OYA BAŞKAN ELİNİZİ ÇABUK TUTUN ÇAMLAR KURUYOR

Yerel yönetimlerin aslı görevlerinden birisi de kentte yeşil alanlar oluşturmaktır. Yeşil doku topluma nefes aldırır. Bu köşede bu kaçıncı yazım inanın bilemiyorum. Yeşil dokuya hayranlığımı ifade edemiyorum. Elbette her insan ağacı seviyor. Ağaç sevgisi bir başka.

 

Anımsadığım kadarıyla Adana kent merkezinde 400'ü aşkın park bahçe ve çocuk dinlenme alanları bulunuyor. Bu alanlarda yüzlerce cam ağacı kente hayat veriyor. En fazla Park merkez Seyhan ilçe sorumluluk alanında bulunuyor. Son yıllarda Seyhan'da park ve bahçelerde kuruyan çam ağaçlarına rastlamak sıradanlaştı adeta. Gelip geçen insanlar kuruyan ağaçlara bakmakla yetiniyor. Belediyeler de bu konuda ya yeteri ilgili gösteremiyor veya hastalıkla başa çıkamıyor. Çam ağaçlarının kurumasının önlenmesine yönelik köklü bir çözüm bulunamıyor. 

***

Adana'nın en işlek Mavi Bulvar üzerinde bulunan Şehitler Parkı'ndaki çam ağaçlarının tamamina yakın kurumaya yüz tuttu. İlgilileri uyarma konusunda yazılar yazdım onlarca paylaşım yaptım, ancak gereken önlemler zamanında alınmadığı için halkın gözlerinin önünde ağaçlar yok oluyor.

***

Seyhan Belediyesi sorumluluk alanında bulunan Şehitler Parkı'nda ekipler iki gündür çam ağaçlarının kuruyan dallarını budamaya çalışıyor, yeşil kalan dalların yaşaması için. Seyhan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Göksu Günyaşar'ın hassasiyet göstererek kuruyan dalları budamasi yetmiyor. Bu eğer bir hastalık ise er ya da geç Yeşil dallara da kısa sürede sıçrama olasılığı vardır. 

***

Türkiye'nin köklü üniversitelerinden birisi Çukurova Üniversitesi'dir. Üniversiteden teknik yardım istenebilir. Denilecektir ki üniversitede orman fakültesi yok. Doğru orman fakultesi yok ama güçlü bir kadroya sahip Ziraat Fakültesi var. Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nde onlarca orman mühendisi görev yapıyor. Ayrıca Tarımsal Araştırma Enstitüsü cesitli arastirma çalışmalarını yürütüyor. Bu kurumdan destek istenebilir.

***

Anımsadım kadarıyla bundan 2- 3 yıl önce aynı sorun Şanlıurfa'da yaşanmıştı. Şanlıurfa Anakent Belediyesi Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne başvurmuştu. Enstitünün başlattığı proje olumlu sonuç vermişti. 

***

Oluşturulan ekibin yaptığı çalışmalarda Ankara, Diyarbakır, Adana ve Mersin gibi illerdeki ağaçlarda da benzer hastalığın olduğu ve bu durumun ülke çapında yayılma ihtimalinin bulunduğu tespit edilmişti. 

Ancak nedense yerel yönetimler bu konuya gereken önemi vermediği için bugün çam ağaçları yok oluyor.

***

Uzmanlar, dal uçlarından başlayarak ağaçları kurutan hastalığa, "Neoscytalidium Dimidiatum" isimli bir mantar (fungal) türünün neden olduğunu ifade ediyorlar. 

-Adana'da yerel yönetimler harekete geçmeli-

Ayrıca hastalığı iyileştiren ilaç geliştirildiği belirtiliyor. Bu bağlamda Adana'da belediye başkanlarına ciddi bir sorumluluk düşüyor. Sözkonusu ilaç piyasada bulunuyorsa belediyeler en kısa sürede temin etmeleri gerekiyor. Çam ağaçları bu beladan kurtarılmazsa Adana'daki park ve bahçeler yeşile hasret kalabilir. Mevcut parklardaki Yeşil doku tamamen hastalığın pençesine düşebilir ve kurtuluşu da olmaz!

***

Bilindiği üzere Türkiye'nin en büyük orman varlığını çam ağaçları oluşturuyor. Çam ağaçları yaz kış yeşil kalıyor ve ürettiği oksijen miktarıyla ülkenin akciğeri olarak tabir ediliyor.

Uzmanlar, bunun bir mantar hastalığı olduğunu çam ağaçları için çok risk taşıdığını belirtiyorlar.

***

Seyhan'da 1989 yılından bu yana ilk kez bir kadın belediye başkanı seçildi. Oya Tekin hukukçu kimliğiyle iyi tanınıyor. Siyaset mutfağından gelen bir siyasetçi. Elbette seçildiği gün rozetini çıkarmıştır. Çünkü Türkiye'nin nüfus yoğunluğu bakımından 6'nci Metropol ilçe Seyhan'ı yönetiyor.

***

Pansuman tedbirlerle çam ağaçlarının kurtulamayacağını biliyor. Buradan Adana kamuoyu adına Sayın Tekin'e seslenmek istiyorum: Doğa ve insan sevginiz tartışma götürmez. Seyhan sevdalısı olduğunuzu bilmeyen de yok. N'olur elinizi çabuk tutunuz. Yaşam mücadelesi veren Şehitler Parkı başta olmak üzere sorumluluk sahanızdaki çam ağaçlarının kuruyup yok olmasına izin vermeyiniz. Daha Yeşil bir Seyhan için çalışmalar başlattınız. Seyhan'da çıplak alan kalmasın ki halk rahat nefes alsın.

 


Düzgün COŞKUN

8.05.2024 17:23:00

YAZARLAR


SASA, YAPAY ZEKAYA GEÇİYOR

19 MAYIS’TA GENÇLERE ELEKTRONİK SİGARA UYARISI

10. TEKNOFEST’İN 2024 DURAĞI ADANA!

ADANA’DA 50 MİLYON LİRA DEĞERİNDE SAHTE ALTIN ELE GEÇİRİLDİ

ADANA MÜZESİ TÜRKİYE’NİN EN ESKİ 10 MÜZESİNDEN BİRİ

ADANA CHP KADIN KOLLARI BAŞKANINI SEÇİYOR

KOBİLERİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ YÜZDE 90 ORANINDA DESTEKLENECEK

SEYHAN BELEDİYESİ’NDE YENİ ATAMALAR

EVİNİ EVCİL HAYVANLARLA DOLDURMAK DA BİR HASTALIK!

ÇOCUKLARDA OBEZİTE NEDEN ARTTI?

CHP ADANA İl DANIŞMA KURULU 8 HAZİRAN’DA

CHP YÜREĞİR DANIŞMA KURULU

VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER’İN 19 MAYIS MESAJI

ADANA’NIN JİMNASTİK ŞAMPİYONLARI

DEMİRÇALI’DAN 19 MAYIS MESAJI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GENÇLERİN OMUZLARINDA İLELEBET YAŞAYACAK

KANLI: ADANA LAĞIM KOKUYOR!