik ürünlerde neye ihtiyaç varsa onun yetiştirilmesinin şart olduğunu kaydetti. Kökçüoğlu, pandemi, savaşlar, kıtlık gibi faktörlerin gıda maddeleri üretimi ve arzını bir kez daha ön plana çıkardığını belirterek yerli ve milli tohumlarla yapılacak üretimin önemine işaret etti.

Toplantıda Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Cerit ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Cavit Sezer, Kale mısır çeşidi hakkında bilgi verdi. Toplantıda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Toklu da mısır üretimi hakkında görüşlerini ifade etti.

Kale mısır çeşidi yayım projesi kapsamında Adana'nın farklı lokasyonlarında üretici bazında ekimi yapılarak bölgedeki yetişme performansı değerlendirilecek.

İklim değişikliğine toleranslı (sıcak ve soğuğa toleranslı) Kale mısır çeşidi ekilişi yaygınlaştığı takdirde; besin değerinin yüksek olması nedeniyle gıda sektöründeki önemli protein açığını kapatması, maliyetinin düşük olması,  uzun süre bozulmadan saklanması ve yüksek sindirilebilir protein içermesi ile hayvan besleme açısından önemli bir role sahip olan yem sektöründeki önemli bir açığı da kapatması bekleniyor.


YAZARLAR

31° / 16.7°