HAYVANLARDA KENE SORUNU
Manşet Haber 31.05.2020 13:36:18 0

HAYVANLARDA KENE SORUNU

HAYVANLARDA KENE SORUNU


Geçmiş yıllarda haziran aylarında başlayan kene problemi mart ayının başlarında görülmeye başlandı.Bunun nedeni olarak kuraklığın artması, ekolojik dengenin bozulması gösterilmekte.Kenelerin doğal düşmanı olan serbest olarak beslenen tavukların popülasyonunun azalması da neden olarak gösterilebilir.Kuş gribi(vebası)hastalığıyla mücadelede tavuklar itlaf edilmiştir.





Kene; kedi,köpeklerde ve insanlarda ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır.Keneli bir kedi,köpek sahibini oldukça tedirgin eder.Çünkü,kene kan emici ve çeşitli hastalık mikroplarını bulaştıran zararlı bir dış parazittir.Keneler virüs,bakteri ile protozoon ve rickettsia adlı parazitleri taşıyabilirler.Ve bu ciddi enfeksiyon etkenlerini kanını emdikleri insan ve hayvanlara bulaştırırlar.Kene ısırmalarıyla bulaşan hastalıkların tedavisi çok zor olan sonucu ölüme kadar varabilen tehlikeli hastalıklar taşırlar.









Kene Isırmasıyla Bulaşan Hastalıklar





1) Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı





Keneler aracılığıyla bulaşan virütik bir hastalıktır.Kenenin kan emmesi bittikten sonra salgıladığı salgıda virüs bulunur.Hastalık önce Kırım’da ,sonra Kongo’da
görülmüş, aynı hastalık olduğu anlaşılmıştır.





Hastada şu belirtiler görülür;
Ateş
Kırıklık
Baş ağrısı
Halsizlik
Aşırı duyarlılık
İştahsızlık
Kol,bacak,sırtta belirgin ağrı.
Tedavisi spesifik değildir.





2) Lyme Hastalığı





Genelde Ixodesrinus türü kenelerin ısırmasıyla insana geçebilen borrelia burdorferi bakterisinin yol açtığı enfeksiyoz bir hastalıktır.Kenenin ısırdığı bölgede kızarıklık,deri,merkezi sinie sistemi,göz ve kalp gibi organları hedef seçer.Eklemde şişlik,sıvı birikmesi ve hareket zorluğu görülür.Tedavisi antibiyotiklerle yapılır.





3) Beyin İltihabı (Encephalitis)





Beyin zarlarının bakteriyel bir enfeksiyonla iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.





Kedi-Köpeğin Kene Isırmalarından Korunması.





1) Köpeğinizi gezdirirken kene riski olan bölgeden uzak tutma.





Keneler uçamaz ve zıplayamaz. Ormanlık, çalılık alanlarda, çalı ve otların üzerinde bulunurlar. Siz ya da köpeğiniz geçerken ayaklarınıza , pantolonunuza ve köpeğinizin derisine yapışırlar. Evde kediniz varsa,keneyi siz eve taşırsınız.
2) Köpek kulübesinin içini , etrafını ve bahçenizi düzenli olarak keneye karşı ilaçlayın. Veteriner hekiminizden ilaç konusunda yardım alabilirsiniz.





3) Köpeğinizi gezinti dönüşü kene bakımından kontrol ediniz. Kendinizi de dikkatlice kontrol edin.





4) Yaz dönemi köpeğinizi mümkünse, tıraş ettirmek keneleri kolaylıkla bulmanızı sağlayacaktır.





5) Veteriner hekime danışarak hayvanınıza keneleri yok edecek anti paraziter solüsyonlar kullanabilirsiniz.





6) Köpek ve kedinize keneleri de uzaklaştıran PİRE TASMASI takabilirsiniz.Tasmanın firmasına göre 3-5 ay koruma sağlar.Büyük cins köpeklerde koruma etkisi daha azdır.
Enseye damlatma tarzındaki antiparaziter damlaların bazıları keneye etkili değildir ,dikkat edilmeli.





Yapışan keneden kurtulma yöntemleri.





Kenenin hayvanınızın derisine yapıştığı durumlarda sakin olmalısınız. Gelişigüzel çekip çıkarmaya ,ezmeye,bir şeyle sıkıştırmamaya ve kenenin üzerine alkol vb. kimyasallar DÖKMEMELİYİZ.Yurtdışında kene çıkarma kaşık ve pensleri bulunmaktadır.Bu aparatlarla kene yavaşca kavranarak yavaş şekilde sağa sola hareket ettirerek çıkarılmaya çalışılır.Aksi şekilde zorla çekilme durumunda kenenin baş kısmı derinin içerisinde kalacaktır.Kimyasal bir şey dökülmesinde ve usulüne uygun çıkarılmadığında kene kusarak virüs ve bakterileri deri altına boşaltabilir.Bu da hastalığın hayvanınıza bulaşmasına neden olur.Keneyi kendi olanaklarımızla çıkartmak yerine veteriner hekiminizden yardım almalıyız.İnsanlardaki kene vakalarında en yakın sağlık biriminden yardım almak doğru olur.





İSMAİL SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM/ADANA



YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°