Manşet Haber 4.05.2013 13:27:28 0

'Adana'da kent bilgi sistemi uygulanmıyor'

'Adana'da kent bilgi sistemi uygulanmıyor'

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, kentlerin sadece insanların bir arada yaşadığı fiziksel mekanlar olmadığına söyledi.

ulas_cetinkayaRamazanoğlu Konağı’nda gerçekleşen Cumartesi konferanslarının bu haftaki konuğu ŞPO Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya oldu. “Kentleşme ve Adana” konulu sunum gerçekleştiren Çetinkaya, Ramazanoğlu konağını kültür ve turizme kazandıran Yrd. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu'na teşekkür etti.

Adana'da kentleşmenin sağlıklı ilerlemediğini söyleyen Çetinkaya, 'Bu kadar çok plan değişikliği olmaz' dedi. Çetinkaya, Adana'nın tarım kenti olarak tanınmasına rağmen daha küçük alanlara sahip kentlerin Adana'dan daha çok tarım geliri elde ettiğini vurguladı.

Verimli tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasına karşı olduklarını belirten Çetinkaya, 'Defalarca söylememize rağmen Adana'da kent bilgi sistemi oluşturulmadı. Bazı ilçe belediyeleri uygulamaya geçtiklerini belirtiyor ancak kamuoyuna açıklandığı için bir önemi olmadığını düşünüyoruz' diye konuştu.

Kent kültürü denildiğinde günümüz batı ülkeleri kentlerinde olduğu gibi kentleşmenin öncüsü olan sanayileşmenin ürettiği kültürden de bahsedilebileceğini vurgulayan Çetinkaya, her kentin kendine özgü yönleri ya da ayırıcı vasıflarının o kente belirli bir kimlik kazandırdığını söyledi.

“KENTLİLİK BİLİNCİ OLUŞTURULMALI”

konak_ulasKonuşmasında imar planlarının uygulanma yöntemlerini anlatan Çetinkaya, Adana’nın en eski çağlardan günümüze kadar var olan yerleşim yeri olmasına rağmen gereken düzeyde olmadığını vurgulayan Çetinkaya, şunları söyledi:

“Ülkemizin nüfus açısından 5., ekonomik açıdan 6., kamudan pay alımı sıralamasında çok gerilerde olan şehrimiz ekonomik ve demografik kapasitesine göre kamu yatırımı alamamaktadır. Bunun yanı sıra kentimizde yapılan planlar çok hızlı ve yeteri kadar analizler yapılmadığından planlar uygulamaya konulamamıştır. Ayrıca bu planlarda çok fazla sayıda plan değişliği ile bütüncül bir plan anlayışı oluşmamıştır. Kentimiz potansiyelleri günümüzde daha iyi belirlenerek özellikle tarım ve turizm odaklı çalışma ile olması gereken noktaya taşınabilir. Bunun için de kentlilik bilinci oluşturularak kentimizin sahiplenilmesi ile konforlu bir yaşamın oluşacağı Adana oluşturulabilir.”

Geçmişten günümüze Adana'da süregelen kent planlarına değinen Çetinkaya, 'Adana'da iklim şartlarına uygun imar planları yapılmıyor' diye konuştu. Çetinkaya, konferansa katılanların Adana üzerine bilinçli sorularına da dikkatle yanıt verdi.

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi  Anabilim Dalı Başkanı, Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu, sunumu için Ulaş Çetinkaya’ya teşekkür etti.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.8° / 13.8°