MELEK KURT

MELEK KURT






Melek Kurt, TRT Çukurova Haber Müdürlüğündeki erkek hegemonyasını kıran ilk kadın muhabir.





Sanıyorum 1976 yılında aramıza katıldı. Adana’ya gelişi Rahmetli eşi Erhan Kurt ile evlenmesi sonucu oldu. Şimdilerde kullanılması moda olan, kızlık soyadı ise “Güllülü” idi. O günden bu yana arkadaşlığımız iç bozulmadı. Hatta dostluğa dönüştü. Erhan Kurt aramızdan erken ayrıldı. Melek Kurt’un Değer ve Bener adında iki oğlu var. Değer, baba mesleği olan Sigortacılığı sürdürüyor. Bener ise Bursa’ya yerleşti ve iş insanı oldu.





Bu konuda söyleyeceğim son söz: Melek Kurt’un evlatları açısından çok şanslı olduğudur. Bu şansının sürmesini Yüce Tanrı’dan dilerim…





*****





Melek (Güllülü) Kurt’un, TRT Çukurova Haber Müdürlüğü’ne atanmasını kendine “Yedi Kocalı Hürmüz” yakıştırması  yapan ve Çukurova Bölgesi’nin, ilk resmi kameramanı olan Hasan Yüksel Hançerli şöyle anlatır:





Önceleri Çukobirliğin bazı birimlerinin de bulunduğu Sular Yolundaki,  İşhanı’ın “Üçüncü katı  TRT Çukurova Haber Müdürlüğüne aitti. Haber Müdürü Aydın Remzi Yüregir idiKıdemli muhabir Abdullah Bulca, Mehmet Ulakçı, Enver Özelsancak, Erdoğan Varol ve teleks yazımında rüzgarla yarış eden, teleks operatörleri Ahmet Sarıgöz ve Şevket Çorum büronun diğer elemanlarıydı. Ve ben, işte bu kadro üzerine tek kameraman olarak tayin oldum. Bu nedenle “Yedi Kocalı Hürmüz” yakıştırmasını yaptım. Tabi bir de Mersin Haber büromuz vardı. Bu büro müdür yardımcılığı olarak görünüyor ve Adana’ya bağlı olarak çalışıyordu. Müdür Yardımcısı Fevzi Eroğlu, muhabirler Osman Bekiroğlu, İsmet Barlas, Türker Ay, Nadir Sucularlı, kameraman Birol Sevimli ve Teleks operatörü Tünay Hakkı Görgülü idi.





Gaziantep bürosunda ise,  Ünal Akdağ vardı.





İşte bu kadar erkek çalışanın yanına, bir yıl sonra Erzurum’dan tayinle bir bayan geldi. Ve böylece,  Melek Kurt ve böylece erkek hegemonyası sona erdirmiş oldu.”





Arkadaşım, dostum Melek Güllülü Kurt Adana’da yaşıyor. Torunuyla ilgileniyor…





Ailecek görüşüyoruz. Görüşmelerimizde saat sorunu yok. O beni istediği saatte arıyor. Ben de onu istediğim saatte arayabiliyorum. Bu düzenin bozulacağını da hiç sanmıyorum.





*****





Şimdi de size ülkemizin ilk kadın gazetecisini kısaca anlatayım.





“İlk Türk Kadın Gazeteci ‘Selma Rıza Feraceli.” Paris Üniversitesi’nde eğitim gördü. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin tek kadın üyesi, Hilal-i Ahmer(Kızılay) Cemiyeti Genel Sekreteri ve Yazarı. Tanzimat Döneminin ilk Türk kadın gazeteci ve romancılardan birisi olan Selma Rıza Hanım, Paris’teki Jön Türkler’in liderliğini yapmış Ahmed Rıza Bey’in kızkardeşidir. 5 Şubat 1872, İstanbul Vilayetinde doğdu, 5 Ekim 1931’de İstanbul’da vefat etti





1897’de kaleme aldığı Uhuvvet romanı, kadın hakları konusuna yer veren öncü romanlardan biri olarak değerlendirilmektedir.





1910-1912 yılları arasında iki roman daha yazdı ancak yayımlamadı. “Hanımlara Mahsus Gazete” ve Kadınlar Dünyası gibi, yayın organlarında yazıları yayımladı. İstanbul’da Müslüman Osmanlı kadınları için, okullar açılması uğrunda mücadele etti. Meclis-i Mebûsan Reisi olan Ağabeyi Ahmed Rıza’nın da ön ayak olmasıyla, Kandilli’deki Adile Sultan Sarayı’nın, Türkiye’nin ilk yatılı kız lisesi olarak açılmasına yardımcı oldu.





Bu seferlik de bu kadar.





Kalın Sağlıcakla.



Erdoğan VAROL

31.10.2023 22:02:48

YAZARLAR


SEYHAN BELEDİYESİ’NDEN VERGİ ÖDEME HATIRLATMASI

CHP’NİN DANIŞMA KURULU TOPLANTILARI BAŞLIYOR

YÜREĞİR BELEDİYESİ UYARDI

ENERJİSA’DAN KARATAŞ’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA TAM DESTEK

M1 ADANA AVM’DEKİ “İYİLİK” TEMALI KERMES ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

DİKKAT! FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR!

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ”

APARTMANDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİY ÜRETMİŞLER!

“ÇUKUROVA’YI PARLAYAN BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ”        

GÜRER: BORÇLU YAŞAMIN SONUNDA CEZAEVİ VAR

“YÜREĞİR’E YATIRIM YAPAN KAZANIR”

“MAVİ SULARDA ENGELSİZ MUTLULUK” PROJESİ

SEYHAN BELEDİYESİ’NİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLDU

203 MİLYAR BATIK KREDİ VAR

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU