SERİSİNİN SON MODELİ KAMERA

SERİSİNİN SON MODELİ KAMERA






FED kamera serisinin en son modelli olan FED-5c kamerayı bugün savaşın devam ettiği Ukrayna Lviv de 2018 Kasım ayında gezdiğim bir yerel pazardan kısa bir pazarlıkla 5 Dolara satın almıştım. O zamanlar dolar 5.5 TL civarındaydı. Kamera çalışır durumdaydı ve iyi korunmuştu.





SSCB'ne tanıklık tanıklık etmiş olması benim için yeterli ve çekici bir sebepti. İkinci neden bu makinanın SSCB döneminde bir yetimhanenin işçi komününe dönüştürülmesiyle kurulan Felix E. Dzerzhinsky (FED)adı verilen fabrikasında üretilmesiydi. Demir Feliks lakabıyla bilinen Sovyetler Birliği'nin ilk istihbarat ve gizli servisi Çeka'nın kurucusuydu. Ölümü nedeniyle adı fabrikaya verildi. Fabrikada o dönemde Almanlarin yetenekli mühendisleri ile yarışacak Sovyet mühendisler henüz yoktu. işçiler ise yetim çocuklardı.





FED 5C, 1990'da üretimine son verildiğinde son değiştirilebilir lensli FED telemetre kullanan son Sovyet kamerasıydı. çocukluğumda elime aldığım ilk kameraydı. Yıllar sonra yeniden buluşmuştuk





İlk FED kamerası neredeyse Sovyetler Birliği kadar eskiydi. 1932'de Alman Leica firması dünyanın En bilinen kameralarından olcak Leica II, yi üretti. Yerleşik bir telemetre içeren ilk kameraydı ve inanılmaz kalitesi ve muhteşem optikleri, kompakt fotoğraf performansı için yeni bir standart belirledi. SSCB kaliteli tüketim malları imalatı yapabileceğini göstermek istiyordu.





(FED) fabrikası, kendi kameralarını tasarlayıp inşa etmek yerine, yabancı ülkelerden gelen mevcut kameraları tam anlamıyla parçalara ayırdı ve tersine mühendislik yaptı. 1932'de FED kendi Leica II'sini yarattı. Bu seriden SSCB 8.6 milyon kamera üretti. KGB’nin ihtiyacı olan kameralar ve istihbaratta kullanılan bazı araç gereçler bu fabrikada üretiliyordu.





SSCB yıkılmadan 1 yıl öncesine kadar üretimine devam etti. FED 5 modelinin üretimine 1977'de başlandi Kamera metalden yapılmış ve suni deri benzeri bir malzeme ile kaplanmıştı. İlk FED modeli, Leica II'nin neredeyse birebir kopyasıydı, ancak sonraki her modelde bu kameralar daha büyük ve daha ağır hale geldi. FED-5 kamera İyi optik tasarımına sahip. Kamera, fotoğrafçının işini büyük ölçüde kolaylaştıran ve fotoğraf çekme sürecini hızlandıran bir film ilerletme koluna sahipti.







İsmail GÜNEŞ

16.07.2023 01:21:12

YAZARLAR


EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ

YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ, YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

AKŞENET GİTTİ, DERVİŞOĞLU SEÇİLDİ

SEYHAN İMAR A.Ş’DE YENİ YÖNETİM

“2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ”

“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”

CHP ADANA ÖRGÜTÜ GENEL SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR

DEMİRÇALI’YI ZİYARET ETTİ

VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!