ADANA HACI SABANCI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ PİLOT UYGULAMA
EKONOMİ 16.02.2020 11:20:34 0

ADANA HACI SABANCI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ PİLOT UYGULAMA

ADANA HACI SABANCI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ PİLOT UYGULAMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca sanayide enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik yürütülen 'Türkiye'de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi’’ (TEVMOT) Projesi’nde, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi pilot uygulama bölgesi seçildi.

TEVMOT Projesi kapsamında AOSB’de faaliyet gösteren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) sahibi, yönetici  ve çalışanlarına yönelik tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

AOSB Bölge Müdürlüğü Seyhan Toplantı Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Nilay Dönmez, Uluslararası Teknik Uzman Eric Gudbjerg, Proje Kıdemli Uzmanı Dr. Asuman Sönmez, KOBİ Uzmanı Beyhan Oya Demir ve Proje Müdürü Mustafa Salman konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AOSB Muhasebe ve Finans Müdürü Mustafa Gürgenç, bölge müdürlüğü olarak enerji verimliliğine büyük önem verdiklerini belirtti. Gürgenç, enerjinin verimli kullanımının sadece işletmeler değil ülke ekonomisi açısından da önemli olduğuna dikkati çekti. AOSB olarak, sanayicilere Türkiye’deki tüm sanayi bölgeleri arasında en uygun fiyatlı elektrik teminini gerçekleştirdiklerini belirten Gürgenç, enerji verimliliğinde Adana ODB’nin pilot uygulama bölgesi olmasından duydukları memnuniyeti de ifade ederek, konuşmacılara ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Gürgenç’in açılış konuşmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Verimlilik Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Nilay Dönmez, pilot uygulama sahası olarak belirlenen OSB'nin sanayicileri ve çalışanlarına TEVMOT Projesinin tüm detaylarını anlattı.

Dönmez, üye işletmelerde kullanılan elektrik motorlarının yeni ve verimli motorlarla değiştirilmesi sürecinin Bakanlık tarafından teşvik edileceğini belirtti.

Dönmez, 2015 yılında başlayan envanter çalışmasının ortaya çıkardığı sonuçlarla hayata geçirilen TEVMOT Projesinin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi iş birliği ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

KOBİ’lerde kullanılan motorların verimliliği hakkında yapılan envanter çalışmaları sonucunda, imalat sanayisinde kullanılan motorların yüzde 80’inden fazlasının verimsiz olduğunun belirlendiğini dile getiren Dönmez, ‘’ Sanayide kullanılan elektrik enerjisinin yüzde 70’inin elektrik motorlarından sağlanıyor. Bu durumu göz önünde bulunduran Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, 10’uncu Kalkıma Planı kapsamında hayata geçirilen TEVMOT projesine büyük önem vermektedir’’ dedi.

ÜST SINIR 80 BİN TL

7’nci OSB Enerji Zirvesi’nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da, verimsel elektrik motorlarının dönüşümüne verdikleri önemi açıkça dile getirdiklerini hatırlatan Dönmez, ‘’TEVMOT Projesi 5 bileşenden oluşuyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile iş birliği içerisinde  2 yıl boyunca açık kalacak enerji verimli motor dönüşüm desteği sağlanacak. Bu kapsamda işletme başına üst sınır 80 bin TL olarak belirlendi” diye  konuştu.

Uluslararası Kıdemli Teknik Uzman Eric Gudbjerg ise, motorların, sanayide kullanılan elektriğin yüzde 70’ini tükettiğini belirtti. Sanayide üretimin enerji verimliliği yüksek motorlardan geçmesinin yüzde 30-40’a varan tasarruflar sağlayacağının altını çizen Eric Gudbjerg, sanayicilerin eski motorlarını enerji verimli motorlarla değiştirmeleri için en doğru zaman olduğunu vurguladı.

 

 

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°