31 EKİM’E ÇOK DİKKAT EDİN..!

31 EKİM’E ÇOK DİKKAT EDİN..!

31 EKİM 2018 ÇARŞAMBA GÜNÜ VERGİ VE SGK MEVZUATI AÇISINDAN 6 AYRI DÜZENLEME İÇİN “SON GÜN” OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR.
İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN VE “SON GÜN” ÖZELLİĞİ NEDENİYLE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYAN KONULAR:
Konut ve işyeri satışlarında 5 Mayıs 2018 tarihinden beri uygulanmakta olan indirimli katma değer vergisi ve tapu harcı uygulaması için de 31 Ekim 2018 tarihinde sona eriyor.
a. Yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının yüzde 8’e inmişti tekrar yüzde 18’e çıkacak.
b. Alım satım tapu işlemlerinde uygulanan harç oranı ise binde 20 yerine binde 15’e indirilmişti tekrar binde 20’ye çıkacaktır.
Sosyal Güvenli Kurumuna ödenecek kesinleşmiş borçların 7143 Sayılı yasaya göre yapılandırılmasının 2’nci taksiti için son gündür. İlk taksiti ödeyenler bu 2. Taksiti ödemezler ise yapılandırmaları iptal olacaktır. Ayrıca bu 2. Taksiti ödedikten sonra bir yıl içinde sadece 2 kez borç ödememe yapma hakkı doğacaktır.
Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia kayıtlarının düzeltilmesinin 2’nci taksiti için son gündür.
8 Haziran 2018 tarihinde başlayan imar affı başvuruları için başvuru yapılmasının son gün günüdür.
Cumhurbaşkanı Hükümet Sisteminin uygulanmaya başlaması ile Başbakan ve Bakanlar Kurulu kaldırıldığı için bu işlemlerin içerik ve süre uzatımları da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yapılmaktadır.
Bu anlamda Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile bu sürelerin yeniden uzatılması da olanaklıdır.
Biz gelelim asıl konumuza. 150 m2’nin altındaki konutların katma değer vergisi oranı eskiden olduğu gibi yüzde 8 ve yüzde 1 olarak uygulanmaya devam edilecektir.
150 metrekareden büyük konutlar ile işyerlerinin de yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulmasının sürekli hale getirme konusunda emlak ve inşaat sektörünün yoğun istekleri de bulunmaktadır.
31 EKİM’E KADAR TAPUDA DEVİR İŞLEMİ YAPILMAZSA DA İNDİRİM UYGULANACAK
Bilindiği üzere, taşınmaz mülkiyeti tapuda tescil ile başkasına intikal eder. Dolayısıyla, katma değer vergisi bakımından gayrimenkullerin devrinde vergiyi doğuran olay, esas itibariyle, tapuya tescil ile doğar.
Ancak, Vergi İdaresi Başkanlığı uygulaması ile kat karşılığı inşaat işlerinde veya yap-sat inşaat işlerinde inşaat devam ederken yani henüz bitirilmeden veya tapuya tescilden önce fiilen teslim gerçekleşirse, vergiyi doğuran olay fiili teslim tarihinde gerçekleşmiş sayılmaktadır.
Buna göre; yüzde 18 oranında KDV’ye tabi konutların 31 Ekim 2018 tarihine kadar tapuya tescil edilerek ya da tapuya tescil edilmese bile tamamlanıp fiilen kullanımı için teslim edilmesi halinde de katma değer vergisi yüzde 8 olarak uygulanacaktır.
Gelir İdaresinin bu tür işlemlerde, vergi alacağının zamanında kavranması ve güvence altına alınması öncelemektedir. Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinde; ‘’malın tesliminden önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere, vergiyi doğuran olayın fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında” meydana geleceği hüküm altına alınmıştır.
Mevcut uygulamaya göre; yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi konutların söz konusu tarihler arasında henüz tapuda tescil yapılmamış veya inşaatı tamamlanmadığı için fiilen teslim edilmemiş olsa bile, konutların devrine ilişkin fatura veya benzeri belge önceden düzenlenen faturada katma değer vergisi yüzde 8 olarak uygulanacaktır. Yani, anılan konutlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar tapuda devredilmemiş ya da fiilen teslim edilmemiş olsa bile, 31 Ekim 2018 tarihine kadar (veya bu tarihte) satış faturası düzenlenmiş olması durumunda KDV oranı yine de yüzde 8 olarak uygulanacaktır.
İŞYERİ VE KONUT SATIŞLARINDA TAPU HARCI İNDİRİMİ
Bilindiği gibi, taşınmazların satışından devir eden ve devir alandan 492 sayılı Harçlar Kanunu hükümlerine göre tapu harcı alınmaktadır. (492 sayılı Kanuna ekli (4) sayılı Tarifenin I-20 bendi) Geçici düzenlemeden önce, hem devir eden (satıcı) hem de devir alan (alıcı) binde 20 oranında ayrı ayrı harç alınmaktadır.
5 Mayıs 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2018/11674 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, 5 Mayıs 2018 tarihinden itibaren 31 Ekim 2018 tarihleri arasında konut ve işyerleri için (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) binde 15’e düşürülmüştür.
Dikkat edilecek konu; konut ve işyeri teslimleri için geçici olarak binde 15’e düşürülen bu oran diğer gayrimenkuller için binde 20 oranından alınmaya devam edileceğidir.
Yukarıda da belirttiğim üzere, Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile sürenin yeniden uzatılması da olanaklıdır. Uzatılmadığı takdirde yeniden eski hükümler yani yüzde 18 oranı uygulanmaya devam edilecektir.

Sabri ARPAÇ

25.10.2018 11:29:42

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.


VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI