ADANA
Manşet Haber 14.02.2021 22:37:17 0

ADANA'DA İZ BIRAKAN BELEDİYE BAŞKANLARI

ADANA'DA İZ BIRAKAN BELEDİYE BAŞKANLARI

Adana Türkiye’nin 4’üncü büyük kenti iken bugün 6’ncı büyük kent oldu. Türkiye’de en çok göç alan kentlerin başında geliyor.
Ağalar kenti olarak anılan Adana bugün Türkiye’de en çok işsizin olduğu kentler arasında gösteriliyor.Türkiye’nin markası olan başta ÇUKOBİRLİK, Güney Sanayi, Paktaş, Bossa, Akdeniz ve Sümerbank gibi onlarca fabrika kapandı. Çok talihsiz bir kent. Her dönemde yeterince iktidar nimetlerinden yararlanamayan bir kent oldu Adana. 12 Eylül 1980’den hemen sonra 29 Eylül 1980- 28 Mart 1984 döneminde Adana Belediye Başkanlığı koltuğunda önce Kurmay Albay Nuri Korkmaz, ardından Emekli Tuğgeneral Ali Ahmet Kelecek oturdu.
12 EYLÜL 1980 SONRASI BAŞKANLAR
1984 yılında yapılan ilk seçimlerde Adana Belediye Başkanlığına iktidar partisi adayı Aytaç Durak seçildi. Bu süreçte Adana Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuştı ve yapılan ilk seçimde Aytaç Durak koltuğunu Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ‘den 1977-12 Eylül 1980 döneminde CHP’den Adana Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan M. Selahattin Çolak’a bıraktı.
Cumhuriyet Halk Partisi kapatılmış olduğundan SHP’den Başkan seçilen Selahattin Çolak, Adana’ya önemli hizmetler verdi. Adana’ya bugün halen kullanılan Otogar, Adana Sebze Hali, Yüreğir Otogar ve Sebze Hali ile o dönemde Adana’ya Türkiye’nin en büyük ekmek fabrikasını kazandırdı. 12 Eylül ile birlikte unutulan ve Türkiye’nin en önemli Festivallerinden Altın Koza Festivaline yeniden start verildi. Çolak döneminde alt yapıda da önemli çalışmalar yapıldı. Seyhan ve Yüreğir’i bağlayan Mustafa Kemalpaşa Bulvarı hizmete açıldı. Güney Kuşak projesi hazırlandı. Adana’ya o dönemde Hafif Raylı Taşımacılık Projesi hazırlandı. Çolak döneminde 100. Yıldan Çukurova Üniversitesi, Otogar ve kent merkezini kapsayan toplu taşım projesi hazırlandı. Adana’ya Belediye otobüsleri başta olmak üzere büyük şantiyeleri kazandıran Çolak 1994 seçimlerinde koltuğunu Aytaç Durak’a kaptırdı. Selahattin Çolak, bir daha aday olmadı.
İlk dönem iktidar Partisi ANAP’tan Adana Belediye Başkanı seçilen Aytaç Durak, 1994’de de ANAP’tan başkan oldu. Aytaç Dural 1999-2004 döneminde bu kez MHP’den aday oldu ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Durak 2004 yılında yeni kurulan Ak Parti’den Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2009’da da Ak Parti aday göstermeyince Aytaç Durak Milliyetçi Hareket Partisi’nden aday oldu ve başkan seçildi. Aytaç Durak 28 Mart 2010 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Bu koltuğa daha sonra MHP’den Belediye Meclis üyesi seçilen Zihni Aldırmaz meclis oylarıyla seçildi. 2014 yılında ise Ceyhan Belediye Başkanlığını 3 dönem yürüten MHP’li Hüseyin Sözlü Adana Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 2019 seçimlerinde tam 30 yıl sonra Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna CHP adayı Zeydan Karalar oturdu.
Aytaç Durak’ın iz bırakan hizmetleri. ANAP iktidarı ile birlikte başta temizlik, emlak olmak üzere belediye hizmetleri özellştirildi. Durak Çolak döneminde yapılan Türkiye’nin en büyük ekmek fabrikasını da özelleştirdi. Aytaç Durak ANAP iktidarında Adana’ya verdiği hizmetler arasında Kuzey Adana’nın imara açılması, Bugün halen tartışılan Adana Metrosu yer aldı. Aytaç Durak, Adana’ya önce kapattığı ekmek fabrikasını yeniden açtı. Çatalan’dan Adana’ya içmesuyu getirdi.
MHP’den Başkan Vekili seçilen Zihni Aldırmaz döneminde iz bırakan hizmetlere rastlanmadı. MHP’den Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Hüseyin Sözlü’nün başlayıp bitirdiği iz bırakan hizmeti olmadı. Sözlü’nün Seyhan Nehri üzerinde temelini attığı adı sonradan Demokrasi Bulvarı olarak değiştirilen Devlet Bahçeli Köprüsü halen bitirilemedi.
Yaklaşık 2 yıldır Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığıu koltuğunda oturan CHP’li Zeydan Karalar’ın halen iz bırakan hizmeti bulunmuyor.







YAZARLAR

35.8° / 20.3°