NÜVİT OSMAY

NÜVİT OSMAY


TCDD’de kaynak mühendisiydi.Okumayı severdi. Dale Carnegie’ye bir mektup yazarak fikirlerini beğendiğini, Amerika’daki kurslarına katılmak istediğini, kendisine yardımcı olup olamayacağını sordu. Carnegie etkilenmişti; ona eğitimi ücretsiz vermeyi kabul etti.
Osmay Amerika’da, Carnegie’nin temel, gelişim ve uzmanlık eğitimlerini aldı, toplum önünde konuşma, dost kazanma ve insanları etkileme sanatı konusunda “eğitmen” oldu.
Türkiye’ye dönünce, Carnegie’nin seminer formatını Türkiye’ye göre düzenleyerekDKD (Düşün Konuş Dinle Okulu) diye bir okul kurdu. Mesleğini de “İnsan Mühendisliği”diye tanımladı.
Osmay’ın hayran olduğu bir kişi de tarihçi Hendrik Van Loon idi. Hatta,evini de ziyaret etti, bir gece misafiri oldu. Van Loon’uneşi ona Einstein’in de evlerine sık sık geldiğini, Osmay’laaynı odada kaldığını söyledi.
Osmay o geceyi anlatırken, “Einstein’la aynı odadaonun karşımda olduğunu düşünmek, tüylerimi diken diken etti,” demişti.
Osmay ayrıca, TÜBİTAK Bilim Teknik dergisinin editörlüğünü yapmış ve derginin tirajını 15.000’den, 95.000’ e çıkarmıştı. Kendine göre de en büyük başarısı buydu. HalbukiOsmay projesini kendisi çizerek, Türkiye’nin ilk kaynakçı yetiştirme okulunu (Cer Atölyesi) kurmuş vebu okulda yetişen kaynakçılar boğaz köprüsünün inşasında da görev almışlardı.
Osmay’a göre, 21. yüzyılın en büyük icadı, icat etmenin metotlarının icat edilmesiydi. Ona göre geri kalmamız, geri kafalılığımızdan değil, metotlu düşünme ve metotlu çalışma mantığından yoksun oluşumuzdu.
En sevdiği şair, “Düşmek önünü görmemektendir,”diyen Tevfik Fikret’ti. Mevlana’nın “İnsan dilinin altında gizlidir,” sözünü rehber edinmişti. “Konuş ki, seni görebileyim,” diyordu.
Nüvit hocaya göre bağnazlığın 4 türü vardı.
1. Cehaletten doğan bağnazlık
2. Menfaatten doğan bağnazlık.
3. Alışkanlıktan doğan bağnazlık.
4. Korkudan doğan bağnazlık.

Hep, sakin ve sevgi merkezli yaşayan, sürekli gülümseyen, büyük insan olmaktan daha çok iyi insan olma kaygısı taşıyan bir İNSANDI.
Elbette, hepimiz gibi, kendini Türk ve bu vatanın evladı olarak kabul eden herkes gibi en büyük hayranlığı Atatürk’e idi. Onun ışığıyla Batıda gördüğü, her güzel şeyi kendi ülkesinde de görmek istiyordu.
Ve ülkesi için çok iyi olacağını düşündüğü bir şeyi alıp Türkiye’ye uyarlamıştı.DKD.
ÜLKEMİZDE
• KONUŞMADAN ÖNCE DÜŞÜNEN, VEKONUŞTUKTAN SONRA DİNLEYEN İNSANLARIN EGEMEN OLMASI DİLEĞİYLE.
AMA…O BAĞNAZLIĞIN DÖRT TÜRÜ VAR YA…
• ETRAFIMIZA BAKINCA DKD’DEN ÇOK, ONLARIN HER TÜRÜNÜ GÖRÜYORUZ.




İfral TURGUT

14.07.2019 10:06:57

YAZARLAR


ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA REKOR MERT DEMİR KONSERİNDE

BU BESİNLER, ALZHEİMER VE PARKİNSON RİSKİNİ AZALTIYOR!

"YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYORSUNUZ?"

DÜNYA SANAT GÜNÜ’NDE ÜÇ SANATÇIYA ÖDÜL

İLACA ERİŞİM ENGELLENEMEZ!

BİRİKTİRME HASTALIĞI BELİRTİLERİ!

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINDA HER GÜN ETKİNLİK

A.KADİR KAÇAR YAZDI/ DDY ÇILDIRMIŞ OLMALI...

TARKAN, YARININ KÖYLERİ İÇİN ADANA’DA

“ŞİDDET EN YAKICI SORUN HALİNE GELDİ”

“SEYHANLILARA VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTACAĞIZ”

SEYHAN’DA AK PARTİ’DEN 3 İSİM MHP'DE

“TEBRİK ÇİÇEKLERİNİZ BURS OLSUN”

Ç.Ü’DE “REKTÖR-ÖĞRENCİ BULUŞMASI”

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINDA  HALUK LEVENT KONSERİ

HÜSEYİN SUNGUR YAZDI/ NİSAN’DA ADANA BİR BAŞKA GÜZELDİR!

İFRAL TURGUT YAZDI/HİÇ BİR DİKTATÖRLÜK HİKÂYESİ MUTLU SONLA BİTMEZ