174  BİN ÇİFTÇİ, BANKALARIN TAKİBİNDE
Manşet Haber 3.08.2021 11:23:52 0

174 BİN ÇİFTÇİ, BANKALARIN TAKİBİNDE

174 BİN ÇİFTÇİ, BANKALARIN TAKİBİNDE

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Mart 2021 dönemi itibarıyla bankacılık sektörü tarafından tarım kredisi takip hesaplarında izlenen stok müşteri sayısı 174 bin 280 olduğunu açıkladı.
Bu yılın Mart ayı itibariyle kamu bankalarından tarım kredisi kullanan üretici sayısının 826 bin 916 olduğunu açıklayan Bakan Elvan, özel bankalardan tarım kredisi kullanan üretici sayısının ise 681 bin 896 olduğunu ifade etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal kredi kullanan ancak kredisini süresi içinde ödeyemediği için icralık olan çiftçi sayısının açıklanması istemiyle Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
“2019 ve 2020 yıllarında kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatifinden tarımsal kredi alan çiftçi sayısı kaçtır?
Kredi süresi dolduğunda, kredi borcunu ödeyemeyen çiftçi sayısı kaçtır? Yasal takipte olan tarım kredisi sayısı kaçtır? Tarımsal amaçlı kredi kullanıp borcunu ödeyemediği için icra işlemi başlatılan çiftçi sayısı kaçtır?
Tarım Kredi Kooperatifi tarafından, çiftçilerin kredi borçlarını beş hasat döneminde ödemesi ve borç faizlerinin silinmesi ile kredisini ödeyemeyen çiftçinin yeniden üretim yapabilmesi için yeni kredi verilmesine yönelik düzenleme yapılacak mıdır?
2019 ve 2020 yıllarında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından, kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin icra yolu ile taşınmazlarına el konulup, borç karşılığı arazi ve mülkleri ellerinden alınmıştır. Borç karşılığında haciz işlemi ile alınan taşınmaz sayısı kaçtır?”
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, kamu bankalarından Aralık 2029 itibariyle 802 bin 14, Aralık 2020 itibariyle 812 bin 517 ve Mart 2021 itibariyle de 826 bin 915 çiftçinin tarımsal üretim kredisi kullandığını açıkladı.
Bakan Elvan özel bankalardan tarımsal üretim kredisi kullanan çiftçi sayısını ise Aralık 2019’da 703 bin 616, Aralık 2020’de 654 bin 627 ve Mart 2021’de ise 681 bin 896 olduğunu bildirdi.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinden 2019 ve 2020 yıllarında toplam 734 bin 395 tarımsal üreticiye kredi kullandırıldığını kaydeden Bakan Elvan, “Mart 2021 dönemi itibarıyla bankacılık sektörü tarafından tarım kredisi takip hesaplarında izlenen stok müşteri sayısı ise 174 bin 280’dir” açıklamasında bulundu.
KOŞULLARI SAĞLAYAN ÜRETİCİYE YENİDEN YAPILANDIRMA OLANAĞI
Bakan Lütfi Elvan, bankalarca belirlenen koşulları sağlayan müşterilerin kredi borçlarının, müracaatları halinde bankacılık mevzuatı ve bankaların ticari uygulamaları doğrultusunda yeniden yapılandırılabildiğine dikkat çekti.
Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanmış olan ve kullandıkları krediler 2020 yılı sonu itibariyle tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılmış olan tarımsal üreticilerin borçlarına yeniden yapılandırma imkânı sağlandığını hatırlatan Bakan Elvan, Kanun maddesinin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar icra işlemi başlatılmadığını hatırlattı.
AKP DÖNEMİ, TARIMIN BİTİRİLDİĞİ DÖNEM OLARAK ANILACAK
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise girdi maliyetlerindeki artış, yüksek enflasyon, ekonomik kriz ve pandemi sürecinin neden olduğu olumsuzlukların, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektörünü de ciddi ölçüde olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Özellikle girdi maliyetlerindeki önlenemeyen artışın tarımsal üretim yapan çiftçiye borç batağına soktuğuna işaret eden Gürer, “Köylerde ve kasabalarda borçları nedeniyle icra takibi başlatılan, elinden tarlası, traktörü alınan çok sayıda çiftçi ile karşılaşıyoruz. AKP dönemi, Türkiye’de tarımın ciddi darbe vurulduğu bir dönem olarak anılacak” dedi.
İCRA DEĞİL, YENİ KREDİ İMKÂNI SUNULMALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu zor koşullarda üretim yapan çiftçilerin tarım kredi kooperatifleri ve kamu bankalarına olan borçlarının 5 yıl süreyle ertelenmesi, faizlerinin silinmesi ve üretimi devam ettirebilmesi için de yeni krediler yanında hibe desteği verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


facebook likes kaufen

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°