7 Gün 24 Saat Hizmet Veriyoruz
Manşet Haber 6.09.2015 11:56:36 0

7 Gün 24 Saat Hizmet Veriyoruz

7 Gün 24 Saat Hizmet Veriyoruz

halksagigiAdana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Çağlar Çatak, hedeflerinin bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini sunmak olduğunu söyledi.

Dr.Çatak, 'Halk Sağlığı Haftası” nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, halk sağlığının, bireyi sağlıklı ve üretken bir şekilde tutarak toplumsal gelişmeyi sağlamayı hedeflediğini belirterek, “Bu hedefe ulaşmak amacıyla bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini sunmak esastır. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek halk sağlığı çalışmalarının temel amaçlarındandır.    “ dedi.

2012 yılında kurulan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) yurdun en ücra köşelerine kadar ulaşan 100 bine yakın personeliyle vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunduğuna dikkat çeken Adana Halk Sağlığı Müdürü Kadir Çağlar Çatak, Aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelinin yanı sıra çok farklı unvan ve meslek sınıfından profesyonel,  ekip ruhu içerisinde hizmet verdiklerini bildirdi. Çatak yazılı açıklamasında şöyle dedi:

“Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak anne ve bebek ölümlerini önlemek için, anne sütü ve emzirme eğitimleri, 550 sağlık personeline Acil Obstetrik bakım eğitimleri yapıldı. 2015 yılı ilk 7 ayında, 29650 yeni doğan bebeğe topuk kanı taraması,   25137 bebeğe işitme taraması yapılmıştır.  Ayrıca bebeklere Gelişimsel kalça displazisi ve görme taramaları yapılmakta ve erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan hastalıklar tespit edilerek daha sağlıklı bireylerin topluma kazandırılması sağlanmaktadır.halk_sagligi1

Bebek ve çocuklarımıza daha sağlıklı bir gelecek sunmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan aşıların vaktinde düzenli bir şekilde Aile Sağlığı Merkezleri aracılığı ile uygulanması sağlanmakta bulaşıcı hastalık risklerine karşı aşı kampanyaları özverili bir şekilde yürütülmektedir.  İlimizde görülen bulaşıcı hastalıklar tespit edilerek yayılmasını ve hastalık salgınlarını önlemek amacıyla çalışmalar kurumlar arası işbirliği içerisinde yürütülmektedir.

Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması nedeniyle oldukça zor bir süreçtir. Bu süreçte vatandaşlarımıza bilimselliği kanıtlanmış sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların ücretsiz olarak sunulmaktadır. İlimizde bulunan 7 adet Sigara polikliniğinde uzman ekiplerce değerlendirilen vatandaşlarımıza ilaçlar reçete edilmekte ve ücretsiz sunulmaktadır.  Bu merkezler KETEM, Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Adana Devlet Hastanesi, Ceyhan Devlet Hastanesi, Başkent Üniversitesi Hastanesinde bulunmaktadır. Vatandaşlarımız 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak da poliklinik bilgilerine ulaşabilirler.

Sigara bırakma tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan 300.000 kişiye yetecek kadar Bakanlığımız bütçesinden satın alınmış ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sigara bırakma ilaçlarının dağıtımına 23.02.2015 itibariyle başlanmıştır. Yetkilendirilmiş tüm sigara bırakma polikliniklerimizden reçetelenmesi ile devam etmektedir. 23 Şubat’tan itibaren ilimizde 7164 sigara bırakma ilacı ücretsiz dağıtılarak, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek verilmiştir.caglar_catak

Toplum Sağlığı Merkezlerimizde bulunan Obezite Birimlerinde diyetisyenlerimiz tarafından beslenme danışmanlığı yapılmakta, kronik hastalıklar açısından çok büyük bir risk faktörü olan obezitenin önlenmesi ve tedavi için çalışmalar yürütülmektedir.

Kronik hastalıklar açısından farkındalık çalışmaları, halk eğitimleri yapılmakta, okullarımızda eğitimler verilerek gençlerimize sağlıklı yaşam bilinci aşılanmaktadır.

Kronik Hava Yolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol İl Kurulu,  İl Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu, Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu, İl Tütün Kontrol Kurulu,  İl Tüberküloz Danışma Kurulu,  Müdürlüğümüz koordinasyonunda toplanmakta bu konularda kurumlar arası iş birliği ve koordinasyon sağlanmaktadır.”

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°