TIBBIYELİ HİKMET BEY

Çarlık döneminde Rusya’dan kaçarak Trabzon’a gelen Kafkas göçmeni bir ailenin çocuğu.

 

Çarlık döneminde Rusya’dan kaçarak Trabzon’a gelen Kafkas göçmeni bir ailenin çocuğu.

İlk, orta ve lise eğitimlerini tamamladıktan sonra   “Askeri Tıbbiye” ye girdi. 3 yıl sonra yani Mart 1919’da okul İngiliz birlikleri tarafından işgal edildi.

Okulun, yani Tıbbiye-yi Şahanenin kurtulması için Hikmet Bey’in ne yaptığını dün anlatmıştım.

4 Eylül’de Sivas Kongresi toplanacaktı. Öğrenciler  kongreye katılmak üzere aralarından iki temsilci seçtiler. Bunlardan biri  işgalci İngiliz askerlerine karşı gelerek okulun kuleleri arasına Türk bayrağı asan Tıbbiyeli Hikmet Bey’di.

Öğrenciler Sivas Kongresine katılacak arkadaşlarının masraflarını karşılamak için aralarında para topladılar ama toplanan para bir öğrencinin gidiş-geliş masrafını karşılıyordu. Bunun üzerine iki öğrenci yerine sadece biri gönderilebildi. İşte o yani 18 yaşındaki Hikmet Bey’di.

Sivas Kongresi başladığında Mustafa Kemal Paşa buradaki olumsuz havadan çok rahatsız olmuştu. Çünkü en yakınındakiler dahil birçok delege, bağımsızlık mücadelesinin başarılı olacağına inanmıyor, kurtuluş için ABD veya İngiliz mandası (himayesi) istiyorlardı.

Kongredeki bu olumsuz havayı dağıtan ve delegeleri kendine getiren, 18 yaşındaki Tıbbiyeli Hikmet Bey oldu.

Hikmet Bey  “Beyler,” diye bağırıp herkesi susturduktan sonra, “Delegesi bulunduğum Tıbbiye, beni buraya bağımsızlık yolundaki çalışmalara katılmak üzere gönderdi.
Mandayı kabul edemeyiz. Eğer manda fikrini kabul edecek olanlar varsa bunları şiddetle reddeder ve kınarız. Eğer manda fikrini kabul ederseniz sizleri de hain ilan ederiz, " dedikten sonra, Mustafa Kemal 'e dönerek, "Paşam siz de manda fikrini kabul ederseniz sizi de reddederiz. Mustafa Kemal Paşa’yı vatan kurtarıcısı olarak değil, vatan batırıcısı olarak adlandırır ve lanetleriz,” diye haykırdı.

Mustafa Kemal Paşa Tıbbiyeli gencin onurlu duruşu karşısında şu cevabı verdi: “Evlat içiniz rahat olsun. Biz azınlıkta kalsak da mandayı kabul etmeyeceğiz. Manda da yok, himaye de. Parolamız tektir ve değişmez: YA İSTİKLAL YA ÖLÜM."

Sonra da delegelere dönerek, "Beyler gördünüz mü, muhtaç olunan kudret gençliğin asil kanında zaten mevcut " deyip, Tıbbiyeli Hikmet'i alnından öptü.

Kongrede söylenen bu sözler, daha sonra  Nutkun sonundaki Gençliğe Hitabe de, "Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur," şeklini aldı. 

 Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulunca; Hikmet Bey, arkadaşı Yusuf Beyle birlikte, Tıbbiye öğrenimini yarıda bırakarak Ankara’ya geldi ve iki Cebeci’deki Asker Hastanesinde   Tabip Albay İbrahim Tali Öngören’in başkanlığında, gece-gündüz çalıştı. Ardından da kendisine teğmen rütbesi verildi ve “Sıhhiye Subayı” olarak Büyük Taarruza da görevlendirildi.

Zafer kazanılınca İstanbul’a döndü ve tıp eğitimini tamamladı. Soyadı kanunu çıkınca Boran soyadını aldı. 

Mustafa Kemal Hikmet Bey’i hep hatırladı. Ona Balıkesir milletvekilliğini teklif etti ama o doktorluğu tercih etti ve Mustafa Kemal ile olan yakınlığını hiçbir şekilde kendi çıkarı için kullanmadı.
 
1944 yılında Sarıkamış’ta karda mahsur kalan Mehmetçikleri kurtarmaya çalışırken, ciğerlerini üşüterek verem hastalığına yakalandı ve bir sene sonra henüz 44 yaşındayken vefat etti. 

ESERLERİ VE ANISI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM.

Not: Belki bir gün oğlunu yazmak da kısmet olur.


İfral TURGUT

16.03.2024 11:41:00

YAZARLAR


“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”

CHP ADANA ÖRGÜTÜ GENEL SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR

DEMİRÇALI’YI ZİYARET ETTİ

VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI