ADANA’DA “İHA”LARIN UÇUŞLARINA SINIRLAMA
Manşet Haber 30.09.2016 16:01:25 0

ADANA’DA “İHA”LARIN UÇUŞLARINA SINIRLAMA

ADANA’DA “İHA”LARIN UÇUŞLARINA SINIRLAMA

Adana Valiliği insansız hava araçlarının uçuşlarına sınırlama getirildiğini açıkladı.
Valiliği yazılı açıklamasında, uzaktan kontrol edilebilen ve ‘Drone” olarak da tanımlanan insansız hava araçlarının (İHA) uçuş bölgelerine sınırlama getirildiği belirtildi. Açıklamada, İnsansız Hava Araçlarının uçuşlarına yönelik “uçuşa yasak ve izinle uçurulacak bölgelerin” belirlenmesi kararının kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak amacıyla alındığı kaydedildi.
Adana Valiliği insansız uçuşlara sınırlama getirilmesine gerekçe olarak “İHA”ların uçuşlarına yönelik 30/09/2016 tarihli Valilik Emri maddeler gösterildi. Konuya ilişkin yönetmenlik şöyle:
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ (İHA) UÇUŞLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA VALİLİK EMRİ
Amaç
Madde 1- Adana ili sınırlan içerisinde, kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak
maksadıyla, İHA’lar (DRONE) için uçuşa yasak ve izinle uçulacak bölgelerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Kapsam
Madde 2- Adana ili hava sahası içerisinde uçurulacak İHA’ları; ithal edecek, satışını yapacak, işletecek ya da kullanacak gerçek ve tüzel kişileri kapsar.
Hukuki Dayanak
Madde 3- 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11 inci Maddesi, 5431 Sayılı SHGM Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun ve 2920 Sayılı TSHK'ya dayanılarak çıkarılan, 22.02.2016 tarihli İHA Sistemi Talimatının 17'nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- İnsansız Hava Aracı (İHA), aerodinamik kuvvetler aracılığıyla sürekli uçuş yapma yeteneğinde olan, üzerinde pilot bulunmaksızın uzaktan İHA pilotu tarafından kontrol edilerek veya otonom operasyonu İHA pilotu tarafından planlanarak uçurulan yada havada kalabilen hava aracıdır.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 22.02.2016 tarihinde yayımlanan İnsansız (Hava Aracı Sistemleri Talimatı (SHT-İHA) Madde 2'ye göre;
1) Devlet insansız hava araçları,
2) Yalnızca kapalı alanlarda kullanılan İHA ve sistemleri,
3) Yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler,
4) Azami kalkış ağırlığı 500 gr'dan az olan İHA’lar, talimat kapsamı dışında tutulmuştur.
Genel Esaslar
Madde 5- a) 22.02.2016 tarihli İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatının 18, Maddesine göre;
i) Aşağıda yer alan bölgelerde risk analizi yapılmadan ve Sivil Havacılık Genel
Müdürlüğünden izin alınmadan herhangi bir sınıftaki İHA ile uçuş yapılması yasaktır:
1) İrtifaya bağlı olmaksızın havalimanlarında, en yakında bulunan pistin
kenarından 5 NM (9 km) mesafeden daha yakın sahada,
2) İrtifaya bağlı olmaksızın seyrüsefer yardımcı cihazları, heliport, heliped, hava
parkı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanları, vb. merkez olmak üzere 5 NM (9 km) yarıçaplı sahada,
3) İrtifaya bağlı olmaksızın çok kalabalık bölgeler ve kalabalık bölgeler üzerinde,
4) Türkiye AIP'si ENR 5.1 bölümünde yer alan 'Yasak, Tahdili ve Tehlikeli
Sahalar' da,
5) Askeri binalar ve tesisler, cezaevi, akaryakıt depolan ve istasyonları, silah/fişek fabrika ve depoları gibi kritik yapı, tesis ve varlıkların çevresinde,
6) NOTAM ile ilan edilen sahalarda,
ii) Arama, kurtarma ve afet gibi öngörülmeyen acil durumlarda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile gerekli koordinasyonun sağlanması kaydıyla istisnai olarak Uçuş İzni verilebilir.
b) Askeri ve Stratejik Bölgeler: İl Valiliği, İl ve İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binaları, İl Jandarma ve İlçe Jandarma ile Jandarma Karakol Komutanlığı hizmet binaları, İncirlik 10.Tanker Üs Komutanlığı, Tümen ve hizmet görev alanları, kamu kurumlan konutları, Adana Adliyesi hizmet binaları ve lojmanları, ceza ve tevkif evleri, Seyhan/Çatalan baraj gölleri ve regülatörleri, şehirlerarası karayolları ve bağlantıları, Milli İstihbarat Teşkilatı hizmet binaları ve lojmanları, havalimanları ve çevresinde İHA uçurulması yasaktır.
c) i) Ekonomik Tesisler: Organize Sanayi Bölgesi, Ceyhan BOTAŞ, Ceyhan Serbest Bölge, Metal Sanayi Sitesi, enerji boru hatlarının bulunduğu bölgeler, tüm ilçelerdeki sanayi bölgeleri, Tufanbeyli Termik Santrali, büyük trafolar ve HES’ler
ii) İl Valiliğince toplantı ve gösteri yürüyüşüne müsaade edilen alan ve güzergâhlar ile açık ve kapalı spor müsabakaları yapılan alanlarda, yukarıda belirtilen yasaklı bölgelerin dışında kalan il ve ilçelerdeki meskun mahallerde,
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 22.02.2016 tarihli İnsansız Hava Araçları
Sistemleri Talimatında İnsansız Hava Araçlarının (İHA) uçurulmasına ilişkin bölümler saklı kalmak kaydıyla uçuş gerçekleştirilmeden en az 48 saat önce mahallin en büyük mülki idare amirliğinden (Valilik/Kaymakamlık) izin alınıp ilgili bilgiler en yakın kolluk birimine (Jandarma/Emniyet) verildikten sonra Sivil İnsansız Hava Araçları kullanılabilecektir.
d) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 22.02.2016 tarihli İHA talimatının 18’inci maddesinde yasaklanan yerlere ek olarak, mülki idare amirliğince de bu emir ile yasaklanan ve izne tabi tutulan bölgeler dışında kalan bölgelerde, kolluk birimlerine bilgi verilerek sınırlı yer ve zaman diliminde İHA kullanılabilir. Uçuşa izni verilmesi durumunda, İHA Sistemleri Talimatının 19’uncu maddesindeki uçuş şartları ve alan gerekliliklerine uyulacaktır.
Cezai Müeyyideler
Madde 6- 01/09/2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 674 sayılı KHK'nın 33. Maddesinde belirtilen;
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca belirlenen kurallara aykırı olarak veya mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran kişilere bin Türk Lirasından on bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır.
Yürürlük
Madde 7- Bu emir 30/09/2016 tarihinde yürürlüğü girer.
Yürütme
Madde 8- Bu emir hükümlerini Adana Valisi yürütür.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.2° / 19.1°