YEREL GÜÇ

Yerel güç denilince sizin aklınıza ne geliyor bilmiyorum? Ancak benim aklıma hemen o beldede çıkan gazete ya da öteki diğer basılı yayınlar geliyor. Bu olgunun içine (varsa Radyo ve Televizyon gibi), sözlü ve görüntülü yayın organlarını da eklemek mümkün tabii ki.

 

Yerel güç denilince sizin aklınıza ne geliyor bilmiyorum? Ancak benim aklıma hemen o beldede çıkan gazete ya da öteki diğer basılı yayınlar geliyor. Bu olgunun içine (varsa Radyo ve Televizyon gibi), sözlü ve görüntülü yayın organlarını da eklemek mümkün tabii ki.

Durup dururken bu nereden çıktı diyebilirsiniz? Hemen yanıtlıyayım. Bu konudaki cevap çok basit ve yalın. Çünkü yazımı okuduğunuz “MİLLİ MÜCADELENİN KALESİ POZANTI GAZETESİ” yerel bir gazete. Şimdiye kadar yaptıkları ve başardıkları da, bundan sonra yapacaklarının işareti ve önsözü…

*****

Bu yerel güç tanımı da bana ait değil. Yerel Gazeteler, gazetecilik okulu gibidir diyen Necdet Buluz adlı bir gazeteciye ait. Kendisiyle hiç karşılaşmadık. Yüz yüze gelmedik. İnternette dolaşırken buldum bu meslektaşımı. Yazısında yerel gazetelerin sıkıntılarından söz ediyor. Bakın ne diyor: “Son günlerde yerel gazetelerin sıkıntıları gündem oluşturuyor. Ekonomik sıkıntılarla da mücadele etmek durumunda kalan yerel gazeteciliğin canlandırılması konusunda yapılan ve yapılmakta olan çalışmaları desteklediğimizi belirtelim.

Söz yerel gazetelerden ve gazetecilikten açılmışken, biz yerel gazetelerin ne denli önemli bir boşluğu doldurduğuna dikkat çekmek istedik.”

Macintosh HD:Users:mac:Desktop:MakinasaınınBaşındaBirGazeteci.jpg

Necdet Buzluk yazısının başka bir yerinde de şunları söylemiş:

“İletişim Fakültelerinin bir bütün olarak eğitim programının amacının, gazeteci adayını mesleki donanımlı kılmak olduğu söylenebilir.  Oysa, teorik bilgilerle donanım yerine, pratik, ülke koşullarına adapte edici ve ülke koşulları içinde vücut bulmayı kolaylaştırıcı, donanımlara gerek olduğu öne sürülebilir. Her ne kadar “Medya etiği” dersleri olsa da, özünü “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi”nden alan, her aşamasında karşı karşıya kalabileceği durumlarda rehber olacak mesleki ilkeler bilgiler ve pratiklerle gazeteci donanmalıdır. Eski deyimle gazeteciliğin “Adab-ı muaşereti” öğretilmelidir. Sözü edilen öğreti içinde Doğruluk İlkesi, Haberinin Doğruluğunun Kanıtı, Tarafsızlık İlkesi, Haber Kaynaklarıyla İlişki, Gazetecilik ve Çıkar İlişkileri, Ekonomi Gazeteciliği, Yargı ve Sağlık Haberleri, Çocuklar ve Cinsel Saldırılar, Sosyal ve Toplum Olguları ve Nefret Söylemleri Konusu, Özel Yaşamın Gizliliği İlkesi, Blogcular ve Etik İlkeleri gibi benzeri başlıkların altı doldurulmalıdır.”

*****

Necdet Buzluk arkadaşımız çok doğru şeylere değinmiş. Aynı görüşte ve fikirde olduğumuzu belirterek, yerel gücümüzün farkında olduğumuzun altını çiziyoruz.

Bu seferlik de bu kadar.

Kalın Sağlıcakla.


Erdoğan VAROL

23.02.2024 18:57:00

YAZARLAR


CHP’NİN DANIŞMA KURULU TOPLANTILARI BAŞLIYOR

YÜREĞİR BELEDİYESİ UYARDI

ENERJİSA’DAN KARATAŞ’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA TAM DESTEK

M1 ADANA AVM’DEKİ “İYİLİK” TEMALI KERMES ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

DİKKAT! FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR!

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ”

APARTMANDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİY ÜRETMİŞLER!

“ÇUKUROVA’YI PARLAYAN BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ”        

GÜRER: BORÇLU YAŞAMIN SONUNDA CEZAEVİ VAR

“YÜREĞİR’E YATIRIM YAPAN KAZANIR”

“MAVİ SULARDA ENGELSİZ MUTLULUK” PROJESİ

SEYHAN BELEDİYESİ’NİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLDU

203 MİLYAR BATIK KREDİ VAR

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR