Açlık, Yoksulluk hastalığı Cüzam
Manşet Haber 1.02.2013 10:02:55 0

Açlık, Yoksulluk hastalığı Cüzam

Açlık, Yoksulluk hastalığı Cüzam

cuzzam_adanaAdana Halk Sağlığı Müdürlüğü ülkemizde 2012 yılında, resmi kayıtlarda bin 200 cüzam hastası olduğunu bildirdi.

Cüzzam’ın (Lepra), tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalık olduğu ifade edilen Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasında,  hastalıkla ilgili, “Dünyanın alt gelir grubu bazı ülkelerinde açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe ve sürekli göçler gibi nedenlerle kökü kazınamamaktadır.” İfadesine yer verildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasında,  Cüzam Haftasında, toplumun cüzzam ve cüzzamlıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklanan korkularını önleyerek cüzzam hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, dünya standartlarına uygun bir şekilde tedavisi ve izlenmesiyle hastaların topluma kazandırmak olduğu ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 200 bin yeni Lepra vakası tedaviye alındığı ifade edilen Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Lepraya bağlı olarak çeşitli sekel ve sakatlıklar bırakabilen komplikasyonlar gelişmektedir. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde Lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir.

Ülkemizde 2012 yılı hastalık bildirimleri sonucunda kayıtlı lepralı hasta sayısı kümülatif olarak yaklaşık 1200 civarındadır. Son yıllarda yapılan taramalarda yeni tespit edilen hasta sayısında azalma görülmektedir. (2012 yılında 6, son yıllarda ortalama 4 vaka) 2012 yılı verilerine göre tedavi gören hasta sayısı 21’dir. Lepralı hastaların ilk tedavileri İstanbul, Ankara ve Elazığ İllerinde bulunan Lepra Hastanelerinde yapılmaktadır. Cüzzamlı hastalarla ilgili her türlü izleme ve değerlendirmeler hastaların yaşadıkları ildeki sağlık kuruluşlarınca yürütülmektedir. Hastaların tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

Gün geçtikçe sayıları azalan lepralı hastalar bizim toplumumuzun insanlarıdır. Onlarla ilişkiyi kesmek ve onları toplum dışına itmek yerine, ihtiyaçları olan anlayışı, yakınlığı, destek ve sevgi göstermek önde gelen bir vatandaşlık görevidir.

Lepra, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin hedeflerine ulaşması ile yakın zamanda dünyada ortadan kaldırılacağına inandığımız bir hastalıktır.”

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.2° / 19.1°