TRT Adanalı Gazeteciye ne kadar para ödedi?
Manşet Haber 27.06.2016 13:18:05 0

TRT Adanalı Gazeteciye ne kadar para ödedi?

TRT Adanalı Gazeteciye ne kadar para ödedi?

Adana(Ulus)--TRT’nin en büyük gider kalemini oluşturan dış yapımlar sayesinde iktidara yakın çok sayıda kişi ve yapımcı cebini dolduruyor. Spor spikeri Ersin Düzen, TRT stüdyolarında çekilen ortak yapım Stadyum programı için haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira alıyor. Maysa ve Bulut isimli çizgi film için yapımcıya bölüm başı 450 bin lira ödeniyor

Dış yapımlara yılda 600 milyondan fazla para harcayan TRT, bu harcamalarla tüm özel televizyonları geride bırakırken aynı başarıyı reyting listelerinde yakalayamıyor.

Dizi ve programlara ödediği bölüm başı ücretlerle tüm yapımcıların iştahını kabartan TRT, özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcılar için önemli bir gelir kapısı haline geldi. Yedi binden fazla çalışanı, çok sayıda stüdyosu ve devletin bütün imkanları elinde olmasına rağmen vatandaşlardan kesilen elektrik katkı payı ve bandrol gelirlerinin yüzde 85’i, TRT yönetiminin aldığı kararlarla dış yapımlara harcanıyor.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Üst Komisyonu’nda KİT Komisyonu üyesi Milletvekilleri tarafından yöneltilen sorulara verilen cevaplar, vatandaşın parasının nasıl peşkeş çekildiğini bir kez daha ortaya koydu.atilla_sertel_chp_izmir_mv

FİYAT REKORU TRT’DE

TRT yönetimi tarafından KİT Üst Komisyonu’na gönderilen cevapları değerlendiren CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, “Vatandaşlardan kesilen paralarla ayakta duran TRT, özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcıların gözdesi haline geldi. Dizilere bölüm başı milyonluk ücretler ödeyen TRT, bir-iki istisna hariç aynı başarıyı reyting sıralamasında gösteremiyor. Yani TRT, ödediği paranın karşılığını ne reklam geliri olarak ne de reyting sıralaması olarak alamıyor. Özel kanallar yapımcılara TRT’den çok daha az para ödüyor ancak başarı oranları çok daha yukarıda. Ya TRT yönetimi bu işi bilmiyor ya da göz göre göre kazıklanıyor” dedi.

Dış yapımlara 2014 yılında 560 milyon aktaran TRT’nin, aynı yıl dışarıya ödediği ücretin yalnızca yüzde 15’i kadar (84 milyon 499 bin) reklam geliri elde ettiğini belirten Atila Sertel, TRT’nin dizilere ödediği ücretlerle tüm kanallar arasında rekoru elinde bulundurduğunu ancak aynı rekoru reyting listelerinde elde edemediğini vurguladı.

TRT’NİN ZENGİNLERİ

TRT’nin kendi zenginlerini yarattığını ve iktidara yakın kişilere ‘bonkör’ davrandığını kaydeden Sertel, şunları söyledi:

“AKP iktidarı döneminde sadece iktidara yakın oldukları için çok sayıda gazeteci, akademisyen, doktor, sanatçı ve siyasetçi TRT sayesinde adeta köşeyi döndü. Üst düzey referanslarla bu kuruma kapağı atan belli kesimler ‘TRT’nin malı deniz…’ yaklaşımıyla cebini doldurmaya bakıyor. Bu konuda çok sayıda somut örnek var. Örneğin aynı alanda başka firma yokmuş gibi Çekim Merkezi Prodüksiyon firmasına 20 farklı projede 23 program yaptırılmış. İddia edildiği kadarıyla AKP’ye yakınlığıyla bilinen Acar Filiz diye birinin sahibi olduğu bu firmaya 1 milyondan fazla para aktarılmış. Yine TRT’nin Euro 2016 spikerleri arasında yer alan ve Cumhurbaşkanı’nın iftarı için Fransa’dan günübirlik İstanbul’a gelen ve Genel Müdür Şenol Göka ile aynı masada poz veren Ersin Düzen de TRT yönetiminin gözdelerinden. Ersin Düzen’in Fransa için ne kadar ücret aldığını bilmiyoruz ama haftada iki gün yayınlanan, yapımcısı ve sunucusu olduğu Stadyum programı için bölüm başı 34 bin 750 lira ödendiğini biliyoruz. TRT’nin kameralarıyla, TRT imkanlarıyla, TRT stüdyolarında çekilen Stadyum için Ersin Düzen’e haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira aktarılıyor. Öte yandan; Cumhurbaşkanının başdanışmanları arasında bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na TRT’deki programı için bölüm başı 32 bin 500 lira ücret ödeniyor. Bilal Erdoğan’ın arkadaşı TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren’in tavsiyesi ile kanalla çalışmaya başlayan Diriliş dizisinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ’a da bölüm başı 1 milyon 100 bin lira ücret ödeniyor. TRT’nin zenginleştirdiği isimlerin listesi böyle uzayıp gidiyor.”

ÇİZGİ FİLM İÇİN BÖLÜM BAŞI 450 BİN

TRT’nin 13 kanalından biri olan TRT Çocuk’ta yayınlanan çizgi filmlerin birçoğunun dış yapım olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel,  çizgi filmlerin bölüm başı ücretlerinin 40 bin ila 450 bin lira arasında değiştiğini söyledi. Sertel, “TRT çocuklara yönelik kanal kuruyor ancak bu kanalı yönetecek, proje üretecek çizgi film ve animasyon ekibini oluşturmuyor. İşin kolayına kaçarak çizgi filmleri de dış yapım olarak satın alıyor. Örneğin ‘Elif’in Düşleri’ isimli çizgi filme bölüm başı 42 bin 500 lira ödeyen TRT, ‘Maysa ve Bulut’ isimli çizgi film için ise bölüm başı 450 bin lira ödüyor. Tamamen bilgisayar ortamında yaratılan, set, kostüm ve diğer prodüksiyon masrafları olmayan bir program için yarım milyona yakın ödeme yapılıyor. Diğer çizgi filmlerin 10 katı ücret ödenmesinin sebebini TRT yönetimi açıklamalı. Halkın parası niçin bu şekilde savruluyor kamuoyuna anlatılmalı. Şahsım adına ve partim adına vatandaştan zoraki kesilen paralarla ayakta duran TRT’nin ve yönetiminin yaptığı işlerin peşini bırakmayacağım. Hem KİT Komisyonu üyesi hem Milletvekili hem gazeteci hem de vatandaş olarak TRT’den hesap sormaya devam edeceğim” diye konuştu.

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°