Oynamanıza Giyiminiz Engel Olmasın
Manşet Haber 30.07.2015 13:58:03 0

Oynamanıza Giyiminiz Engel Olmasın

Oynamanıza Giyiminiz Engel Olmasın

Adana(Ulus)--“Kumla toprakla oynamanıza, çimlerde yuvarlanmanıza ne ütülü gömleğiniz ne de topuklu ayakkabılarınız engel olmasın!” Bu açıklama Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayperi Dikici Sığırtmaç’a ait. Doç. Dr. Ayperi Dikici Sığırtmaç ebeveynlere yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

“Paylaşmanın/sevginin” önemine değinen Doç. Dr. Ayperi Dikici Sığırtmaç çocukların tek dayanağının anne babalar olduğuna dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi;

“Sevgiyi hissettirmenin sadece bir yoludur sarılmak ve öpmek. ‘Seni seviyorum’ demek yeterli midir sevildiğini bilmesi için? Bir çocuk hataları olsa da, bazen çok kızdırdığının farkında olsa da hayatta tek dayanağıdır anne babası. Anneye itiraz edip bağırıp çağırıp ağlarken bile sığındığı güvenli limandır ana kucağı… Sevmek ve sevilmektir insanı insan yapan. Paylaşmak elindekini bölmek midir? Neleri niçin nasıl paylaşmalı? En başta sevgiyi paylaşmayı öğrenmeli insan. Bunu başardığında zaten hassas, duyarlı, dürüst, güvenilir, onurlu ve başarılı olacaktır. Başarılı olmak adı geçen bir meslek sahibi olmak değil, her halinle mutlu olmayı başarmaktır.”

Sevginizi Paylaşmanın Yolları

Doç. Dr. Ayperi Dikici Sığırtmaç çocuklara sadece sarılarak öperek sevgi vermenin yetmeyeceğini hatırlatarak şunları kaydetti;

“Onunla birlikte onun gibi senin gibi olarak vakit geçirmektir. Nasıl onun gibi… Yani bir çocuk gibi düşünmek, meraklı olmak, karıştırmak, sormak, hareket halinde olmak. Parka götürdüğünde bankta oturup izlemek, yapma dökme demek değil, kumda oturup birlikte kovayı doldurmak, ona göstermeden kovanın dibine biraz ot koyup kalıp çıkardığınızda “Aaa kulemizde otlar çıkmış” diyerek şaşırmak, şaşırtmaktır. Birlikte şarkı söylemek, dans etmek, gülmektir. Tabağa yemeği koyup birlikte süslemek, birlikte yemek, toplamaktır. Nereye yürüyeceğinizi bilmeden yürüyüşe çıkmak, gideceğiniz yöne kendisinin karar vermesine, istediği yerde durup çiçekleri böcekleri incelemesine izin vermektir. ‘Birlikte ne yapmak istersin’ diye sorup onun da fikrini almaktır. Sorularına birlikte cevap aramak, bulmak, sohbet etmektir. Kuralları niçin koyduğunuzu gerekçeleri ile açıklamak, kendisinin de gerekli gördüğü kuralları koymasına izin vermektir. Yorgun olduğunuzda bunu açıklamak, biraz zaman istediğinizi belirtmek, karşılıklı huysuzluk ederek sıkıntı yaşamayı engellemektir.”

“Önce Kendimizi Değerlendirmeliyiz.”

Ebeveynlere seslenen Doç Dr. Sığırtmaç öncelikle ebeveynlerin kendilerini değerlendiren paylaşmayı bilerek büyüyen çocuklar yetiştirmesi gerektiğini söyledi. Doç Dr. Ayperi Dikici Sığırtmaç, “Doğru rol model olabilmek için önce kendini değerlendirmektir. Çocuğunda görmek istediklerini önce kendin yaparak model olmaktır. Aynaya baktığında neyi, kimi görüyorsun. Geriye dönüp baktığında keşkelerin yok mu? Hep olacak, ama ayna keşkeleri azaltmakta bir yol göstericin olsun ailen için… senin için… çocuğun/çocukların için… Aynı evde, aynı anne babanın çocukları olsak da her birimiz farklı değil miyiz? Her çocuğun doğuştan getirdiği karakter özellikleri, farklı yetenek ve ilgi alanları olduğunu da unutmamak gerekir. Fakat her ne olursa olsun paylaşmayı öğrenmek ve öğretmek ortak noktamız olmalıdır. Paylaşarak büyüyen çocuklar gelecekte gurur kaynaklarımız olacaktır. Senin gibi… Onun gibi…”

YAZARLAR

31.6° / 17.1°