BÖYLESİ ANCAK BİZDE OLUR DEDİRTECEK BİR MEMLEKET DURUMU

BÖYLESİ ANCAK BİZDE OLUR DEDİRTECEK BİR MEMLEKET DURUMU

Üniversite Sınavlarındaki Matematik Başarısı İle Toplumsal Sorunlara Çözüm üretme Arasında Bir İlişki var mı?
İbrahim ORTAŞ
Böylesi Ancak Bizde olur Dedirtecek Bir Memleket Durumu
CNN Türk TV de matematik konuşan bilim insanlarını heyecanla izlerken (22 Nisan 2017) reklam arasın da gazete başlıklara bakınca aşağıdaki haber ile karşılaşınca yıllardır ülkemizin sorunu nedir dediğimiz olgu karşımıza çıkıyor.
Haber şu;
“'Köpek sahiplenme' kavgası kanlı bitti: 2 ölü, 5 yaralı
Şanlıurfa'da iki aile arasında yaşanan tartışma silahlı kavgaya döndü. Olayda iki kişi hayatını kaybederken 5 kişi yaralandı”.
1985 yılında Şanlıurfa’da çalışmış ve bölgeyi biraz gözlemiş olmanın verdiği genel kanımla bu durum ancak ülkemizde olur dedirtiyor.
Tabii karşıtlar arasında ne gelişti şimdilik bilmiyorum. Ancak neden insanımız hayatlarını bir köpeğe sahiplenme uğruna kaybettiler. Daha önce çocukların kavgası, tavukların birbirine karışması, tarla paylaşımı vs. çok çabuk kavgaya girişen ve kavgada kendini kaybedip insan öldüren insanların bir nedeni olması gerekir. Geleneksel feodal kültürün etkisindeki bölgede duygusal insanların normalde hoş-beş. Ancak kavgaya tutuşunca da kendilerini kaybediyorlar. Öz kontrol ortadan kalkıyor.
Gelişmişlik ile gelişmemiştik arasında bir farklılık varsa sanırım farklılığın önemli özellikleri herhalde önde gelen temel özelliklerden biri karşılıklı konuşmak, kurallara uymaktır. Köpek sahiplenmesi kavgasına tutuşan Urfalı hemşerilerimin herhalde hiçte böyle bir niyetle kavgaya tutuşmadılar. Ülkemizin sosyal bilimcilerinin, psikologların, sosyologların ve felsefecilerinin bu tür durumları incelmesi yaralı olacaktır. Bu insanların eğitim düzeyi, yaşama bakış açıları, haytan zevk alma durumu merak konusu. Hata bu tür insanlar nasıl eğitilmişler, okul ve sokak kültürünün kişinin gelişimi üzerindeki etkisi mutlaka incelenmelidir.
Türkiye’nin birçok sorunu var ancak öncelikli olanı sanırım kara cehalet. Ne biliyor, ne bilmediğini biliyor. Ezbere yaşayan çok sayıda insanımız bir bütün olarak hepimizin yaşamını ve geleceğimize dolaylı yollardan etkiliyor. Ön sorunun çözülmesi gerekir.
Matematiğin ne tür sorunlar çözdüğü dünyamızda haberi olmayan insanımızın başkasının yaptığı pompalı tüfeğin tetiğine basarak bir komşusunu öldürebiliyor. “Aferin” bir şey üretemiyoruz ancak başkasının yaptığı tüfeğin tetiğine basmayı iyi beceriyoruz. Afganistan’da da insanlar başaklarının ürettiği ileri teknoloji silahları ancak tetiğine basarak karşısındaki hasımı gördüğü türdaşını gönül rahatlığı ile öldürüyor. Evet, gerçekten aferin insanımızı. Keşke köpek sahiplenmesi için kavga edeceklerine, hayvan hakları için tartışsalardı. Keşke o hayvanın yerinin doğa olduğunu konuşsalardı.
Son YGS sınav sonuçları ayrıca yeniden ülkemizin eğitim düzeyi yaşadıklarımız arasında bir ilişki ortaya koyuyor mu? 2.200000 kişinin sınava girdiği YGS de 40 soru üzerinde ortalama matematik doğru cevap sayısı 5. Fen bilimlerinde 3.83. Acaba gelişmişliğimiz ile sınav soruları arasında bir ilişki var mı diye sormadan da edemiyor.
Yeniden düşünelim ve konuyu esaslı olarak ele alalım.

İbrahim ORTAŞ

16.06.2017 21:07:49

YAZARLAR


CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI

“AYÇİÇEĞİNDE ÜRETİM TÜKETİM KADAR ARTMIYOR”

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ TOPLANTISI

KARALAR MAKAMINI ATA ERGÜL’E TESLİM ETTİ

TÜRKİYE'NİN “SANAYİ” TEMALI TEK GENÇLİK KOŞUSU

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KUPASI TENİS TURNUVASI

ABB BAŞKANI ZEYDAN KARALAR’DAN 23 NİSAN MESAJI

VALİ KÖŞGER’İN 23 NİSAN MESAJI

DEMİRÇALI: “ÇOCUKLAR BİZİM YARINLARIMIZ”

ÇİFTÇİLERİN SGK UYGULAMALARINDA YAŞADIĞI SORUNLAR

TGC TÜRKIYE GAZETECILIK BAŞARI ÖDÜLLERI SAHIPLERINI BULDU

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI SONA ERDİ

DOÇ.DR.GÜRKAN ATEŞ ABB GENEL SEKRETER YARDIMCISI OLDU