ADANA
Manşet Haber 10.06.2021 20:35:31 0

ADANA'DA İMAR ÇIKMAZDA

ADANA'DA İMAR ÇIKMAZDA

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde bu kez imar durumu tartışmaya açıldı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Başkanlığı’nda gerçekleşen oturumda gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Murtaza Kılçık, Adana’daki Haşmaks bina yüksekliği sorunu yaşandığını, bina yapacakların bu nedenle ruhsat alamadıklarını söyledi. Murtaza Kılçık haşmaks yani bina yüksekliği ile ilgili görüşlerini dile getirirken, Adana’da Haşmaks serbest olan bir yerin olmadığını söyledi.

[caption id='attachment_125485' align='alignnone' width='300'] ????????????????????????????????????[/caption]

Kılçık,Adana Ticaret Odası’nda yaklaşık 3 Bin üyesi bulunan 16. Meslek Komitesi İnşaat Mühendisleri Grubu üyesi olduğunu belirterek, 'Meclis üyesi olduğumuz için meslekteki arkadaşlarımız haklı olarak bizleri arıyor. Aradıkları ve söyledikleri konulardan bir tanesi çok vahim. Adana’da işler enteresan yürüyor. 2020 Şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir genelge yada yönetmelik çıkarttı. Adana’mızın dışında Haşmaks serbest olan bir yer yok. Planlama yapılırken yüksekliklerde belirlenir. Bu çok zor bir işte değildir.” dedi.
Adana’nın yüzde 80’inin orijinal planları yapılırken, yüksekliklerinin belirlenmemiş olduğuna dikkat çeken Kılçık, “1.5 yıl oldu. Özellikle 4 merkez ilçede bu sorun. 20 Şubat nerede 9 Haziran nerede. 1.5 yıl olmuş, karınca kadar yürümemişiz. Yüreğir İlçesi’nde haklıdır başkanımız 5 binlik revizyondan dolayı binliği gündeme getiremiyor. Seyhan’da kısmen geldi. 5 Binliği sorunlu olan yerler çıkartıldı. Sorunlu olmayan yerler komisyonda bekliyor. Sarıçam’da dürte dürte biraz daha hızlı yürümüştük. İtirazlar vardı. Bunlar ilçede karara bağlandı. İnşallah büyükşehir komisyonunda da karara bağlandıktan sonra ruhsat verilmeye başlanacak.” diye konuştu.
BİNA YAPMAK İÇİN RUHSAT ALAMIYORLAR
Çukurova İlçesi’nde bu sorun nedeniyle insanların bina yapmak için ruhsat alamadığını vurgulayan Kılçık, “Çukurova İlçesine bakıyoruz 5 binlik sorunu da yok. Bu ne tür sorunları getiriyor. Kentsel dönüşümde vatandaş test yaptırmış binasına ve çürük olduğunu görmüş. Yıkılması gerekiyor bu binanın. Süresi dolmuş bir bina. Belediye gidiyor resen yıkıyor. Kira yardımı bitmiş, adam belediyeye gidiyor ruhsat almaya ama ruhsat alamıyor. Alamamasının nedeni buranın Haşmaks’ı yok. Kanunda diyor ki. Temmuza kadar ben senden Haşmaks istemem 2020 yılı Temmuz ayına kadar. 2020 yılı Temmuz ayından, 2021 yılı Temmuz ayına kadar sana bir yıllık süre veriyorum. Bu süre içerisinde bu Haşmaksları belirle, bina yüksekliklerini belirle. Bir dirhem ilerleme yok. İlçe meclisinden de daha geçmedi diye biliyorum.” şeklinde konuştu.
BELEDİYELERE GELİR SAĞLAYACAK
Bu çalışmaların yapılmasının belediyelere de ciddi gelir sağlayacağına vurgu yapan Kılçık, “Belediyeler pandemi de bizim gelirimiz yok diyor. İnşaat ruhsatı belediye için en büyük gelirdir. 20 dairelik bir binanın belediyeye ödediği harç yaklaşık 100 bin lira iskan edile kadar ödediği meblağ bu. Büyükşehir Belediyesi de bundan nasipleniyor. Harfiyat yapıyor. Hafriyat bedeli kadarda hafriyat taşıma bedeli ödüyor. İlçe belediyeleri için ilginç bir örnek vereceğim. Enerji Kimlik Belgesi harcı var. Bende makine mühendisiyim. Benimde EKB verme yetkim var. Bir blok inşaata Bin TL gibi rakama EKB belgesi düzenleniyor. Isı yalıtım ve EKB’den belediye buradan harç alıyor. Bunların hepsi gelir.” ifadelerini kullandı.
İLÇE BELEDİYELERİNE ÇAĞRI
İlçe belediyelerine çağrıda bulunan Murtaza Kılçık, sözlerini şöyle tamamladı;
“Bu işin ucundan bir tutun. İnşaat sektörü diyince sadece bu müteahhitlerin derdi değil. Adana’da yüzlerce mimar, mühendis var. Hepsi ofisinde oturuyor. Yapı denetim firmaları oturuyor. Malzemeciler kısıtlı çalışıyor. Yani bunlar tamamen tıkanmış durumda. İlçe belediyelerine buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Allah rızası için bu yükseklikle ilgili sorunu artık çözün. Temmuz’da süre bitiyor.”
KARALAR: ADANA İÇİN ÖNEMLİ BİR KONU
Murtaza Kılçık’ın konuşmasının ardından söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Haşmaks konusunun Adana için çok önemli olduğuna vurgu yaptı. 3 aydır konuyla ilgili çalışma yaptıklarını vurgulayan Karalar, “Bu konu gerçekten Adana için önemli bir konu. Biz yaklaşık 3 aydır 1/25000’liklerin iptali söz konusu olduğundan bu yana çalışıyoruz. Müteahhit dernekleriyle birlikte, yapı denetçileri var, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası var. İmar Master Planı’na doğru gidecek bir çalışma başlattık. İlçe ilçe yapın dedim. Yüreğir’de çalışıyorlardı. Sanırım gelecek ay Seyhan’da çalışacaklar.” dedi.
ADANA’NIN MASTER İMAR PLANI GİBİ OLACAK
Yapılan imar planları mahkemeden geri dönmesin diye ciddi bir çalışmalar yaptıklarını dile getiren Karalar, “Çukurova’yı biz öne alırız. Bu konuyla ilgili Çukurova İlçesi’nin gereğini yapması konusunda elimizden geleni yaparız. İmarın açılması ekonomi açısından da önemli. Bütün taraflarla birlikte hummalı bir çalışma yapıyoruz. Yapılan imar planları mahkemeden geri dönmesin diye ciddi bir çalışma yapıyoruz. Acilen 3 Bin hektarlık açılacak. Acilen Haşmakslar belirlenecek ama o çalışma devam edecek.. 1/5000’liklerin 1/100 Binliklere uyduruluncaya kadar olacak. Adana’nın master imar planı gibi olacak bu. Çalışmamız devam ediyor.” diye konuştu.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.8° / 13.8°