Ç.Ü GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE AKILLI BASTON
Manşet Haber 1.03.2021 14:08:17 0

Ç.Ü GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE AKILLI BASTON

Ç.Ü GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE AKILLI BASTON




Adana Güney Rotary Kulübü tarafından Çukurova Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimine üye görme engelli öğrencilere akıllı baston hediye edildi.
Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Levent Yılmaz, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Adana Güney Rotary Dönem Başkanı Fatma Akdoğan, akademisyenler, öğrenciler ve rotaryanler katıldı.
Projeleri hakkında bilgi veren Güney Rotary Kulüp Başkanı Fatma Akdoğan, en temel insan haklarından biri olan hayata tam ve eşit katılım için dünyadaki 253 milyon görme engellinin daha çok çaba göstermesi gerektiğini ifade ederek, bu noktada Güney Rotary Kulübü olarak Çukurova Üniversitesinde eğitim öğretim gören görme engelli öğrencilerin bağımsız hareket deneyimini teknolojiyle dönüştüren WeWALK akıllı bastonu hediye ettiklerini söyledi.
Görme engellilerin yerdeki engelleri algıladıklarını, ancak baş hizasındaki engelleri algılayamadıklarını ifade eden Akdoğan, WeWalk cihazının 3 temel özelliği olduğunu söyledi. Akdoğan, “Birincisi görme engelli kişi yolda yürürken bastonu sağa sola sallayarak yerdeki engelleri algılayabiliyor ancak baş hizasındaki engelleri algılayamıyor. İkincisi teknoloji hızla gelişiyor özellikle navigasyon teknolojileri ve akıllı şehir teknolojileri. Görme engelliler için sesli navigasyon sistemi bulunmaz nimet. Akıllı baston görme engelli kişiyi baş hizasındaki engelleri görerek titreşimli uyarıyor. Üçüncüsü bu cihazın doğrudan akıllı telefonlarla eşleşebiliyor.” dedi.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ise, Çukurova Üniversitesi bünyesinde Engelli Birimi olduğuna dikkat çekerek, engelli öğrencilerin sosyal hayata tam ve eşit katılımlarını sağlamak amacında olduklarını ifade etti. Engelsiz bir üniversite için kampüs genelinde asansör, rampa ve benzeri çalışmaların yapıldığını da hatırlatan Prof. Dr. Tuncel, yeni yapılan ve tadilatta olan tüm yapıların fiziki şartlarında engelli öğrencilerin de eğitim öğretime tam ve eşit katılmaları için çalışma yaptıklarını söyledi.
Güney Rotary Kulübü Dönem Başkanı Fatma Akdoğan Sinerjik İlmekler Projesi kapsamında yapılan bilekliklerden Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’e hediye etti.
Daha sonra Çukurova Üniversiteli görme engelli öğrencilere WeWalk akıllı baston hediye edildi. Etkinlik anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.




YAZARLAR

15.1° / 9.5°