YENİ TEKNOLOJİLERLE BALIKÇILIKTA ÇIĞIR AÇACAKLAR
Spot Haber 12.02.2018 12:51:25 0

YENİ TEKNOLOJİLERLE BALIKÇILIKTA ÇIĞIR AÇACAKLAR

YENİ TEKNOLOJİLERLE BALIKÇILIKTA ÇIĞIR AÇACAKLAR

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Norveç’te bulunan SINTEF Ocean tarafından yürütülen etkili, uyumlu ve çevresel açıdan sürdürülebilir balıkçılık sektörü için teknolojik gelişmeleri amaçlayan SMARTFISH isimli Avrupa Birliği UFUK2020 araştırma projesinin ortağı oldu.
Çukurova Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakülteleri temsilcileri, sürdürülebilir deniz balıkçılığı için yenilikçi teknolojiler geliştirmek amacıyla atılacak ilk adımları tartışmak üzere Avrupa'daki 18 farklı ortağın bağlı olduğu üniversite, araştırma enstitüleri ve endüstriden 35 uzmanla birlikte Norveç'in Trondheim kentinde gerçekleştirilen ilk proje toplantısına katıldı.
Deniz canlı kaynakları üzerindeki artan avcılık baskısı sonucu sektörün sürdürülebilirliğine dair çağrılarla SMARTFISH projesini gerçekleştiren bilim insanları projenin amacını, “Balıkçılık sektöründe, kaynak kullanımını optimize etmek, stok tahminleri için otomatik veri toplama sistemleri geliştirmek, yasal düzenlemelere uyulduğuna ve ekolojik etkinin azaltıldığına dair kanıtlar sağlamak için ileri teknoloji ürünü ekipmanların geliştirilmesi, test edilmesi ve tanıtılmasıdır.” şeklinde açıkladı.
SINTEF Ocean Deniz Ürünleri Teknolojisi Bölümü Araştırma Direktörü Hanne Digre yaptığı açıklamada SMARTFISH-H2020 projesini, “Avrupa balıkçılık sektörünün her aşamasındaki süreçleri izleme, analiz etme ve iyileştirmeye yönelik köklü değişiklikler yapacak yenilikçi sistemlerin inşasıdır.” şeklinde tanımlarken, Proje Koordinatörü Bent Herrmann da, proje çıktılarının balık avcılığının tüm aşamaları boyunca (öncesi, süresince ve sonrası) Avrupa'daki ticari balıkçılara veriye dayalı kararlar alma konusunda yardımcı olacağını söyledi.
6 Milyon Avroluk Bütçe Ayrıldı.
2017 yılında Avrupa Birliği’nin önümüzdeki dört yıl için toplam altı milyon Avroluk bir bütçeyle bu projeye fon sağlanmasını onayladığı bildirirlerken ocak ayı ortasında proje katılımcıları Trondheim, Norveç'teki proje başlangıç toplantısı için bir araya geldi. Avrupa'daki altı ülkeden teknoloji geliştiricileri, cihaz tedarikçileri, balıkçılık şirketleri, araştırma ve balıkçılık yönetimi enstitüleri, üniversiteler ile disiplinler arası bir konsorsiyum oluşturarak 2 günlük konferansta ilk adımları atarak işbirliği yapılabilecek konuları tartıştı.
Proje 4 Yıl Sürecek.
2018-2021 yılları arasındaki dört yıllık süre boyunca, SMARTFISH-H2020 proje grubunun teknolojik yenilikleri kullanarak balıkçılık endüstrisinin sürdürülebilirliğine dair köklü değişimlere imza atacağı bildirildi. Araştırmacıların ve endüstri ortaklarının, bilgisayarla görü, kamera teknolojisi, veri işleme, makine öğrenimi, yapay zekâ, büyük veri analizi, akıllı telefonlar/tabletler, LED teknolojisi, akustik ve ROV teknolojisinde mevcut teknolojik yeniliklerden yararlanarak daha da yenilikler geliştirecekler.
Projenin 18 Ortağından İkisi Türk Üniversitesi.
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Gökhan Gökçe, Dr. Sinan Mavruk ve İsmet Saygu, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden de Prof. Dr. Hüseyin Özbilgin ve Yrd. Doç. Dr. Yeliz Özbilgin projede geliştirilecek ekipmanların Akdeniz ve Karadeniz’deki türleri tanıyabilmeleri için veri üretecek ve ’Akıllı Balıkçılık Cihazlarını (ABC)’ Türk Balıkçılık Filosuna uyarlayacak. Denemeler Karadeniz’de hamsi gırgırlarında, Ege Denizi’nde ışıkla balık avcılığı yapan gırgırlarda ve Akdeniz’de dip trollerinde gerçekleştirilecek.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°