GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ KIZILAYIN KOLİ DAĞITIMINDA BİR YANLIŞTAN NASIL DÖNÜLDÜ

Yıl 1985 günlerde 4 Mart. Kızılay Derneği Adana Şubesi yönetin kurulu (yeni ismiyle Türk Kızılayı Adana Şubesi), Başkan Mehmet Aksoy başkanlığında dernek binasında toplandı.

 

 Gündemin öncelikli maddesi Nisan ayının üçüncü haftasında başlayacak Ramazan ayı dolayısıyla yardıma muhtaç ailelere yapılacak sosyal yardımların dağıtımında izlenilecek yolun belirlenmesi.

Başkan Mehmet Aksoy Abidinpaşa Caddesi üzerinde bulunan Ağba Otelinin sahibi ve işletmecisi. Açış konuşmasında mahalle muhtarlardan gelecek liste gözetilerek muhtaç ailelere yardım kolilerin dağıtılması gerektiğini anlattı. Derneğin sekreterlik görevini dönemin Cemalpaşa Mahalle Muhtarı Ramazan Özünal yürütüyordu. Özünal, Dernek Başkanı Mehmet Aksoy, konuşmasını tamamladıktan sonra söz alarak, "Derneğimizin fahri üyesi olan şu an aramızda bulunan Anadolu Ajansı Muhabiri Düzgün Coşkun'un fikrini de almak gerekir. Sokağın nabzını tutan bir gazeteci. Bu konuda ne düşündüğü önemli" dedi.

-Listelerde Soyadı Taraması Yapalım-

Konuşmaya fahri üye olduğumu ifade ederek, bana söz verilmesinden dolayı Başkan ve üyelere teşekkür ettikten sonra, şu önerileri dile getirdim:

Mahalle muhtarlarından gelen listeleri gözden geçirelim. Bir mahallede aynı soyadı taşıyan kaç kişinin listede yer aldığını tesbit edelim. Sonra bir ticari taksi ile bu mahallelere giderek, adı geçen aileleri ziyaret edelim. Böylece gerçek ihtiyaç sahiplerini belirlemiş olacağız".

-Önce İtırazlar Yükseldi, Sonra Karar Alındı-

Başkan Mehmet Aksoy, sert bir kişiliğe sahipti. Yüzünün güldüğü gören var mı bilemiyorum. Toplantıya girerken yüzü asık çakarken de tebessüm ettiğini söyleyemem. İlk sözü: " Böyle bir çalışma için zaman yok. Olmaz öyle bir şey" oldu. Ardından ses tonunu düşürerek, "Belki daha hayırlısı olur" ifadesini kullandı. Karar oy birliğiyle alındı. Güney Mahallelerden başlayarak aileleri ziyaret etmeye başladık.

-Bakkallık Yapan, Fırın İşleten İsimler Vardı-

Yeni Bey, Eskibey, Ali Dede, Gülbahçesi, Fevzipaşa, Kayalıbağ, Narlıca, Sarıyakup, Sucuzade, Türkocağı, 19 Mayıs, Cumhuriyet, Anadolu, Doğankent, Tahsilli, Yamaçlı, Kiremithane, Mutlu mahallelerinde aynı soyadı taşıyan ve muhtarlara yakınlığı ile bilinen yaklaşık 100 aile belirledik.

Bu isimler içerisinde hali vakti yerinde olan, birden fazla evi olup kiraya veren, kapısında otomobili bulunan, bakkallık yapan hatta fırın işleten aileler vardı.

-Yanlıştan Nasıl Dönüldü -

Yaptığımız tespitleri Başkan ve dernek yönetim kurulu üyeleriyle paylaşmadan önce rapor haline getirdik. Bu isimlerin yerine yazılması gereken yeni yoksul yardıma muhtaç aileleri belirledik. Raporu bir hafta sonra yönetime sunduk. Yapılan toplantıda konuşan Başkan Mehmet Aksoy, mahalleleri gezerek gerçek yoksul aileleri tespit eden bizlere teşekkür ederek, muhtarlara şöyle seslendi:

-Kurumu Günahlarına Alet Etmeyin -

"Bazı muhtarlar bizleri de günahlarına ortak etmek istediler. Kurumun itibarına gölge düşürmek istediler, ancak hesapları tutmadı. Bundan sonra daha dikkatli olacağız. Listeleri didik didik inceleyeceğiz Bu yanlışı yapanlardan Allah hesabını mutlaka sorar. Muhtarlarımızın vicdanlarına sesleniyorum: Hile yaparak bir yere varılmaz. Kızılay Yoksullar için vardır. Vicdan sahibi muhtar yanlış yapmaz, kurumu zora sokmaz. Bu yanlışı zamanında tespit eden gazeteci dostumuza ve ekibimize teşekkür ediyorum".

Hazırlanan yeni isim listesi dernek aracılığıyla muhtarlara dağıtıldı.

- Yardım Kolileri Yeni listeye Göre Dağıtıldı-

Yardım kolileri de yeni hazırlanan listeye göre dağıtılmaya başlandı. Bir önceki listede yer alan 100'e yakın ismin üzeri çizildi.

Böylece hiç bir sosyal güvenliği olmayan, gerçek ihtiyaç sahipleri belirlenerek, Kızılayın yardım kolilerinden yararlandırılması sağlandı.

Kızılay Dernek yöneticilerinin bu konuda akılcı yol izlemesiyle yardıma ihtiyacı olmayanlar tasfiye edilmiş oldu. İlgili muhtarlıklar da sert bir dille uyarıldı.

Mehmet Aksoy ve o dönemin yönetim kurulu üyeleri hayata ise Sağlıklı ömür, aramızda olmayanlara da Allahtan rahmet diliyorum.

Halen Muhtarlar Federasyonu Başkanlık görevini yürüten Ramazan Özünal'a selam ve saygılarımı iletiyorum.


Düzgün COŞKUN

4.05.2024 20:46:00

YAZARLAR


ADANA’NIN JİMNASTİK ŞAMPİYONLARI

DEMİRÇALI’DAN 19 MAYIS MESAJI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GENÇLERİN OMUZLARINDA İLELEBET YAŞAYACAK

KANLI: ADANA LAĞIM KOKUYOR!

ÖZEL, BELEDİYELERİ ZİYARET KOŞULUNU AÇIKLADI : MAL VARLIKLARINI AÇIKLARSALAR GELİRİM!

HASTALAR RANDEVU ALAMAMAKTAN ŞİKÂYETÇİ

AOSB AR-GE VE İNOVASYON PROJE YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

AYHAN BARUT: "TEFECİ MİSİNİZ, DOLANDIRICI MI?"

BİZ OKURSAK ÇOCUKLARIMIZDA KİTAP OKUR

TGC BASIN MÜZESİ'NE  ÖĞRENCİLERDEN ZİYARET

OYA TEKİN: AMATÖR SPORDAN DESTEĞİMİZİ ESİRGEMEYECEĞİZ

DEMİRÇALI MUHTARLARLA BULUŞTU

ADANA’DA GÖSTERİLER YASAKLANDI

BAHAR ALERJİSİNİN ASTIMA DÖNÜŞMEMESİ İÇİN!

ÖZGÜMÜŞ: TASARRUFA TBMM'DEN BAŞLAYIN

50 YILLIK ECZACILARA PLAKET

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ENFLASYON KARŞISINDA FAKİRLEŞİYOR