Adana Altın Koza Ödülleri
Manşet Haber 22.09.2013 02:23:05 0

Adana Altın Koza Ödülleri

Adana Altın Koza Ödülleri

altinkoza1Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 20. Yapılan  Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu'nun yönettiği 'Gözümün Nuru' ve Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği 'Yozgat Blues' filmine verildi.

Altın Koza Film Festivali'nin büyük ödül töreni bu yıl yeni açılan Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde yapıldı. Salon özel olarak her yer kırmızı halıyla kapatıldı. Bin 400 kişilik salon dev festival afişleriyle dekora edildi. Altın Koza Film Festivalinde bu yıl 215 filmin 10 ayrı salonda 450 gösterimle ücretsiz olarak sinemaseverle buluştu. Festivalde toplamda 630 bin lira para ödülü dağıtıldı.

Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde festivalin ödül törenini Şenay Gürler ve Sinan Tuzcu sundu. Kürşat Başar ve Yaşar da müzik dinletisi ve şarkılar seslendirdi. Salonda yarışan filmlerden kısa görüntüler izletildi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un katılmadığı törene 14 milletvekilinden sadece MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve CHP'li Ümit Özgümüş, katıldığı gözlendi.Törende,  Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Adana Bilim ve Teknoloji Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ile festival konukları da yer aldı. Törende ilk olarak Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda derece alan filmlerin yönetmenlerine, Altın Koza heykelciği verildi .

 ÖDÜLLERİN SAHİPLERİ

adana_altink12 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst'un başkanlık yaptığı ve yönetmen Pelin Esmer, yapımcı Türker Korkmaz, görüntü yönetmeni Özgür Eken, oyuncular Melisa Sözen ve Yiğit Özşener ile müzisyen Cengiz Onural'dan oluşan jürinin kararları açıklandı. Jürinin değerlendirmesine göre, Hakkı Kurtuluş'un yönettiği 'Gözümün Nuru' ve Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği 'Yozgat Blues' filmleri 'En İyi Film' seçildi.

Yarışmada verilen diğer ödüller şöyle 

Yılmaz Güney Ödülü: Köksüz (Deniz Akçay Katıksız)

Adana İzleyici Ödülü: Çanakkale Yolun Sonu (Mustafa Kemal Uzun)

SİYAD En İyi Film Ödülü: Gözümün Nuru (Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu)

Film-Yön En İyi Film Ödülü: Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun) ile Daire (Atıl İnanç)

En İyi Yönetmen Ödülü: Reha Erdem (Jin)

En İyi Senaryo Ödülü: Gözümün Nuru (Yozgat Blues)

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Soğuk (Ahmet Emre Tanık)

En İyi Müzik Ödülü: Mihaly İliç (Eve Dönüş Sarıkaşım 1915)

Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Deniz Hasgüler (Jin)

Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Savaş Alp Başar (Köksüz)

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Ahu Türkpençe ve Lale Başer (Köksüz)

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Ercan Kesal (Yozgat Blues)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Melis Ebeler (Köksüz)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Tansu Biçer (Yozgat Blues)

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Tural Polat (Eve Dönüş Sarıkamış 1915

En İyi Kurgu Ödülü: Ali Ada (Gözümün Nuru)

altinkoza_odulALTIN KOZA FESTİVALİNDE YARIŞAN FİLMLER

Toplam 47 eserin başvurduğu, ancak 12'sinin yarışmaya hak kazandığı festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda, yönetmenliğini Mustafa Kemal Uzun'un yaptığı 'Çanakkale Yolun Sonu', Atıl İnanç'ın yönettiği 'Daire', Alphan Eşeli'nin 'Eve Dönüş Sarıkamış 1915', Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun birlikte yönetmen koltuğunda oturduğu 'Gözümün Nuru', Emre Yalgın'ın 'Hadi Baba Gene Yap', Aslı Özge'nin 'Hayat Boyu', Reha Erdem'in yönettiği 'Jin', Deniz Akçay Katıksız'ın yönettiği 'Köksüz', Semir Aslanyürek'in 'Lal', Uğur Yücel'in yönettiği 'Soğuk', Biket İlhan'ın 'Yarım Kalan Mucize' ve Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği 'Yozgat Blues' filmleri 350 bin liralık 'En İyi Film Ödülü' için yarıştı.

ALTIN KOZA ÖDÜLÜ ALANLAR

Altın Koza Film Festivali'nde verilen ödüller şunlar 

'En İyi Film: Altın Koza Heykeli ve 350 bin lira

Yılmaz Güney Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 75 bin lira

Adana İzleyici Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 25 bin lira

En İyi Yönetmen Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 50 bin lira

En İyi Senaryo Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 20 bin lira

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 20 bin lira

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 20 bin lira

En İyi Müzik Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 15 bin lira

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 15 bin lira

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 10 bin lira

En İyi Kurgu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 10 bin lira

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 10 bin lira

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 10 bin lira

Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli

Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli

altinkoza_odul (2)

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°