TÜRKİYE İŞ BANKASINI KİM YÖNETİYOR?

TÜRKİYE İŞ BANKASINI KİM YÖNETİYOR?

Türkiye İş Bankası’nın Atatürk hisseleri DP’li Menderes’ten beri sağ politikacılar tarafından istismar edilmektedir. İlki 1951 yılında 5830 sayılı Kanunla, diğeri ise 1953 yılında 6195 sayılı Kanunlarla CHP’nin ve Halk Evleri’nin mal varlıklarına el konulmuştu. Sonra Kenan Evren aynı şeyi yaptı. Şimdi de Erdoğan.
Ekonominin bu güzide ve yüz akı Banka’nın Menderes’ten Evrene kadar olan el koymaları mahkeme duvarlarına çarptı. Mahkeme hisseleri geri verdi. Çünkü el koymalar yasal değildi. Tamamen siyasi amaçlıydı.
Erdoğan’ın son günlerde yaptığı açıklamalarına gelinceye kadar yapılan girişimler siyasi husumetten kaynaklanıyordu. Şimdi de siyasi husumet var; ama ekonomik boyutu siyasi boyutunun önüne geçmiş! Çünkü, Banka ve bağlı kuruluşları ekonomik büyüklükleri açısından iştah kabartıyor.
İŞ BANKASI’NIN PİYASA DEĞERİ VE YÖNETİMİ
Türkiye İş Bankası’nın piyasa değeri 25 milyar 700 milyon 569 bin Türk Lirasıdır. Banka, finans ve sanayi devi işletmeleri bünyesinde barındıran bir Banka. Banka, Yönetim Kurulu ve Genel Müdür’ün başkanlığında oluşan yöneticiler tarafından piyasa ekonomisi ilkelerine göre profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmektedir.
Bankanın yüzde %39.29 hissesi İş Bankası Emekli Sandığına, % 28.09 Atatürk hisselerine, % 32.62 hissesi ise borsada işlem gören halka açık hisselerden oluşmaktadır.
Yönetim kurulunun 11 üyesi var. Bu üyeler ortaklık yapısına göre belirlenmektedir. 7 üye Bankanın çalışanlarından 4 üye de CHP tarafından belirlenmektedir. Yönetim kurulu da genel müdürü, genel müdür yardımcılarını belirliyor.
CHP tarafından yönetilen Atatürk hisselerinden CHP’ye hiçbir para aktarılmıyor. Getirinin yani kâr payının tamamı Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumuna verilmektedir. Bu iki kurum daha önce Dernekler Kanununa göre kurulan bağımsız dernekler şeklinde faaliyet gösterirken şimdilerde kamu kuruluşuna çevrilmiş, amacından uzaklaştırılmış kurumlar haline getirilmişlerdir.
Bankacılık ve sermaye piyasası mevzatına göre bankaların sahipleri var. Örneğin; Akbank Sabancı Ailesinin, Garati Bankası Şahenk Ailesi’nin. Diğer bankaların da öyle. Bankalar hakim hisselerine sahip ortakları tarafından yönetilmektedir. İş Bankası’nın hâkim ortağı, Türkiye İş Bankası Emekli Sandığı Vakfı ve Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’dır.
Banka emekçilerinin bağlı TÜRK-İŞ’e bağlı olduğu bir de sendika var. Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN). İş Bankası’nın tüm çalışanları da bu sendikaya üye. Sendika tüm çalışanlar için İş Bankası Genel Müdürlüğü ile toplu sözleşme yapıyor. Çalışma şartlarını belirliyor. Sendikanın 40 bin çalışanı ve 23 bin emeklisi ile Türkiye İş Bankası Emekli Vakıfları’nın yönetimlerini belirleniyorlar. Vakıf yöneticileri de İş Bankası’nın yönetim kurulu ve yöneticilerini diğer ortaklarla birlikte tespit ediyor. Yani gerek yönetim kurulu gerekse Bankayı yöneten kadro Türkiye İş Bankası çalışanlarından oluşmaktadır. Türkiye İş Bankası gelişmiş ülkelerde ki gibi, kendi çalışanları öncülüğünde kurumsal bir yapıyla yönetiliyor.
Türkiye İş Bankasının yönetimi böyle. Bundan sonraki yazımızda ise Banka’nın Bankacılık, finans ve sanayi kuruluşları hakkında bilgilendirmelerde bulunacak; Erdoğan’ın bu devasa kuruluşa neden çökmek istediği konusunu inceleyeceğim.


Sabri ARPAÇ

4.11.2018 23:11:45

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.


VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI