ABD TÜRKİYE’Yİ Mİ MODEL ALIYOR? BAŞKAN BİDEN BAKAN SELÇUK’A MI BENZİYOR?
Manşet Haber 30.01.2021 12:44:30 0

ABD TÜRKİYE’Yİ Mİ MODEL ALIYOR? BAŞKAN BİDEN BAKAN SELÇUK’A MI BENZİYOR?

ABD TÜRKİYE’Yİ Mİ MODEL ALIYOR? BAŞKAN BİDEN BAKAN SELÇUK’A MI BENZİYOR?

Geçen haftaki yazıda ilk kısmını ele almıştık, yeni ABD Başkanının kendi açıkladığı “Eğitimciler, Öğrenciler ve Geleceğimize Dair Biden Politikaları” broşüründe doğrudan dolaylı saydığı pek çok sorun bulunuyordu. Bu hafta bu sorunları nasıl çözeceğine dair önerilerini ve bizim Milli Eğitim Bakanlığı veya Bakan Selçuk’la ne kadar benzeştiğini özetle aktaracağım:

Sorun 1- Eğitim bütçeleri çok yetersiz, kamu okulları dökülüyor. “Amerikan İnşaat Mühendisleri Odasından D + notu aldı.” Buna rağmen okul ve üniversitelerden harcamaları (bütçeyi) daha da kısıtlamaları isteniyor.

Sorun 2- Halk okulları, topluluk okulları çok kalabalık (yeni okul ve dersliklere ihtiyaç var).

Sorun 3- Öğretmen ücretleri/maaşları benzer mesleklerden daha düşük.

Sorun 4- Yeterli öğretmen atanmıyor, öğretmenlerin iş yükü, kırtasiye işleri çok fazla. “Ve çoğu kez, öğretmenler ve okul personeli sınıfın çok ötesine geçen ek sorumluluklar üstlenmek zorundadır. Eğitimciler kendi paralarını okul malzemelerine harcıyor, yeni öğretmenlere rehberlik ediyor ve koçluk yapıyor, sosyal hizmet uzmanı olarak doldurmaya çalışıyor ve çok daha fazlası.” “Ülkenin dört bir yanındaki eğitimcilerin - Batı Virginia'dan Arizona'ya, Kentucky'ye kadar eyaletlerde - sadece kendi ücretleri ve menfaatleri için değil, aynı zamanda öğrencilerine hizmet etmek için ihtiyaç duydukları kaynaklar ve işten çıkarmalara karşı kahramanca eylemler düzenlediklerine tanık olduk.

Çözüm- Yazıktır, “Öğretmenler kaynaklarla desteklenmeli ve tüm bu sorumlulukları kendi başlarına üstlenmek zorunda kalmamalıdır.” “Eğitimciler kaynaklar ve saygı için bu kadar çok mücadele etmemeli.” Federal bütçede düşük gelirliler için ayrılan “Başlık I için finansmanı üçe katlayacak”, bunları “yatırımlar için kullanılma şartı” getireceğim. Vakıf türü oluşumlar başta olmak üzere olanları destekleyeceğim, daha fazla özel fon yaratmaya çalışacağım. Özel girişimcilerin daha fazla destek olmasını isteyeceğim, özel sektör mesleki teknik okulları artırmalı, özel sektöre teşvikler vereceğim. “Amerikan liseleri hesap verebilirlik ölçütlerini karşılamak için büyük ölçüde “atölye derslerinden” vazgeçtiler. Biden Yönetimi, okul mesleki eğitimine ve liseler, topluluk kolejleri ve işverenler arasındaki ortaklıklara yatırım yapacak.”

Sorun 5- Her beş çocuktan birinin ruh sağlığı bozuk. Bununla birlikte rehber öğretmen eksik, 1400 öğrenciye bir rehber öğretmen düşüyor.

Çözüm yok ama tavsiye- En azından 700 öğrenciye bir rehber öğretmen olmalı.
Sorun 6- Çocuklar sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor, fakir göz muayenesi bile olamıyor.

Çözüm Okul Aile Birliği- “Öğrenciler, önleyici bakıma erişemedikleri için alışkanlık olarak hasta olduklarında veya göz doktoruna gitmedikleri için odanın önündeki panoyu göremediklerinde, öğrenmek katlanarak daha zor hale gelir. Ancak birçok mahallede eğitimciler, ebeveynler ve topluluk üyeleri bir çözüm buldu: Topluluk okulları [paydaşlar, okul aile birlikleri]. Topluluk okulları, ailelerin karşılanmamış ihtiyaçlarını belirlemek için ailelerle, öğrencilerle, öğretmenlerle ve toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışır ve ardından okul binasındaki bu ihtiyaçları karşılamak için topluluk kaynaklarından yararlanarak okulları topluluk merkezlerine dönüştürmek için bir plan geliştirir. Biden, bu modeli genişletecek ve ek 300.000 öğrenci ve ailelerine bu kapsamlı desteği sağlayacak.”

Sorun 7- Renkli öğretmen, etnik gruplardan yeterince öğretmen yok.

Sorun 8- Renkli çocukların başarısı düşük.

Sorun 9- Renkli çocuklar eğitim fırsatlarından yeterince yararlanamıyor.

Çözüm yok ama tavsiye- Renkli öğretmen olursa renkli çocukların başarısı yükseliyor. Her okul en azından bir renkli öğretmen çalıştırsa iyi olur. “Tarihsel olarak renkli kolejler ve üniversitelerle çalışmak gibi renkli öğretmenleri işe almaya yönelik daha yenilikçi yaklaşımları destekleyecektir.”

Sorun 10- Okullarda şiddet var. “Okullarımızı daha güvenli hale getirmek için Ulusal Tüfek Derneği'ni bir kez daha yenin. Ebeveynler, çocuklarının okuldan eve gelip gelmeyecekleri konusunda endişelenmemeli ve öğrenciler mezuniyetten günler önce arkadaşları için kendilerini feda etmemeli. Silahlı şiddetin Amerikan yaşamının kabul edilebilir bir parçası olmasına izin veremeyiz. Biden, öğretmenleri silahlandırmanın çözüm olmadığını biliyor; bunun yerine rasyonel silah kanunlarına ihtiyacımız var.”

Sorun 11- Öğretmene saygı azalıyor.
Sorun 12- Öğretmenlerin kendisini geliştirmesi desteklenmiyor.

Çözüm yok dilek- Öğretmenler güzel iş yapıyorlar, saygı duyalım, sertifika programlarına katılmalarını teşvik edelim. Biden’ın sözleriyle; “Pek çok genç için, onlara inanan ve onlar için savaşan bir öğretmenleri ve okul toplulukları olduğunu bilmek büyük bir fark yaratabilir.” “Mevcut fonlar aynı zamanda yüksek talep gören bir alanda - özel eğitim veya iki dilli eğitim gibi - ek bir sertifika almayı seçen öğretmenlere, öğretmenlik yaparken borç biriktirmeden bunu yapmalarına yardımcı olmak için de kullanılacaktır.”

Sorun 13- Bölgeler arası büyük eğitim eşitsizlikleri var.

Sorun 14- Azınlıklar, etnik gruplar arasında büyük eğitim farklılıkları var.

Sorun 15- Yoksullar doğru düzgün eğitim alamıyor.

Sorun 16- Yoksullar, renkliler üniversitelere yeterince gidemiyor.

Sorun 17- Eğitim ve gelir adaletsizlikleri artıyor.

Öneri veya dilek- Federal bütçede yoksulların eğitimi için ayrılan pay artırılsa ve fonlardan fakir bölge ve sınıflar biraz daha yararlandırılsa iyi olacak.
Bunlar da önemli sayılabilir ama yapısal anlamda bir çaresizlik ilanı gibi duruyor. En ciddi ve olası tedbir mesleki teknik öğretimin özellere aktarılması, daha fazla özelleşme gibi gözüküyor.

Yani Biden diyor ki, yeni kamu fonu yaratmak zor, olanı fakire aktarmak da pek işe gelmiyor, orta ve üst sınıflar bunu engelliyor. Benim eğilimim de benzer, diğer yandan ABD’nin imajı bozuluyor ve iç sorunları birikiyor: İmaj ve oy için bunlar azaltılabilse, ABD ve kapitalizm daha uzun ömürlü olacak. Bunun için okul aile birlikleri (paydaşlar, toplulular), vakıflar, özel sektör destekçi olabilir.

Sorunlar daha çok da Biden’ın eğitim broşürüne yansıyanlar ana başlıklarla böyle.

Liberal iktisat içinde, kapitalizm içinde bundan fazlası akla zarar mı?

Ne dersiniz, Türkiye’de izlenen eğitim politikaları ile Biden’nınkiler arasında benzerlikler yok mu? ABD Türkiye’yi mi model alıyor, başkan Biden bakan Selçuk’a mı benziyor? Veya tersi mi? Trump’tan, onun zamanındaki eğitim politikalarından bunların farkı ne? Tüfek sayısı veya tüfeklerin nerede taşınacağı meselesi mi? Benim kanaatim, ABD orta sınıfının öncelikli dertlerinden biri bu olabilir, bu konuda muhafazakârlarla çok ciddi görüş ayrılıkları var gibi.



konulu porno


Selçuklu mutlu son

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.1° / 11.6°