2. ADANA FELSEFE FESTİVALİ BAŞLIYOR
KÜLTÜR-SANAT 2.04.2018 19:34:46 0

2. ADANA FELSEFE FESTİVALİ BAŞLIYOR

2. ADANA FELSEFE FESTİVALİ BAŞLIYOR




Adana Büyük Şehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi’nin ev sahipliğini yapacağı Adana Felsefe Festivali ikinci kez, 5-6 Nisan 2018 tarihlerinde, Atatürk Parkı içindeki 75. Yıl Sanat Galerisi’nde yapılacak.
Festival komitesince yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Portakal çiçeğinin kokusuyla birlikte felsefenin de kokusunu almaya hazır mısınız? Portakal çiçeklerinin rengi ve kokusuyla daha da güzelleşen Adana’da, Nisan’da bir düşünce şöleni ve baharı yaşamak isteyenleri yine felsefenin sesiyle çağırıyoruz.
Amacımız bir festivaller şehri olan Adana’da felsefe içerikli bir kültür etkinliğini gelenekselleştirmek, böylece insanlarımızın felsefeyle tanışmasını, yakınlık kurmasını ve ilgi duyanların da felsefe sevgisini ve yönelimini daha da güçlendirmektir. Felsefenin yaşamla ve insanla olan bağlarını, akademik çerçevenin dışında, uygun biçimde ortaya koyabilmektir. Felsefenin edebiyatla olan ilişkilerini ve bu bağlamda “aşk” temasını ele almak istiyoruz. Edebiyata ve aşka odaklanırken aynı zamanda felsefenin yaşamdaki yerini ve insanın varoluşunu anlamlandırma çabasındaki işlevinin ne olup olmayacağını da tartışacağız.
Temel mottomuz: felsefe hayatın içinde. Bu yıl aynı zamanda Felsefe edebiyatın içinde diyoruz.
Felsefe ve edebiyat ilişkileri bağlamında aşkı konuşmak için ülkemizin önemli felsefecileri ve edebiyatçıları 5 ve 6 Nisan tarihlerinde konuğumuz olacak. Adana’da ve aynı zamanda Türkiye’de ikinci kez düzenlenen felsefe festivaline katılacak kişileri ve sunum başlıklarını şöyle sıralayabiliriz:
Demet KurtoğluTaşdelen: Bir Performatif Felsefe Etkinliği: -Olmayan’da Deneylediğim Ne Var?, Selahaddin Halilov: “Edebiyat ve İç Dünya”, Senail Özkan: “Yunus Emre Düşüncesinde Aşk, Şiir ve Felsefe”,Bekir Özgen: “Felsefe, Edebiyat, Aşk Bağlamında Öykü”, Mustafa Emre: “Öyküde Şiirde Çocuk ve Sevgi”, Taşkıner Ketenci: 'Karanlık Edebiyat Üzerinden Aydınlanma Felsefesi”, Kamuran Elbeyoğlu: Bir Edebiyatçı Olarak SörenKierkegaard”, Birdal Akar: “Platon’un Öyküleri, A. KadirÇüçen: “Varoluşun Dile Getirilişi: Felsefe ve Edebiyat”,Ali Osman Gündoğan: “Edebiyatta Felsefe:Yabancı Örneği”, Ali Utku: “JacquesDerrida: Yapıbozum ve Edebiyat”, Ahmet Sarı: 'Şiir Dilinin Felsefeye Kattığı Sınırsız İmkanlarÜzerine:(Heidegger'inTrakl Okuması)”, H. Nur Erkızan: “Aristotelesçi Var Oluşçuluk: Olanaktan Özgürlüğe “, Eyüp Erdoğan: “Aşkın Şiiri”, H. Haluk Erdem: “Aşk, Şiir ve Bilgelik”.
Etkinlikler süresince çekimler yapılıp bir felsefe belgeseli hazırlanacaktır. Ayrıca katılımcıların konuşma metinleri daha sonra kitaplaştırılacak ve felsefe severlere kalıcı bir eser olarak sunulacaktır. Bilindiği gibi geçen yılın metinleri kitap olarak yayınlanmıştı. Felsefe festivalinde ilk günün sonunda bir şiir ve müzik dinletisi olacaktır. Felsefeyle ilgili kısa filmler-belgeseller de gösterilecektir.
Adana Felsefe Festivali Düzenleme Kurulu: Mustafa Günay, Gülsun Dülgeroğlu, Sadık Erol Er, Kerim Caymaz, Eren Erdem.

YAZARLAR

31.6° / 17.1°